Fazer Foods Services har hört av sig för att ge sin syn på det inlägg jag skrev nyligen med anledning av uppropet #sjukmat. Jag passade på att fråga om personer med diabetes, som kan få skyhögt blodsocker av potatismos, skulle kunna välja att få lågkolhydratkost när de är inlagda på sjukhus. Svar: de levererar enligt avtal och för lågkolhydratmat krävs ordination av läkare.
Så här skrev Catrine Tistén, Senior Advisor vid Fazer Food Services, med anledning av mitt inlägg:
Har noterat uppropet #sjukmat. I grund och botten är detta ett bra upprop, det är viktigt att belysa matens betydelse för välbefinnande och tillfrisknande. Fazer Food Services är en betydande leverantör av sjukhusmat, dock får man lätt intrycket av texten på annfernholm.se att vi också styr över det som serveras till mellanmål eller fikaraster, vilket inte stämmer.
Fazer Food Services är ett av Sveriges ledande måltidsföretag. Vi är en betydande del av matföretaget Fazer. Fazer Food Services serverar omkring 500 000 måltider dagligen till företag, skolor, sjukhus, försvar och andra verksamheter. Mat är vår kärnverksamhet. Vår filosofi när det gäller sjukhusmat bygger på att se patienterna som våra gäster och skapa en positiv måltidsupplevelse. Det handlar om genuin mat och goda smaker, valfrihet för gästen och att samverka med vården för att skapa en trevlig måltidsinramning. Menyerna bygger på fastställda näringsrekommendationer men också utseende, färger, smaker och texturer.
Vi serverar inte vetebröd och kakor till diabetessjuka patienter. Fazer levererar maten, eller lagar mat på plats, till de sjukhus vi har avtal med. I flera fall levererar vi också ett sortiment av livsmedelsprodukter till sjukhuset enligt deras önskemål, men vi styr inte över vad som serveras till mellanmålen. När vi tillagar desserter så är de alltid osötade till diabetespatienter.
Vi bidrar gärna i en dialog om bra mat för sjuka och hur vi kan utveckla de offentliga måltiderna. Vill du veta mer om vårt arbetssätt, får du gärna kontakta mig.
Min fråga: kan diabetiker välja lågkolhydratmat?
Hej och tack för din kommentar. Jag har en följdfråga som jag gärna skulle vilja ha svar på:
Många personer med typ 2-diabetes har valt att hantera sitt blodsocker med hjälp av en strikt lågkolhydratkost. När de utesluter större delen av alla kolhydrater ur maten, ligger blodsockret lågt och stabilt. Det minskar i sin tur risken för hjärt-kärlsjukdom, nerv-, ögon- och njurskador. En del av mina läsare har berättat att de inte har kunna välja att äta lågkolhydratmat när de har hamnat på sjukhus. För att hantera sitt blodsocker har de istället fått ta mer insulin och andra blodsockersänkande mediciner, vilket de själva helst inte vill. Min fråga är: på de sjukhus och äldreboenden där ni serverar maten, skulle det gå att fixa så att alla de diabetiker som vill äta en lågkolhydratkost för att slippa blodsockertoppar kan få göra det?
Svaret från Fazer Food Services:
Vi levererar alltid efter det avtal som ingåtts mellan oss och den kund som vi levererar till. Vi följer alltid läkare eller dietist ordination. Om en boende/patient önskar en annan kost än vad de fått ordinerat måste de ta det med sin dietist/läkare så att de kan ändra ordinationen för att vi skall kunna levererar rätt kost.
Ska det krävas en ordination för att slippa läkemedel?
Min kommentar: En person som är vegetarian eller vegan kan alltid få den kost de vill ha, vilket är bra. Jag tänker att samma princip också borde gälla personer som har diabetes och äter en lågkolhydratkost. I min värld är det lika fel att kräva av en diabetiker att börja ta läkemedel eller öka läkemedelsdosen för att kunna äta sjukhusmaten, som det skulle vara att kräva av en vegetarian att äta kött. Vad tycker ni? Ska det krävas en läkares ordination för att slippa öka dosen av läkemedel?
Dela med dig av dina tankar och erfarenheter av den mat som serveras på sjukhus, äldreboende, skolor och förskolor på facebook.com/sjukmat, eller använd #sjukmat på twitter eller instagram. Målet är att samla alla berättelser på ett och samma ställe för att sedan kunna påverka sjukhusledningar och politiker.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Kostråd och vetenskap. Stötta mitt arbete via Patreon.
Hjälper läkarintyg för att få LCHF på sjukhus eller i skola? ∙ 25 januari, 2018 kl. 15:32
[…] Jag läser Anns inlägg om LCHF på sjukhus. […]
≪ | ≫ |
Emma ∙ 25 januari, 2018 kl. 16:05
Hej! Efter sjukhusvistelse på KS Solna kan jag även tillägga att det inte gick att få vegetariskt samt laktosfritt till mina måltider. Och då beslöt jag mig för att ”göra mig lite mer enkel att ha att göra med” och hoppade min veganska kost som jag eg. äter pga kroniska inflammationer i olika delar av kroppen. Hade jag inte beslutat mig för att äta fisk hade jag inget att välja på, och eftersom det endast var en fiskrätt på menyn lunch och middag åt jag samma mat i 1,5 vecka. Därmed kan vi även poängtera att vegetariskt och framförallt veganskt är nästintill obefintligt som sjukhusmat. Var nära jag beställde foodora tillslut. Tack för att du belyser detta och är med och bidrar i debatten.
≪ | ≫ |
Deborah ∙ 25 januari, 2018 kl. 18:04
Jag har försökt förgäves i flera år att välja LCHF på flyget när jag beställer min måltid där. De erbjuder säkert minst 12 olika kostinriktningar, vegetarisk, vegan, diabetes(!), muslim, koscher, glutenfri, child meal, asian vegetarian kryddstark, hindu meal, no lactose meal. MEN aldrig att jag har fått välja LCHF. Tycker att det är verkligen på tiden att man kan få maten som gör en frisk när man är på sjukhus och beroende av andra för att äta.
≪ | ≫ |
Isabell ∙ 25 januari, 2018 kl. 21:37
Det är så bra det ni gör!! Och det är så skrämmande! Mest skrämmande är att maten som ordineras gör människor sjuka. Jag förstår fazer att de bara gör som de blir tillsagda (även om det är tråkigt och saknar någon som helst vision för framtiden). Men det som är ännu värre är att de som beställer maten har så dålig koll!!! Att denna mat som gör patienter sjukare ens köps in! Att det ska krävas läkarintyg för ”specialkost” som gör folk friska? Alltså All mat borde vara sådan som gör folk friskare, eller i alla fall inte sjukare.
≪ | ≫ |
Den gröna upphandlaren ∙ 29 januari, 2018 kl. 09:15
Superbra att detta tas upp! Låg själv kvar på sjukhus i 4 nätter efter en operation förra året och blev chockad över vilken mat som serverades. Det vegetariska alternativ de hade var en frusen falafelrulle de tinade i mikron.. Mellanmål/frukost bestod av en kiwi, fruktyoghurt och lingongrova med hushållsost. Kände mig knappast stark när jag lämnade sjukhuset.
Nu till min sak: Jag arbetar på en av våra stora regioner med upphandling, alltså det som styr över inköpen på ex sjukhus.
När en upphandling av mat till våra sjukhus ska göras så skapas en form av kravspecifikation. Denna utgör vad det ska ställas för krav på kommande leverantör och dess produkter, tjänster mm. Hur kravspecifikationen tas fram beror på vilket arbetssätt regionen/landsting/kommun använder. Det kan exempelvis vara anställda från berörda verksamheter (kökspersonal), kostekonomer och dietister som undersöker marknaden, andra landstings upphandlingar mm
Det läggs därefter ut en annons, vilken leverantörerna svarar på. Det är här de lämnar sitt anbud, deras offert.
Viktigt att tänka på är att det inte är leverantörerna som beslutar vad som ska serveras/levereras. Är inte det avtal som ingåtts baserats på rätt ställda krav så är ju risken att ”fel” produkter kommer in sortimentet pga ex pris, tidsbesparing mm (från den offentliga verksamhetens sida)
En viktig början är att se till att våra offentliga verksamheter ställer rätt krav för att få in bra produkter, som fortfarande hanterar våra skattemedel på rätt sätt.
Fel mat gör tyvärr även att fler söker specialkost, den extra hantering och inköp detta kräver kostar oss skattebetalare stora pengar.
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 29 januari, 2018 kl. 10:35
Hej och tack för intressant inlägg och klargörande! Vi får jobba på att påverka beslutsfattarna.
≪ | ≫ |