Ååå vilken vecka det har varit, kära läsare! Den känns smått overkligt. Förutom att OS-truppens damer sköter sig alldeles utmärkt, har Kostfonden under tre dagar offentliggjort satsningar i en rad studier där kostens effekter på olika hälsoproblem ska utredas. När vi grundade fonden var drömmen att kunna stödja forskare som med ett öppet sinne ville genomföra välgjorda koststudier. OCH NU ÄR DRÖMMEN VERKLIGHET!!!
Det är sällan jag skriver med stora bokstäver och utropstecken. Det ser så överdrivet ut. Men idag vill jag ÖVERDRIVA. Det bubblar inombords. Ni alla där ute som tillsammans har bidragit med de 1,3 miljoner (!!!) som vi har delat ut: TACK! Era donationer kan bidra till att förlänga livet på många.
Fettlever – ingen behandling finns
Det första projektet Kostfonden stödjer är en utvärdering av en strikt lågkolhydratkost och 5:2 fasta vid fettlever. Idag finns ingen behandling för de som drabbas (25 procent av alla vuxna i världen). De få veta att de behöver gå ner i vikt: dricka mindre läsk och räkna kalorier. Få lyckas och alldeles för många får sitt liv förkortat när levern blir inflammerad och till slut skrumpnar ihop. Andra får levercancer, typ 2-diabetes och hjärt-kärlsjukdom.
Får man bort fettet ur levern minskar man risken drastiskt för dessa sjukdomar. Det är utan tvekan ett livsviktigt projekt: Vilken kostbehandling är effektivast vid fettlever?
Fetma – vilken roll spelar kolhydraterna?
Nästa projekt Kostfonden satsar på är en utvärdering av olika kostbehandlingar vid fetma. De frågor som ställs i studien är: hur illa är det egentligen med smör, grädde och créme fraîche? Och vilken roll spelar mängden och kvaliteten på kolhydraterna?
Det här är frågor som har debatterats länge. Studien är snyggt utformad, en riktig pärla. Syftet med Kostfonden var att stödja forskare som vågar sikta högt. Simon Dankel vid Universitetet i Bergen, hjärnan bakom projektet, gör verkligen det: Stor utvärdering av kolhydraters roll vid fetma.
Målet i framtiden: stor nordisk studie av typ 2-diabetes
Den riktigt goda nyheten är att Simon Dankel också får pengar för att koordinera en nordisk multicenterstudie av lågkolhydratkost vid typ 2-diabetes. Forskande diabetesläkare vid Karolinska, Lunds universitet och Köpenhamns universitet har anmält sitt intresse för att delta. Under våren ska de träffas för att diskutera hur studien ska utformas. Sedan drar vi igång processen för att få den finansierad: Nordisk studie av lågkolhydratkost vid typ 2-diabetes.
Målet är att få till en av de största studierna hittills av hur kosten kan användas för behandla typ 2-diabetes.
(Nu får jag lust att sätta lite utropstecken igen!!!!!!!! Det är så det känns.)
Det behövs kunskap istället för åsikter
I framtiden när statliga expertgrupper gör en vetenskapliga utvärdering av området Mat vid diabetes ska det inte stå i rapporten (se sidan 318): ”När det vetenskapliga underlaget är bräckligt finns större utrymme för åsikter, därmed också för emotionellt färgade diskussioner.”
Jag är trött på diskussioner. Framförallt den ”emotionellt färgade” varianten. När det gäller en av våra absolut största folksjukdomar, som varje år förkortar livet på tusentals personer, måste vi ju vara bombsäkra.
Så här ska det stå i framtidens rapporter: kostråden till personer med typ 2-diabetes vilar på en stabil grund och de som följer dem kan leva ett symtomfritt liv i princip utan läkemedel.
Tycker du också att det är en rimlig framtidsvision? Klicka på den här länken och följ instruktionerna.
Det blev bestämt rekordmånga utropstecken. De sista är för alla guldmedaljer i OS:!!!!
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Kostfonden. Stötta mitt arbete via Patreon.
Anna Lindelöw Mannheimer ∙ 16 februari, 2018 kl. 10:57
Heja er Ann, helt fantastiskt!
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 16 februari, 2018 kl. 21:34
<3
≪ | ≫ |
Malin T ∙ 16 februari, 2018 kl. 18:00
Läs
≪ | ≫ |
Månadsgivare ∙ 16 februari, 2018 kl. 19:09
Underbart! Bra kämpat! Hoppas verkligen att de kommande forskningsresultaten får stort genomslag inom sjukvården och i kostråden. Jag firar med att ge ett extra bidrag idag!
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 16 februari, 2018 kl. 21:33
Å – varmt tack!!!
≪ | ≫ |
Ninnie Britasdotter ∙ 17 februari, 2018 kl. 10:02
Vad skal man säga när hela ens inre bubblar av lycka? Äntligen något som på allvar kan bidra till människors hälsa och välmående. Tusen tack!
≪ | ≫ |