Glukos-fruktossirap, modifierad stärkelse, vasslepulver, guarkärnmjöl, tistelkoncentrat, ammoniumfosfatider och polyglycerolpolyricinoleat. GB:s glassar är fulla av mystiska substanser. Här är mitt öppna brev till glasstillverkaren kring hur de kan förenkla sina glassar och samtidigt göra dem ätliga.
Hej GB! Vilken sommar det har varit – det måste ha varit århundrades glassäsong för er! Jag gissar att ni är rätt sugna på pusta ut innan det är dags att utforma nästa säsongs nyheter.
Det är lite därför jag kontaktar er – för att ni till nästa år ska hinna förenkla era recept. Kanske trampar jag er på tårna (det är ju ni som är glassproffsen), men faktum är att jag tror att ni skulle kunna stryka mer än hälften av alla fantasifulla ingredienser i era glassar och dessutom göra innehållslistan begriplig för oss kunder. Win-win!
Hur håller ni på GB reda på allt?
Allt började egentligen med att mina barn ville köpa er Magnum Dubbel Raspberry, men jag är lite snål. 52 kronor för två glassar kan tyckas vara en spottstyver, men för samma summa pengar kan man få åtminstone två ekologiska ägg, två deciliter ekologisk grädde, ett paket ekologiska hallon och lite fairtrade choklad. Så jag tänkte: kanske kan man göra glassen själv?
För att kunna läsa ingredienslistan köpte vi ändå en glass. Men det ska sägas, när jag skulle läsa på förpackningen höll jag på att ge upp direkt:
Inte ens med barnens förstoringsglas gick det att luska ut vad som stod. Det är nästan så att man skulle kunna tro att ni på GB har något att dölja, men ni redovisar som tur är alla ingredienser på er sajt:
SKUMMJÖLK, socker, hallonpuré (12%), glukos-fruktossirap, kokosolja, kakaomassa¹, kakaosmör¹, HELMJÖLKSPULVER, glukossirap, MJÖLKFETT, fettreducerat kakaopulver¹, SKUMMJÖLKSPULVER eller koncentrat, hallonjuicekoncentrat, modifierad stärkelse, emulgeringsmedel (E471, E442, E476), vasslepulver (MJÖLK), stabiliseringsmedel (E440(i), E412, E410), SKUMMJÖLKSPULVER, morotskoncentrat, arom, surhetsreglerande medel (E270, E330, E331(iii)), salt, rödbetsjuicekoncentrat, tistelkoncentrat, svartvinbärskoncentrat, citronkoncentrat.
Så många olika saker! 32 stycken. Hur håller ni egentligen reda på allt?
Varför pulvriserar ni på GB mjölken?
Till en början snurrade det lite i hjärnan, men så började jag strukturera upp saker och ting. Först listade jag allt som har med mjölk att göra:
Skummjölk, helmjölkspulver, mjölkfett, skummjölkpulver och vasslepulver.
En nyfiken fråga: varför delar ni först upp mjölken i sina beståndsdelar, när ni ändå sedan blandar ihop dem i glassen? Skummjölk är ju mjölk från vilken fettet har separerats, men ni har ju ändå i mjölkfett i glassen. Kan man inte lika gärna bara använda fet mjölk eller grädde?
Sedan undrar jag lite över den där pulvriserade mjölken. Nyligen blev jag tipsad om en mycket spännande avhandling från Lunds universitet, som beskriver vad som händer med mjölk när den torkas till ett pulver i en het kammare. Det bildas ungefär samma kemiska substanser som när man bränner kött på grillen. Kolhydrater (i detta fall mjölksockret) reagerar med proteiner och det formas så kallade advanced glycation end products.
Känner ni på GB till dessa ämnen? Forskare är lite oense om hur nyttiga de är för kroppen. En del menar att de är dåliga, andra att de är helt okej att äta. Men för sjutton – vi lever ju i ett land där det finns ett överflöd av färsk mjölk och grädde. Varför ska barnen då slicka i sig hårdprocessat mjölkpulver?
Det kanske är lite helylle, men jag beslöt mig för att i min glasskopia ersätta skummjölk, helmjölkspulver, mjölkfett, skummjölkspulver och vasslepulver med vanlig simpel grädde. Fem flugor i en smäll.
Nöjde mig med en form av socker
I nästa steg listade jag det socker som finns i glassen: vanligt socker, glukos-fruktossirap och glukossirap.
Det där med socker har jag också läst lite avhandlingar om. I en enda av era Magnum med hallonsmak…
…är det 20 gram sockerarter, vilket motsvarar nästan sju sockerbitar. Det är visserligen schysst att ni värnar om tandtrollen, men ska man nå Världshälsoorganisationen (WHO) hälsomål – där helst bara 5 procent av alla kalorier ska komma från ”fritt socker” – motsvarar detta en stor del av ett barns hela dagsranson av socker.
Mina barn vill gärna ha lite lingonsylt på sin gröt till frukost, så för att inte hela sockerkvoten ska ätas upp av glassen, drog jag ner en del på sockermängden. Sedan fick både glukos-fruktossirapen och glukossirapen stryka på foten. Tre olika varianter av socker på en och samma gång känns lite väl lyxigt för en vanlig medelklassfamilj som vår.
Bra att ni på GB använder så mycket frukt och grönt!
Efter detta tog jag mig an alla ingredienser som har med frukt och grönt att göra och där är ni värda beröm. Ni har sannerligen tagit Livsmedelsverkets uppmaning att vi ska äta en variation av vegetabilier på allvar: hallonpuré, hallonjuicekoncentrat, morotskoncentrat, rödbetsjuicekoncentrat, tistelkoncentrat, svartvinbärskoncentrat och citronkoncentrat.
Så trendkänsligt av er att ha i lite ogräs! Tyvärr hade tistlarna i min trädgård vissnat, så jag fick hoppa över det koncentratet. Däremot mixade jag…
…typ 200 gram hallon, 2 msk morotsjuice, 2 msk rödbetsjuice, tio svarta vinbär och saften från en citronklyfta. Sedan silade jag allt genom en linneduk (ett gammalt husmorsknep), tillsatte 2 msk (24 gram) socker och kokade till ett koncentrat. Otroligt vilken vacker färg det fick! Det såg ut som att jag hade använt mycket mer hallon än vad jag egentligen hade gjort.
Vad är polyglycerolpolyricinoleat?
Så här långt hade jag koll på läget. Så kom emulgeringsmedlen: E471, E442, E476. Vad är det liksom? Sidovägar till E4:an? Inte blev jag så mycket klokare när jag sökte på nätet och fick tre kemiska namn till svar: mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror, ammoniumfosfatider och polyglycerolpolyricinoleat.
Hur jag än letade i min affär hittade jag inget av detta och när jag frågade kassörskan om hon visste vad polyglycerolpolyricinoleat var, såg hon ut som om hon trodde att jag tagit något. Alltså inte snattat tagit. Utan tagit knark. Fast det har jag aldrig gjort.
När jag sedan sökte efter försäljare av polyglycerolpolyricinoleat och ammoniumfosfatider på internet, dök följande text upp om ammoniumfosfatider på sajten Äkta vara: ”Fosfater utgör en betydande del av dagens höga fosforintag, vilket i en amerikansk studie från 2013 misstänks kunna fördubbla risken att dö i förtid. Ytterligare forskning behövs dock för att kunna bevisa sambandet.”
Det larmas så mycket om farligheter nuförtiden och man bör ta det mesta med en nypa salt, men lusten att hälla ammoniumfosfatider i mina barns glass dämpades onekligen.
Så vad göra istället? Här kom jag och tänka på majonnäs. När man gör majonnäs använder man ju vanlig hederlig äggula som emulgeringsmedel. Det är något som både är lätt att stava till och finns i min affär. Dessutom innehåller det en massa vitaminer. Så jag hoppade över dessa E-nummer och knäckte istället fram ett par äggulor.
Hur stabil behöver en Magnum egentligen vara?
Nöjd med emulgeringskompromissen läste jag vidare: stabiliseringsmedel (E440(i), E412, E410). För alla oss som saknar en utbildning i livsmedelskemi är det tur att sajten Äkta vara finns. På min handelslista skrev jag upp deras översättning: pektin, guarkärnmjöl och fruktkärnmjöl.
På väg till affären kunde jag inte låta bli att undra varför ni måste stabilisera glassen så mycket? Det är väl ingen motorvägsbro ni ska bygga? Jag hittade i alla fall både pektin och guarkärnmjöl. Fruktkärnmjölet såldes bara tillsammans med en massa andra konstiga tillsatser, så det hoppade jag över.
De surhetsreglerande medlen strök jag
Väl hemma igen vilade jag en kvart för att orka ta itu med nästa omgång E-nummer: de surhetsreglerande medlen. Också tre till antalet. Varför alltid tre?
Vid de här laget började barnen undra om glassen var klar någon gång. Så jag struntade i E270, E330 och E331(iii) (som visade sig vara mjölksyra, citronsyra och natriumcitrat) och satte igång att blanda det jag fått fram:
Jag vispade 2 dl grädde med 1 msk (12 gram) socker. Sedan tog jag 1/4 tsk pektin och 1/2 tsk guarkärnmjöl och blandade ut i ungefär 2-3 msk mjölk, som jag sedan vispade ner i grädden (man var tvungen att vara attans snabb för att det inte skulle klumpa sig – gissar att ni har maskiner som sköter sånt…).
Medan jag rörde ner de två äggulorna kom jag som tur var på att jag hade glömt en sak: ingrediens nummer 24 – aromer! Det fanns inte så mycket aromer i mitt skafferi, men jag pytsade i 0,5 tsk vaniljpulver:
Sedan rörde jag ner ungefär 3/4 av hallonsåsen och började fundera på hur jag skulle få fast glassen på en pinne. Hur gör ni? Bestämde mig för att livet på en pinne (så som Edward Blom definierar det) inte måste innebära att man äter på pinnar och hällde istället allt i en burk.
Visst såg det lite proffsigt ut?
Glassen fick stå i frysen över natten (den som väntar på något gott…). Dagen efter smälte jag två chokladbitar (20 gram) med cirka 0,75 msk doftfritt kokosfett (5 gram) på låg värme i mikron. Sedan skopade jag upp glassen, dekorerade med några riktiga hallon. ringlade resten av hallonsåsen och chokladen ovanpå. Pricken över i:et fick bli ett litet myntablad. Vad tycks?
Kanske inte riktigt lika fint som en pinne, men min sons kommentar var: WOW!
Vi jämförde vår glass mer er och nu vill jag inte förhäva mig, men vår smakade mer hallon. Dessutom räckte glassen till tre personer, istället för två och den var ekologisk.
Glass behöver max 12–13 ingredienser
Long story. Varför jag mejlar er är för att säga att ni kan stryka glukos-fruktossirap, glukossirap, modifierad stärkelse, mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror, ammoniumfosfatider, polyglycerolpolyricinoleat, fruktkärnmjöl, mjölksyra, citronsyra och natriumcitrat från listan över era ingredienser. Det går utmärkt att göra glass utan allt detta.
Ni kan också strunta i morotskoncentrat, rödbetsjuicekoncentrat, svartvinbärskoncentrat och kanske även citronkoncentrat. Om ni istället har i lite mer hallon i glassen, kommer den nog att smaka mer.
Fattar ni så enkelt det kan bli? 32 ingredienser kan strykas ner till typ 12-13 stycken. Och om ingredienslistan blir kortare kan ni dessutom skriva den med större bokstäver på förpackningen, så era kunder vet vad de äter. Nästa år kan ni sedan marknadsföra en nyhet: MAGNUM – NU MED RIKTIG GLASS.
Vad tror ni om det? Mejla gärna er syn på saken. Det skulle också vara spännande att få veta varför ni väljer att göra era glassar på hårdprocessade råvaror och tillsatser? Och vad fyller egentligen alla dessa ingredienser för syfte?
Med förhoppningar om att ni vill förbättra er glass för alla barns skull,
Ann Fernholm
Tillägg: GB har svarat. Läs här: ”Vissa tillsatser är nödvändiga”
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Om ultraprocessad mat, Om socker, Lobbying & industrin. Stötta mitt arbete via Patreon.
Inger ∙ 4 september, 2018 kl. 08:48
Underbart!
≪ | ≫ |
Ralf ∙ 6 september, 2018 kl. 13:50
GB ingår i en stor multinationell firma. Sådana gör ätbara produkter, egentligen inte mat.
Alla ingredienser är nogrant utvalda för att skapa bästa möjliga produkt som kan ge högsta möjliga vinst. Det handlar om processteknik, logistik och ekonomi. Det handlar inte om mat, nutrition och hälsa.
≪ | ≫ |
Annica Svensson ∙ 4 september, 2018 kl. 08:54
Tack för den här upplysningen
Jag älskar Magnum
Men nu är det slut med det
Hädanefter ska jag göra egen <3
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 4 september, 2018 kl. 09:28
Bra! Jag älskade också Magnum för länge sedan. Det var på den tiden jag hade mycket svårt att hålla vikten.
≪ | ≫ |
catrine ∙ 25 oktober, 2018 kl. 19:11
Helt underbart brev!
Efter att ha minimerat intaget av kolhydrater så tycker jag att ett äpple är otroligt sött, därför finns det tyvärr ingen glass som är god för mig längre.
… Jo! frozen yoghurt, naturell! Den var söt, men de sa att den inte innehöll socker. (Det tror jag vad jag vill om)
≪ | ≫ |
Ninnie Britasdotter ∙ 4 september, 2018 kl. 09:07
Tack! Genomtänkt, vasst och genomträngande!
≪ | ≫ |
Marija ∙ 4 september, 2018 kl. 09:14
Vad svarade de? 🙂
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 4 september, 2018 kl. 09:27
Skickade detta i morse (tisdag 4 sept kl 07.00), så de har inte hunnit svara.
≪ | ≫ |
Klas Skoglund ∙ 4 september, 2018 kl. 11:18
Spännande!!
Bra skrivet, er glass såg otroligt smask ut!
Ser fram emot GB´s svar.
Allt gott!
//Klas
≪ | ≫ |
Simon ∙ 4 september, 2018 kl. 11:17
Jättebra skrivett av dig. Ser verkligen fram emot svaret på detta 🙂
≪ | ≫ |
Janne Ström ∙ 4 september, 2018 kl. 09:29
Helt fantasktiskt skrivet.
Man undrar om alla dessa E-medel och svåruttalade ämnen de blandar i glassen och i mycket annat också ,verkligen är testat under en längre tid på människor för att veta att det inte är skadligt. Antagligen inte.
≪ | ≫ |
Philip ∙ 5 september, 2018 kl. 07:15
Många av E-numren är helt naturliga. För att spara plats på förpackningarna är det effektivare att skriva tre siffror än ett långt namn. Sök upp numret på Äkta Vara, så kan du läsa om vad ämnena är till för och hur de produceras. https://www.aktavara.org/
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 5 september, 2018 kl. 07:34
Men det är helt onaturligt att äta alla dessa ämnen utan de fibrer, vitaminer, mineraler och antioxidanter som finns i råvaran de kommer från.
≪ | ≫ |
RS ∙ 5 september, 2018 kl. 20:07
Och du stoppar vanligtvis i dig glass för att få i dig fibrer, vitaminer och antioxidanter va? Är det där bristen sitter så bör du nog se över dina övriga matvanor.
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 5 september, 2018 kl. 21:43
Jo, men så här är det: förr i tiden fick vi i oss mycket mera vitaminer med sockret. Nuförtiden får vi i oss mycket mindre av det kroppen behöver.
≪ | ≫ |
Jonas ∙ 5 september, 2018 kl. 01:31
Klart det inte är.. Får vi sjukdomar så tjänar ju läkemedelsindustrin pengar och då tjänar staten pengar 🙂
Kan garantera en sak också.. Det kommer aldrig finnas något billigt, lättillgängligt och opatentbart som botar cancer.. Även om det redan finns..
≪ | ≫ |
RS ∙ 5 september, 2018 kl. 20:10
Otippat med en konspirationsteori i kommentarsfältet. Ännu mer lustigt när man funderar på exakt när forskare och företrädare för livsmedelsverket och dyl. blir uppköpta och sprider propaganda om livsmedel som egentligen gör oss sjuka. För det är vad det hade inneburit.
≪ | ≫ |
k arvidssonb ∙ 4 september, 2018 kl. 09:35
Fantastiskt -där fick du med allt som behövdes sägas – du är vår banerförare, tack! Jag väntar med spänning på GBs svar.
≪ | ≫ |
martin ∙ 5 september, 2018 kl. 15:06
hmm tror inte på svar alls
≪ | ≫ |
Linda ∙ 4 september, 2018 kl. 09:42
Åh vad bra Ann!!
≪ | ≫ |
Jenny ∙ 4 september, 2018 kl. 10:01
Du är så himla fantastisk???????? Kunskap är makt. Jag brukar säga till alla jag känner: Finns det innehållsförteckning med mer än 5 ingredienser, köp det INTE?
≪ | ≫ |
A-K Hammarberg ∙ 4 september, 2018 kl. 10:05
Har slutat äta köpt glass för länge sedan ! Gör egen precis som Du! Mycket bra skrivet brev som jag hoppas ger resultat!
≪ | ≫ |
Anne ∙ 4 september, 2018 kl. 10:09
Precis! Om en stor glasstillverkare kan fortfarande sälja glass som innehåller grädde, mjölk, ägg och socker och priset ligger på samma nivå med dessa ofattbara glassliknande produkter, borde vi konsumenter vakna upp. Min mage påminde mig genast om att inte köpa skräpglass efter jag gjorde det av misstag i somras. Fint att du skriver om detta och väcker uppmärksamhet bland oss konsumenter och producenter. Det verkligen behövs!
≪ | ≫ |
Tea ∙ 4 september, 2018 kl. 10:12
Hoppas det kommer ett svar ? .. Här blir det ingen mer Magnum! Men din glass ser helt underbar ut, och måste göra den! Men har lite svårt att plocka ut det ur brevet ??
≪ | ≫ |
Emma ∙ 4 september, 2018 kl. 10:15
Så bra skrivet! Sen jag läste dina böcker gör vi mycket mer egen glass hemma och jag sprider kunskapen till alla som visar intresse. Jag är så glad att jag hittat dig och din ovärderliga kunskap Ann =) Kämpa på.
≪ | ≫ |
Sirkku ∙ 4 september, 2018 kl. 10:25
Hoppas verkligen de svarar för jag vill också veta varför det ska vara sådana onödiga ingredienser i glass.
≪ | ≫ |
Annika Karlsson ∙ 4 september, 2018 kl. 10:27
Superbra?? Tror inte att någon skulle äta glassen ute på marknaden om vi fick veta vad de har i. Jag ”slutade” också att äta glass för några år sen. Ibland har jag återfall, men det slutar alltid med att jag ångrar mig. Den är ju inte god. Jag vill gärna höra svaret senare?
≪ | ≫ |
Lasse ∙ 4 september, 2018 kl. 10:33
Har du fått något svar? 🙂
≪ | ≫ |
Theodor ∙ 4 september, 2018 kl. 10:46
Du är fantastiskt bra på att skriva på ett riktigt roligt sätt! En eloge till dig.
≪ | ≫ |
Nina ∙ 4 september, 2018 kl. 10:49
Underbara du! Så innerligt glad att du med all din kunskap tar dig tid att göra detta viktiga.
≪ | ≫ |
Imse ∙ 4 september, 2018 kl. 11:24
Det här är ju helt galet – vi bör nog bojkotta färdig glass från flera olika bolag – finns några få som gör ÄKTA glass – annars göra egen!
Blir intressant att få läsa deras svar på ditt fina brev!
≪ | ≫ |
Maria ∙ 4 september, 2018 kl. 11:33
Jag blev mållös! Jag älskar glass och kommer att kopiera ditt recept. Fantastisk forskning du har gjort.
≪ | ≫ |
Maria Rosenlind ∙ 4 september, 2018 kl. 11:38
Hej Ann! Tack för ditt inlägg! Vansinnigt med så mycket konstigheter i glass! Här kommer mina glassrecept om du vill pröva.
Veganglass!: 2 stora mogna bananer frysta i skivor
1 förpackning frysta ekologiska jordgubbar
2 msk cashewnötssmör
Allt körs i matberedare i några minuter så det blir en slät massa.
Gräddfil assistans
3 äggulor
1/2 dl agave sirap eller rissirap eller kokossocker
1 tsk ekologiskt vaniljpulver
3 dl vispgrädde
Vispa äggulor och sötningsmedel samt vaniljpulver pösigt några minuter.
Vispa grädden i en annan bunke.
Blanda grädde med äggsmeten försiktigt med en hsndvisp. Frys in i 3-4 timmar så har man sedan riktig glass. Man kan blanda ned nosade bär eller smält sockerfria choklad eller annat man gillar. Mvh.Maria Rosenlind
≪ | ≫ |
T T ∙ 4 september, 2018 kl. 13:36
Vegansk glass med ägg och gräddfil och grädde?
≪ | ≫ |
anki ∙ 13 september, 2018 kl. 00:06
Ololaktovegetarisk
≪ | ≫ |
Dagmar Jonsson ∙ 4 september, 2018 kl. 11:43
Wow, vilket jobb du la ner och så himla bra skriven. Ska bli spännande att läsa svaret från GB.
Tack !!!
≪ | ≫ |
Carlotte ∙ 4 september, 2018 kl. 12:04
Mycket kul skrivet, tack. Hoppas de svarar. Det svarade iallafall min pappa som var läkare på Kronprinsessan Lovisas barnsjukhus någon gång på 50-talet. Det var en enorm värmebölja en sommar och barnen serverades GB-glass på avdelningarna, alla utom de som inte tålde glass. Pappa ringde GB och undrade om de kunde göra lite dietglass till dessa barn, vilket de genast gjorde
≪ | ≫ |
Malin Franck ∙ 4 september, 2018 kl. 12:06
Magnum
≪ | ≫ |
Nina Weyergang Börjesson ∙ 4 september, 2018 kl. 12:29
Underbart inlägg. Skippa mikron bara. Hälst ut ur huset. ??
≪ | ≫ |
Natalia Martnell ∙ 4 september, 2018 kl. 12:34
Fantastiskt smart gjort av dig! Tack!
≪ | ≫ |
Eva Cronholm ∙ 4 september, 2018 kl. 12:41
Fruktansvärt med dessa tillsatser!
Vi har lyckan att ha Ottos glassfabrik längst ner på gatan, Kärleksgatan i Yngsjö.
Han tillverkar glass med riktig grädde från Sverige. Han blev erbjuden billig grädde från Tyskland men nä, svensk grädde. Och inga konstiga tillsatser. Sedan så smälter glassen fort vilket betyder inga stabiliseringsämnen (typ tapetklister) finns med. Så otroligt god, så hittar ni Ottoglass i er butik så pröva, den är billig i jämförelse med kvalitén!
För till barn och glassälskare så är det viktigt med riktiga och äkta naturliga ingriedenser!
≪ | ≫ |
Paul ∙ 4 september, 2018 kl. 12:47
Allt handlar ju om för dom att göra glassen billig och lätthanterbar i deras automatiserade fabriker.
Tyvärr… 🙁
≪ | ≫ |
Monika ∙ 4 september, 2018 kl. 13:02
Väntar med spänning på svaret!
≪ | ≫ |
Solveig Engström ∙ 4 september, 2018 kl. 13:04
Otroligt bra skrivet! Heja heja! ??
≪ | ≫ |
C ∙ 4 september, 2018 kl. 13:12
Kan inte komma som en chock för någon att pinnglass innehåller mycket socker osv. Det står ju på förpackningen. Köp inte glassen så slipper du få i dig den om du inte vill.
≪ | ≫ |
Robin ∙ 11 september, 2018 kl. 09:46
Nu vet jag inte riktigt om C verkligen fattar vad detta handlar om…
≪ | ≫ |
Mikael wiberg ∙ 4 september, 2018 kl. 13:26
Har det kommit nåt svar, trevlig läsning?
≪ | ≫ |
Laila Hedlund ∙ 4 september, 2018 kl. 13:39
Ser jättegott ut. Skriv gärna ner receptet, skulle vilja göra din glass!
≪ | ≫ |
Therese ∙ 4 september, 2018 kl. 13:59
Fantastiskt bra jobbat Ann! STORT TACK!!!
Alla dessa hemska tillsatser som dessa stora bolag kommer undan med att sälja – ideligen – bara för att merparten av konsumenterna sorgligt nog är invaggade i en tro på att det som säljs absolut inte är skadligt…
Länge, länge sedan jag själv slutade köpa sånt här skräp. Tack och lov får fler och fler upp ögonen för det här!!
Väntar med spänning på GB:s svar!
≪ | ≫ |
Eric Karlsson ∙ 4 september, 2018 kl. 14:03
Glycerid = troligen palmolja (=regnskog och biologisk mångfald ödeläggelse Vi har förlorat 65 % av alla arter på 50 år som ett resultat av vår framfart och konsumtion)
Det är mycket enkelt att göra glass.
Frys bananer utan skalet. Tina en stund. Kör i matberedare, mixer, champion juice eller annan maskin. Klart!
Alternativt kör bananerna först och frys sen.
Variera smak genom att blanda i hallon, jordgubbar, blåbär, vinbär eller annan valfri frukt eller pepparmint, chokladmynta, kokosflingor, carobpulver m.m.
Bananer är ju inte världen mest miljövänliga mat men man kan också använda´andra frukter och bär.
Passa på att inskaffa bananer när de är fläckiga och kostar 5 kr kg. Eller ännu bättre dumpstra!
≪ | ≫ |
Eva Fallqvist ∙ 4 september, 2018 kl. 14:31
Tack för detta intressanta blogginlägg. Hoppas du får respons från GB. Kul att höra vad de har att säga…
Nu fick jag, som är helt ohuslig av mig, lust att göra glass… 🙂
≪ | ≫ |
Eva Petri ∙ 4 september, 2018 kl. 14:36
Bästa jag läst på länge. Håller med….går göra glass ännu enklare faktiskt…
≪ | ≫ |
Tina ∙ 4 september, 2018 kl. 14:45
Suveränt bra Ann! Intressant nu är hur diskussionen med GB går vidare.
≪ | ≫ |
Carl Gustafsson ∙ 4 september, 2018 kl. 14:52
Bra skrivet!
Det är just därför jag investerat i en glassmaskin, jag vet vad jag och mina barn stoppar i oss samt att det blir billigare i längden och man experimentera hejvilt med smakkombinationer.
Du kan hoppa över pektin och guarkärnmjöl också, visst, inga konstiga ingredienser men det känns ännu bättre utan, de gör bara att glassen smälter lite långsammare.
Uppdatera oss gärna om du får svar.
≪ | ≫ |
Britt ∙ 4 september, 2018 kl. 14:57
Klockrent o intressant! Bra skrivet,
hoppas du får svar!
≪ | ≫ |
AK ∙ 4 september, 2018 kl. 15:05
Jag är nyfiken på om du fått något svar av dem? ?
≪ | ≫ |
Ingrid ∙ 4 september, 2018 kl. 15:21
Klockrent, beundrar ditt arbete…….tänk om vi alla hade varit lika energiska. Tack för vad du gjort, hoppas verkligen att glassbolaget tänker om. Jag mixar ofta frusen frukt med yoghurt eller fil och får underbar ”glass”, men jag har valt att göra det väldigt kalorisnålt p g a min nuvarande diet.
≪ | ≫ |
Mia ∙ 4 september, 2018 kl. 15:30
Rolig och informativ läsning! Så bra gjort..Heja!
≪ | ≫ |
Therese Teko ∙ 4 september, 2018 kl. 15:36
Bästa jag läst på mycket länge. Är mycket nyfiken på svaret.
≪ | ≫ |
Ann-Christin Jonsson ∙ 4 september, 2018 kl. 15:57
Spännande att se vad GB glass svarar.Grattis till att du orkade ta dig igenom hela listan??
≪ | ≫ |
Annicka Barsk ∙ 4 september, 2018 kl. 16:22
Snyggt jobbat! Väntar med spänning på GB :s svar.
≪ | ≫ |
Malin ∙ 4 september, 2018 kl. 16:27
Brillant!
≪ | ≫ |
Marita Nilsson ∙ 4 september, 2018 kl. 16:37
Så bra gjort. Vill gärna veta vad GB svarar.
≪ | ≫ |
Ulla Beth Röös Olsdon ∙ 4 september, 2018 kl. 16:38
Det bästa jag läst ?
≪ | ≫ |
Michael ∙ 4 september, 2018 kl. 16:52
Så jäkla bra!
≪ | ≫ |
Marie ∙ 4 september, 2018 kl. 16:55
Så otroligt bra skrivet! Det är inte undra på att man får ont i magen när man äter glass tillverkad i den här delen av världen. Intag av glass i Sverige medför timtals med magont för mig, medan i Italien (där de uppenbarligen inte hittat alla dessa fantasifulla ingredienser) kan jag äta litervis med glass utan problem!
≪ | ≫ |
Fredrik ∙ 5 september, 2018 kl. 23:17
Fun fact är att Magnum glassarna tillverkas i Italien och ditt magont därmed helt har att göra med vilken glass du stoppar i dig 🙂 //GB Glassförare
≪ | ≫ |
Tony Ussing ∙ 4 september, 2018 kl. 17:11
Hej! Underbar verklighetsbeskrivning. Skulle du vara intresserad av att Beta-testa en app vi snart ska släppa? Den riktar sig till mänkiskor
≪ | ≫ |
Peter ∙ 4 september, 2018 kl. 18:00
Värsta tramset jag någonsin läst! Ann jag är glad att skolan fortfarande undervisar på vetenskaplig grund och inte efter bloggares snedvridna bild av verkligeten. (I detta fall en överdriven hets mot att glassen skulle vara farlig). Du vet ju inget själv om mer än hälften av ingredienserna, men är ändå helt övertygad om att de är dåliga! Way to go! Lyssnar hellre på någon som är kunnig inom ämnet än dig.
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 4 september, 2018 kl. 18:29
Som disputerad i biokemi kan man ett och annat om kroppens molekyler. Och en sak är säker: vi måste äta riktig mat med alla vitaminer, mineraler och antioxidanter bevarade för att kroppens hela fantastiska maskineri ska fungera.
≪ | ≫ |
Jimmy ∙ 4 september, 2018 kl. 19:07
Med Peters metodik och tänk så finns det inte barnfetma i världen…
≪ | ≫ |
Catherine ∙ 4 september, 2018 kl. 17:53
Attans bra!
Hurra för dig!
≪ | ≫ |
Therese ∙ 4 september, 2018 kl. 18:03
Helt jäkla underbart!!!!
≪ | ≫ |
Niki Loonh ∙ 4 september, 2018 kl. 18:18
Me like!!!!! Underbart!
≪ | ≫ |
Sara ∙ 4 september, 2018 kl. 18:20
Hej! Helt underbart skrivet och fantastiskt att du orkade! 🙂 Jag gissar att din glass blev riktigt riktigt god. Vi brukar göra det enkelt och bara hälla ner en fruktyoghurt i glassmaskinen, det blir toppen!
≪ | ≫ |
Jan Nilsson ∙ 4 september, 2018 kl. 18:36
Tack för ett elegant sätt att avfärda en produkt som bara lurar både barn och föräldrar. Utifrån min både breda och djupa kunskap om de odlade råvarornas ursprung och näringsinnehåll vill jag föreslå några ytterligare förbättringar och nerdragningar av antalet ingredienser. Min gamla Magnum innehöll väl inga andra direkta växtråvaror än choklad, socker och lite vanillinpulver. Sockret kan väl inte helt undvaras men kanske minskas, men i övrigt så innehåller alla fruktingredienser bara näringsämnen som kossan redan lagrat in i gräddråvaran. Om du sedan kan byta ditt urbana ekokrav på råvarorna till mitt perspektiv från gräsrötterna, så skulle din hemgjorda glass för 52 kr kunna utökas med ytterligare 50 % av exakt samma näringsinnehåll och näringskvalitet om du handlar från Icas eller Coops stora hyllor i stället för från deras hårt reklamerade och påkostade men små ekoavdelningar. Nu är det ju ingen nödvändighet att pula i ungarna ännu mera av just glass, så alternativet är att behålla storleken på din hemmagjorda och antingen tillgodoräkna inbesparingen från 52 kr till ditt eventuella klimatavtryckssamvete eller kanske att skicka mellanskillnaden till de svältande barnen i Afrika.
≪ | ≫ |
Sandra ∙ 4 september, 2018 kl. 18:40
Så härligt!! Att du orkade gå igenom alla ingredienser! Barnen ska vara stolta över sin mamma ??
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 4 september, 2018 kl. 19:51
???
≪ | ≫ |
Jimmy V ∙ 4 september, 2018 kl. 19:00
Återigen ett bra initiativ från Ann till att få livsmedelstillverkarna att öppna upp sina ögon och förbättra sina varor. Dock känner jag en besvikelse att det vita sockret måste vara med (oavsett proportioner), varför inte använda agave, ris-, björk- eller kokossocker istället?
Själv kör jag nolltolerans mot det vita processade sockret och jag blir sällan/aldrig sjuk längre till skillnad från tidigare då jag åt en mer vanlig Livsmedelverkets-kost. Samma med min dotter, även om det frestar på när man går i butiker m.m. Hon är heller aldrig sjuk till skillnad från förskolekompisar och kusiner…
≪ | ≫ |
Bengt ∙ 4 september, 2018 kl. 19:18
Längtar efter Magnum ’Fernholm-style’
≪ | ≫ |
Cathrin ∙ 4 september, 2018 kl. 19:30
Kanon ..hoppas glasstillverkaren tar till sig något!
≪ | ≫ |
Synnøve Irene Kjerstad ∙ 4 september, 2018 kl. 19:34
Helt underbart att läsa!
≪ | ≫ |
Suchi Olofsson ∙ 4 september, 2018 kl. 19:45
Wow! Tusen tack för denna artikel!! Så otroligt bra skrivet! Jag är starkt imponerad över din kreativitet och framför allt engagemang.
Mycket nyfiken på vad de gav dig för svar, hoppas du delar det. Du borde på cred för detta! Du skriver så tydligt och så bra formulerar att detta får folk att inse och därmed avstå ifrån Magnum då det är mycket bättre köpa eller göra riktig glass själv! Stort tack!
≪ | ≫ |
Guy Smeds ∙ 4 september, 2018 kl. 20:20
Här på Åland har vi ett mejeri som gör riktig traditionell vaniljglass med riktig grädde och vanilj enligt tradition utan en massa E-koder. Smaken och konsistensen är som glassen hade förr, rekommenderas ifall ni besöker Åland.
≪ | ≫ |
Synnøve Irene Kjerstad ∙ 4 september, 2018 kl. 20:27
Helt underbar läsning.
≪ | ≫ |
Roger ∙ 4 september, 2018 kl. 20:44
Slut med köpt glass nu
≪ | ≫ |
Cecilia ∙ 4 september, 2018 kl. 21:10
Tack snälla för att du lagt ner tiden på detta! Både underhållande och mycket intressant läsning! Gör gärna egen glass men köper även ibland, efter att ha läst detta så känner jag mig absolut inte sugen på den köpta men desto mer på min egen.
Hoppas GB läser och tar till sig, måste väl ändå bli billigare också..?! Och bidrar de sedan till en för oss konsumenter hälsosammare produkt borde väl detta leda till en självklar ändring av deras recept..
Håller tummarna! ✊
≪ | ≫ |
Mia Enmark ∙ 4 september, 2018 kl. 21:25
Fram för bättre mat med bars riktiga ingredienser ??Jag vill inte äta stabiliseringsmedel eller E nr!!
≪ | ≫ |
Anna Johnsson ∙ 4 september, 2018 kl. 23:51
Ann, du är min nya idol!!!❤️
Underbart skrivet!??????
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 4 september, 2018 kl. 23:53
?
≪ | ≫ |
Batman ∙ 5 september, 2018 kl. 00:33
Om man nu är så mån om vad man stoppar i munnen, varför väljer man att äta glass då?
Samtidigt skriver du att det inte finns några belägg att något i glassen skulle var en fara att äta och tror inte GB skulle leva så länge till om det uppdagas att dom stoppar gifter i sin glass.
Rent av trams, men riktigt roligt skrivet
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 5 september, 2018 kl. 05:52
Det är ingen fara att just precis denna glass är full av tillsatser, men det är en fara när en väldigt stor andel av all mat vi äter är det. Denna glass är en del i ett livsmedelssystem som uppenbart gör oss sjuka. Detta är sjukdomar som ökar eller har ökat sedan 1970-talet: allergier, astma, glutenintolerans, många former av cancer, typ 1-diabetes, typ 2-diabetes, fetma, crohn’s sjukdom, ulcerös kolit, autoimmuna sjukdomar, psykisk ohälsa med mera.
Vi har ett fantastiskt biokemiskt maskineri inom oss, som har utvecklats under flera miljarder år. Detta maskineri fungerar i samspel med tarmfloran och styrs helt och hållet av vad vi äter. Det är klart att det fungerar sämre när vi börjar stoppa i oss andra saker än det som maskineriet är optimerat för.
≪ | ≫ |
Christer Bergström ∙ 5 september, 2018 kl. 01:14
Heja Ann!
Klockren näsknäpp på GB-Bolaget! Tack för det.
≪ | ≫ |
EVA Andersson ∙ 5 september, 2018 kl. 02:31
Hej mycket intressant läsning och det är få gånger jag skriver en kommentar på en blogg. Jag tror att svaret dock från gb inte kommer. Men skulle gissa på att anledningen till alla dessa tillsatser är just att de blir billigare att tillverka glass med fejkade saker än med äkta vara eftersom den skall tillverkas i så stora satser som möjligt till så lågt pris som möjligt så de gör stora vinster på glassen. Om du bara gör en kontroll på vanilj glass så hittar du nästan alltid dessa tillsatser just pågrund av att det är billigare för tillverkaren att göra glassen så. Kolla upp hur många vanilj glassar som innehåller ren vanilj utan tillsatser. Men hoppas verkligen du får ett svar av gb men gissar på att de kommer säga samma sak det blir billigare så.
≪ | ≫ |
Mikaela Englund ∙ 5 september, 2018 kl. 03:36
Hej!
Jag vet att det känns säkert bättre att äta en glass med mindre kemikalier, men det finns vissa av oss som inte har något val. Jag är dödligt allergisk mot ägg och har därför väldigt svårt att hitta gräddglass som jag tål, ochinte innehåller spår av ägg. Men GB är ett av de få glassmärkena jag faktiskt tål och vågar lita på. Att be dem att ändra det skulle betyda att jag och andra äggallergiker, stora som små, måste sluta äta alla GB;s gräddglassar. Men om man verkligen inte vill äta dessa kemikalier så finns det alternativet att köpa Häagen-Dazs eller Ben and Jerry. Jag har hört mycket bra om dessa märken och tror mödan av att ha med extra sked är absolut värt det. Men snälla förstör inte mina och andras somrar genom att få dem att ändra sina recept.
Mvh
Mikaela
≪ | ≫ |
Linnéa ∙ 5 september, 2018 kl. 18:00
Fast man kan göra god glass utan ägg och utan 1000 kemikalier också. Gör egen så får du se hur lätt det är.
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 5 september, 2018 kl. 05:36
Att äta glass full av kemikalier är lika illa för en äggallergiker som för en utan allergi.
≪ | ≫ |
Catharina ∙ 5 september, 2018 kl. 07:05
Så jättebra skrivet! Jag älskar glass och ska nog hellre göra egen framöver. Ingen mer Magnum!
≪ | ≫ |
Per Asp ∙ 5 september, 2018 kl. 07:49
Ja man undrar ju
≪ | ≫ |
Sarah ∙ 5 september, 2018 kl. 08:02
Hej, nyfiken om svar från gb?
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 5 september, 2018 kl. 08:08
Inget ännu. Men mejla och be om ett: Konsumentkontakt@gb.se
≪ | ≫ |
Ulrika ∙ 5 september, 2018 kl. 08:03
Fantastiskt skrivet!!
≪ | ≫ |
Micaela Pikulinsky ∙ 5 september, 2018 kl. 08:15
Så super skrivet!! Och så enkelt. Helt underbart! Hoppas du får något igång här. Och ett svar!?
≪ | ≫ |
Eva Ignell ∙ 5 september, 2018 kl. 08:29
Bästa!!!
≪ | ≫ |
Zamir ∙ 5 september, 2018 kl. 08:35
Bästa ju!
≪ | ≫ |
Ulrica Fagerlund ∙ 5 september, 2018 kl. 08:51
Suveränt, dom måste fått en smärte chock av ditt arrangemang att ta reda på allt innerhåll.
≪ | ≫ |
Jessica Åsberg ∙ 5 september, 2018 kl. 08:56
Usch dom förgiftar oss, tack för upplysningen!!
≪ | ≫ |
Inger B ∙ 5 september, 2018 kl. 09:29
Åh så bra skrivet! Och så fantastiskt bra jobbat med hela processen! Hurra för dig! ??
≪ | ≫ |
Maria Ranktberg Hultmark ∙ 5 september, 2018 kl. 09:30
Helt underbart så klockren. Ser fram emot vad du får för svar.
≪ | ≫ |
Stina sahlin-Mercke ∙ 5 september, 2018 kl. 09:33
Undrar också detta och mycket i intresserad av svar från GB
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 5 september, 2018 kl. 10:14
Mejla dem och pusha på: Konsumentkontakt@gb.se
≪ | ≫ |
Jan Pettersson ∙ 5 september, 2018 kl. 09:43
Om du får svar från GB så måste du publicera det!
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 5 september, 2018 kl. 10:14
Absolut!
≪ | ≫ |
Jeanette ∙ 5 september, 2018 kl. 09:46
Nej,nu är det slut ätit av Gb glassen
≪ | ≫ |
Michelle ∙ 5 september, 2018 kl. 09:53
Fantastiskt! Tack för ditt engagemang!! ?
≪ | ≫ |
Martin ∙ 5 september, 2018 kl. 10:04
Svaret stavas pengar. De gör så klart glass så här för att det är billigt och för att klara att köra stora volymer glass som ska hålla länge.
Matindustrin har stor makt och det är svårt stå emot mantrat att alla ska älska glass. Vi vänjer oss vid att äta glass som egentligen inte är god!
≪ | ≫ |
Roland Åsén ∙ 5 september, 2018 kl. 10:15
Slutköpt på alla glassar. Samma skiti alla.
≪ | ≫ |
Annica Klingvall ∙ 5 september, 2018 kl. 10:23
Helt underbart skrivet ! Håller helt med och skulle önska jag var lika smart 😛
≪ | ≫ |
Maggan ∙ 5 september, 2018 kl. 11:27
Så himla bra!!!
≪ | ≫ |
Gullevi berne ∙ 5 september, 2018 kl. 11:35
Bra skrivet. Hägendaz är den bästa glassen jag hittat o helst vanilj.
≪ | ≫ |
Camilla Tubertini ∙ 5 september, 2018 kl. 11:45
Fantastiskt bra gjort!!!! Du är min idol! Och inga mer Magnus till sonen – en glassmaskin ska inhandlas pronto! 😀
≪ | ≫ |
Kerstin ∙ 5 september, 2018 kl. 11:54
Tack❣
Väntar med spänning på svaret
≪ | ≫ |
Sophia Nilsson ∙ 5 september, 2018 kl. 12:09
Vilket fantastiskt jobb du lagt ner! Tack ❤
≪ | ≫ |
Lena Hedman ∙ 5 september, 2018 kl. 12:10
Så jädra bra skrivet… Hoppas tillverkarna tar sig en funderare och inser att konsumenter blir alltmer upplysta i sånt vi stoppar i oss
Inte underligt att många dör i cancer bl a det är min fasta övertygelse! Upp till kamp!
≪ | ≫ |
Peter Gustafsson ∙ 5 september, 2018 kl. 13:17
Ett rent nöje att läsa. Jag ska försöka få brevet med i min undervissning i hem- och konsumentkunskap.
≪ | ≫ |
Barbro ∙ 5 september, 2018 kl. 13:28
Roligt skrivet om angeläget ämne!
Kollade du innehållsförteckningen på chokladen också?
Men kanske lättare att hitta juste choklad än glass…
≪ | ≫ |
berit kronholm ∙ 5 september, 2018 kl. 13:35
Mycket bra skrivet, och vilket stort jobb.
≪ | ≫ |
Lotte Schiöler ∙ 5 september, 2018 kl. 15:11
Underbart! Helt enkelt lysande!!!??
≪ | ≫ |
Fatima ∙ 5 september, 2018 kl. 15:35
Wowwww bra jobbat och vågat att kritisera. Vi borde vara mer uppmärksamma på vad vi stoppar i oss ?
≪ | ≫ |
xD ∙ 5 september, 2018 kl. 16:05
Varför vår mat innehåller tillsatser? Det förbättrar smak, utseende och hållbarhet?? Det är väl ingen nyhet?
Klart GB kan göra sin glass färskare och med kortare hållbarhet och med fler prima råvaror men då får du givetvis vara beredd att bekosta mer (denna typ av glass finns ju redan i butikerna t.ex. Järnaglass)
Kanske var poängen med detta inlägg att briljera med din glasstillverkningskunskap?
≪ | ≫ |
Hans Mebius ∙ 5 september, 2018 kl. 16:08
Helt underbart välskriven och humoristisk inlägg. Detta är så klart allvarligt all skit som finns i en glass som dessutom är sååå dyr. Kommer nu definitivt sluta köpa glass av GB som följd av detta…tills de reducerar ner antalet ingredienser och sätter en trevligare prislapp! Bra gjort
≪ | ≫ |
kostnaden då ∙ 5 september, 2018 kl. 17:48
Du kom aldrig fram till något pris på din egentillverkade glass? Det skulle ju vara kul och veta iom du själv sa att du var snål för att köpa 2 glassar för 52. kan tänka mig att processen, och råvarorna blir vädligt mycket dyrare i större skala.
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 5 september, 2018 kl. 18:30
Det blev ungefär 52 kronor. Kanske något mer eftersom jag dekorerade med riktiga hallon. Men då fick jag tre glassar (som var och en vägde lika mycket som GB-glassen) för det priset.
≪ | ≫ |
Annica Andersson ∙ 5 september, 2018 kl. 18:06
Mycket bra skrivet!
≪ | ≫ |
Ulla Bergström ∙ 5 september, 2018 kl. 19:20
Tack! Helt underbart! Hoppas det kommer ett svar som vi vanliga glassätare förstår!
≪ | ≫ |
Ida ∙ 5 september, 2018 kl. 19:30
Du är grym! Tack från alla glassälskare som inte kan äta glass pga innehållet. Ser med spänning fram emot gbs svar 🙂
≪ | ≫ |
Eva Lundblad ∙ 5 september, 2018 kl. 20:42
Stort tack för att du gjorde det här och att du delar det med oss. Inväntar spänt GB:s svar…
≪ | ≫ |
katarina åquist ∙ 5 september, 2018 kl. 21:53
Jag vill inte ha glass längre pga.innehållsförtäckningen . Äter nån gång på sommaren för det hör till . Jag vet att man kan göra glass på få ingredienser . Finns ett bolag som säljer glass till butik . Ca ingredienser i . Säljs i burkar . God . Tycker inte er glass är försvarbar .
≪ | ≫ |
Manne ∙ 5 september, 2018 kl. 23:32
Shit vad bra! Hoppas det blir någon reaktion.
≪ | ≫ |
Carina Franzén ∙ 6 september, 2018 kl. 00:56
Detta var nog det bästa jag läst på länge, heja dig fortsätt göra det själv!!! Är själv glassälskare som tycker at GB:s bara blir sämre och sämre (och dyrare!!) Ett klokt beslut du tog där, skippa skiten de har i och håll dig till finare råvaror och mindre. Tack för ditt inlägg kram på dig???
≪ | ≫ |
Petra Sager ∙ 6 september, 2018 kl. 05:51
Så bra skrivet! Och viktigt!!
≪ | ≫ |
Helene ∙ 6 september, 2018 kl. 06:32
Du skriver helt underbart med din tvist av humor. När jag äter den glassen från FB mår jag ilka. Det isar konstigt ibrändena. Så något ör jag överkänslig för. Troligen nån tillsats. Förvånad varje pr att de inte har fler laktosfria och sockerfria glassar när många blir så mycket mer medvetna.
≪ | ≫ |
Ove Gewecke ∙ 6 september, 2018 kl. 07:04
Ja jag har slutat att äta dessa glassar. Fint skrivet och jag ska vid tillfälle göra min egen glass helt klart. GB kan slänga sig i väggen. De kommer inte att tjäna en krona hos mej.
≪ | ≫ |
Bengt ∙ 6 september, 2018 kl. 08:06
JÄTTEBRA,delar med alla mina vänner
≪ | ≫ |
Berit Persson ∙ 6 september, 2018 kl. 08:41
Tusen Tack Ann!!!! Så informativt! Vi har just gått en fin glasskurs/utbildning av Italiensk glass hos Gelato i Stockholm. Detta beroende på att våra tungor svidigt så enormt störande varje gång vi ätit glass i strut- oavsett var vi köpt glassen i Sverige. Vi köper aldrig mer glass ute, även om de skriver ”svensk hemgjord glass” vilken också innehåller så mycket svidande kemikalier.
Tack så mycket för ditt stora intresse!!! Jag har ett ytterligare intresse; vetet i vår kost och efter att ha ätit och blivit sjuk i mina tarmar (som jag nu lyckats läka efter allt läsande) Läser och läser allt, nytt och gammal info om hur vetet hybridiserats och hur de skapas triglycerider i vår kropp. Hur vetet skadar bukspottskörten, med alla dessa konsekvenser i våra kroppar, unga som gamla. Tack för att du gör din röst hörd. Jag är endast lärare sedan 40 år så på mig lyssnar ingen offentligt. Tack för att du och dina kunskapsdelningar finns.
≪ | ≫ |
Sif Larsen ∙ 6 september, 2018 kl. 08:44
Tusen tack för din fina undersökning och genomgång av en ”helt vanlig glass”… ?
Du lyckades göra det som jag själv aldrig blev klar med att undersöka.!!! ?❤️❤️❤️?
≪ | ≫ |
Anton H ∙ 6 september, 2018 kl. 10:02
Alltså, snacka om att vara rädd för skit man inte har kunskap om.
Om vi börjar uppifrån och ner:
Att de använder sig av skummjölk etc beror nog mycket på transport och kostnad, vasslepulver säljs väldigt billigt för det finns överflöd av det från osttillverkning.
Sen sockret. Att byta ut glukos-fruktossirap och glukossirap mot “vanligt socker” och inte inse att “vanligt socker” är sackaros, ett ämne som består av både glukos och fruktos är ju nästan skrattretande.
Inte jättekonstigt att ett stort företag använder sig av många olika smaker, de gör ju tester för att få fram den bästa smaken. Att det använder sig av koncentrat och puré istället för färska frukter skulle jag gissa är pga kostnad. Tror inte glassen hade kostat 25:- om det skulle vara färska frukter i. Sen använder även hon mer C12H22O11! (Socker..) Herregud vad läskigt med så mycket konstiga bokstäver och siffror!
Låt oss titta lite på dessa emulgeringsmedel. E471 utvinns från olja, och har samma egenskaper som, äggula, senap etc. Det gör att saker tjocknar. E442 utvinns även denna ifrån olja, närmare bestämt raps. E476 är en olja som utvinns ifrån Ricinus .sp-trädens böna, vilket har används som medicin i århundraden (det borde ju en bakåtsträvande traditionist gilla? 😉 ). Det är alltså bara ämnen från olika slags oljor. Vet inte riktigt hur författaren “Inte blev jag så mycket klokare när jag sökte på nätet “ när jag själv hittade all denna info från Google. Sen att studien om ammoniumfosfatider inte visar på sambandet gör ju den publikationen ganska intetsägande.
Stabiliseringsmedel. Pektin finns naturligt i frukter osv, det som gör hemmagjord sylt tjockt, bland annat. I industriellt fall utvinns det från citrusfrukt. E412 & E410 är båda stabiliseringsmedel som utvinns ur olika ärtväxter, som har malts ner till mjöl. Lika abstrakt och läskigt som kikärtsmjöl alltså.
Att författaren skippar surhetsreglerade medlena är ju inte jättekonstigt då två av dem redan är tillsatta med citronbiten, både citroncyra och natriumcitrat finns ju i citron.
Sen att författaren har köpt allt för att göra glass för under 52:- är även detta helt orimligt, färska hallon kostar ju bara det ca 27-30:- i en vanlig Ica-butik, sen ägg, grädde, pektin på det osv är omöjligt. (skicka gärna en inköpslista från någon affärs websida med alla ingredienser för att motbevisa mig, då skulle jag förmodligen handla där istället för på Ica Maxi 🙂 ).
Det jag försöker säga är att det är onödigt att vara arg på företag som skriver ut utförliga ingredienslistor, E-nummer i sig är inte farligt utan bara ett system för att klassificera ingredienser i hela världen utan att behöva lära sig alla språk. Bara för att det är mycket text och mer detaljerat gör inte det inte saker farligt “by default”, speciellt inte när man inte kan googla ordentligt, och då är det bättre att vara tyst istället för att sprida skrämselpropaganda.
En bild för att visa min poäng: https://goo.gl/mYVgH3
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 6 september, 2018 kl. 11:20
Nä, E471 har absolut inte samma egenskaper som en äggula. I en äggula finns i princip all den näring och alla mineraler som kroppen behöver. Kan du något om biokemi Anton? I så fall kanske du vet att i vi har ett fantastisk molekylärt maskineri som endast fungerar när vi fyller på med de substanser som krävs för att maskineri ska rulla. Vi kan äta fritt pektin, men det är en kolhydrat som har separerats från allt annat som fanns i frukten som pektinet kommer ifrån. Vi kan äta modifierad stärkelse, men då får vi stärkelsen utan alla de vitaminer, fibrer och antioxidanter som fanns i den ursprungliga råvaran. Vi kan äta mjölkpulver, men då är en hel del av det protein som fanns i mjölken förstört eftersom det har format AGE:s.
Kroppen tål massor av saker. Vi klarar att äta allt detta, men inte i de doser som vi gör idag. Det är otvetydigt så att vi människor blir sjukare och sjukare (även om vi har en hel massa fantastiska piller som motverkar sjukdomen), vilket alls inte är konstigt när det mat vi äter har processats sönder i sina beståndsdelar. Problemet är inte exakt vad som är i den här glassen, problemet är att man har slängt bort allt det nyttiga som glass innehöll förr när man gjorde den på färsk grädde och ägg.
≪ | ≫ |
Helena Spång ∙ 6 september, 2018 kl. 12:21
Vilket engagemang! Tack för upplysningen, just därför har jag slutat med bla glass. Bara en massa skit.
≪ | ≫ |
Jan Magnusson ∙ 6 september, 2018 kl. 13:22
Jag har tidigare försökt att läsa innehållsförteckningen på glasslådorna och har saknat en varningstext:
Kan innehålla spår av ämnen, som används vid glasstillverkning!
≪ | ≫ |
Morgan SE Larsson ∙ 6 september, 2018 kl. 14:43
Underbart träffsäkert, de flesta läser aldrig innehållet utan förlitar sig på att glass är glass men så är det inte idag.
≪ | ≫ |
Hélène ∙ 6 september, 2018 kl. 15:25
Glykossirap, som eg är majssocker, har en förmåga att skapa otroligt sug efter mer socker, vilket naturligtvis gynnar de som tillverkar livsmedel med denna ingrediens.
≪ | ≫ |
Anna ∙ 6 september, 2018 kl. 16:18
Sååååå bra skrivet! Tack för detta!
Hoppas GB tar till sig sig något av detta.
≪ | ≫ |
Benji ∙ 7 september, 2018 kl. 05:44
Bra skrivet! Men om man nu drar diskussion djupare för barnens skull hamnar man snabbt i en debatt huruvida framförallt socker men även mjölkprodukter är att förespråka och frågan är då om hur man gjorde förr verkligen är rätt väg att gå även om det så klart är mycket bättre än hur det ser ut idag på marknaden. Jag väljer att göra allt på 100% kakao, kokosgrädde, banan, lönnsirap och rikta bär. Det finns bra produkter på marknaden så klart men de ligger i ett högre prissegmentet och jag tror inte att en större glassproducent kommer finna intresse i det som det det ser ut idag.
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 7 september, 2018 kl. 15:32
Att mjölkprodukter i allmänhet skulle vara farligt är en mycket illa grundad hypotes.
≪ | ≫ |
Maire Lundgren ∙ 7 september, 2018 kl. 14:35
Väldigt intressant att höra GB ,s svar,
≪ | ≫ |
Ingela ∙ 7 september, 2018 kl. 15:25
Så väldigt bra skrivet!!
Massor med ????????????
≪ | ≫ |
Monica Nilsson ∙ 7 september, 2018 kl. 15:45
Du måste bara lägga ut om du får svar !!
Otroligt bra skrivet
Livsmedelsindustrin ö h t är mystisk och om man som vi hade en dotter som fick diabetes är hon var 12 vet man även att nästan ALL mat innehåller socker. T o m skinkpålägg??Why
≪ | ≫ |
Magnus ∙ 12 september, 2018 kl. 17:25
Så läckert med egen glass! Men varför skulle kassörskan kunna svara på vad polyglycerolpolyricinoleat är?
Jag kan inget om livsmedelsindustri, och visst är innehållsförteckningen motbjudande, men kan man få tillräcklig hållbarhet om de skulle ha använt riktiga ingredienser? De recept jag har när jag gör egen glass brukar rekommenderas att ätas inom två veckor.
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 13 september, 2018 kl. 22:45
De fryser ju glassen. Klart den håller, om man inte vill ha en glass som räcker till nästa milleniumskifte förståss
≪ | ≫ |
Magnus Rosén ∙ 12 september, 2018 kl. 19:12
Så bra skrivet. Kunde inte sluta läsa och nu blir det mindre glass från GB för min del.
≪ | ≫ |
Anna ∙ 12 september, 2018 kl. 23:06
Helt genialt!
≪ | ≫ |
Gerd ∙ 13 september, 2018 kl. 07:50
Heja Ann!
Bra upplysning, mycket tänkvärt!
≪ | ≫ |
Ingmarie Lund Clevesjö ∙ 13 september, 2018 kl. 08:47
Mycket bra artikel! Man undrar ju vad allt skräp som blandas i, gör med kroppen? Vad anser Livsmedelsverket om alla dessa konstiga E-ämnen?
≪ | ≫ |
Ann-Mari Rosenberg ∙ 13 september, 2018 kl. 15:31
Sååå bra gjort! Man blir ju tokig på att processat.
Själv har jag helt ratat även palmfetter (inte bara av miljöskäl, utan för att det just nu diskuteras hur farligt det är för oss, inte om det är), alltså hejdå till det mesta i affären som är tillslagat hos stora tillverkar. Hoppas bara att de snart går ut med det och att trenden hos allt fler till ren mat fortsätter, så att tillverkarna väljer att ändra sina innehåll till det bättre för oss konsumenter och sig själva.
≪ | ≫ |
Berit Telde ∙ 13 september, 2018 kl. 15:35
Tack Ann! Detta var underhållande. Glad länge av det. Lite sorgsen över hur lätt jag låter mig manipuleras. Glad över att nu skall jag damma av, och, noga diska, glassmaskinen. Den användes mycket flitigt då mina barn var små. Har Monica o Andreas läst detta ännu? Må gott. Berit
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 13 september, 2018 kl. 22:43
Tack! Ja, gör egen glass! Är osäker på om de har läst 🙂
≪ | ≫ |
Eva ∙ 14 september, 2018 kl. 18:19
Skippar GB glasz ska göra egen härefter.
Tack❤
Tar tacksamt emot glassrecept. Mums
≪ | ≫ |
Hannas krypin ∙ 14 september, 2018 kl. 20:18
Så bra att du gjorde det här experimentet. Skrämmande hur mycket skit det är i det vi äter. Jag har mycket problem med maten och behöver tänka om med kosten. Jag äter redan glutenfritt men behöver banta ner listan mer.
http://hannafialotta.blogg.se
≪ | ≫ |
Bjarne ∙ 18 september, 2018 kl. 08:58
Tack
≪ | ≫ |
Per Brunberg ∙ 27 september, 2018 kl. 14:28
Vilken beundransvärd djupdykning! Det är dock inget att förvåna sig om när priset är och tekniken är känslig för störning. Men som alltid är det konsumenten som både styr och har makten att förändra dvs inte köpa alla dessa produkter som har en sjuk innehållsförteckning.
Mer sådan här granskning!!
Per Brunberg
http://www.bjorketorpsgard.se
≪ | ≫ |
Ingrid ∙ 3 oktober, 2018 kl. 12:52
Så bra! Blir så glad av att läsa något så proffsigt skrivet. Barnen ska vi värna de är vår framtid.
Kram
≪ | ≫ |
Hasse 38 ∙ 7 oktober, 2018 kl. 11:49
Gmo =genmanipulerat sök efter monsanto gmo food på youtube. Sluta äta glass
≪ | ≫ |
Cam Nor ∙ 6 januari, 2020 kl. 12:48
Vilket underbart brev!
≪ | ≫ |
Linda Johansson ∙ 9 augusti, 2020 kl. 23:37
När man ändå gör sig ”besväret” att snabbt & enkelt vispa ihop sin egen glass av enbart ÄKTA råvaror, som kanske främst blir så mycket godare (och för att inte glömma billigare!) än all färdig
glass man kan köpa!
Men då tycker inte jag att något så fruktansvärt vidrigt, dessutom är nästan alla dessa sötningsmedel 100% syntetiska & kemiskt framställda med noll och absolut ingenting ÄKTA i sig!
Jag spyr verkligen av den falska, extremt sötsliskiga smaken av sötningsmedel & VARFÖR tillsätts det ALLTID så enorma mängder sötningsmedel, som redan från början är minst 100 ggr sötare än vanligt vitt socker?
Det gör ju bara ALLA produkter med sötningsmedel i totalt oätbara, för alla som har ett lukt/smaksinne & plågas av den hemska bismaken.
För en del av oss, t ex jag, varken tål lukt/smak av utan spyr genast upp allt jag råkat få i mig!
Men tyvärr; om något skulle bli kvar i min magsäck ändå, blir jag inte enbart väldigt illamående utan får även smärtsamma magkramper & något som inte är så kul om man råkar befinna sig utomhus t ex; kraftig & ihållande diarré…. 🙁
Och ingen medicin hjälper… Det är bara att vänta ut tills ”skiten” har passerat min kropp.
Min reaktion gäller dessutom för alla sötningsmedel, inklusive de som påstås vara mer ”äkta & naturliga”, som t ex stevia.
Men ingen inbillar sig väl att storproducenterna står & tömmer björkar (för hand!) på deras ”naturliga” socker? Inte när det är en produkt som massproduceras!
Med tanke på att även bl a agavesirap finns att köpa överallt, året runt, så känns inte det heller som någon ”äkta vara”.
Visserligen är vanligt vitt socker raffinerat & manipulerat (jag föredrar dock så mörkt socker som möjligt, smakmässigt), men med tanke på hur länge vi människor ätit vitt socker så vet vi åtminstone numera vilka bieffekterna blir.
För hur var det nu med de syntetiska sötningsmedeln och alla cancerlarm?
Antar att ingen varken vågar forska ordentligt i saken med tanke på hur mycket pengar det handlar om, eller ens kan säga något 100% säkert än, då man inte har kunnat framställa syntetiskt socker på kemisk väg i så många decennier än.
Men varför ens stoppa i den vidriga skiten i en annars 100% äkta (& kanske t o m ekologisk) egentillverkad glass?
Räcker inte sötman från t ex bär & frukter; använd liiite äkta, vanligt socker för guds skull!
Äter du inte vitt socker och/eller kolhydrater?
Ja, då kan du ju ändå inte äta någon glass med tanke på ev smaksättning!
Med liite vanligt socker i vill man åtminstone äta glassen och såna som jag slipper spy & bosätta
mig på toaletten, med ett vidrigt illamående & smärtsamma magkramper!
Och jag är så jävla trött på att behöva lusläsa varenda matförpackning jag ska köpa, för att se vilket slags socker det innehåller! ?
För numera är användandet av diverse olika sötningsmedel (varför måste producenterna alltid ha minst 2-3 st olika sötningsmedel i en & samma produkt?) mer regel än undantag och det går heller inte längre lita på att de tydligt märkt förpackningen på framsidan med typ ”Innehåller ej socker!” = sötningsmedel.
Så man lusläser inte enbart varenda matförpackning efter vad det innehåller, hur mycket nyttiga/onyttiga saker produkten kanske innehåller, det är även alla dessa konstiga & obegripliga E-nr & långa namn som man inte har en aning om vad det är för ”nödvändig” ingrediens.
Ja, jag lagar nästan all min mat från grunden, men ibland måste även jag kunna köpa något som redan är mer eller mindre färdiglagat, men tydligen är maten i dagens samhälle inte till för såna överkänsliga typer som mig 🙁
Jag är glad att jag inte även är multiallergisk, det räcker med att jag av olika anledningar inte KAN äta vissa saker, som alla producenter tycks stoppa varenda produkt full med!
Känns det iallafall som, när jag förtvivlat går ett fjärde varv i den stora Coop-butiken & letar förgäves efter både de varor jag brukar, och bill!, köpa och för en gångs skull även behöver en ätbar färdigrätt!
Coop-butiken, som när den de senaste 10 åren har byggts ut allt mer, men nu är det extremt tydligt att det, trots en större butik, har blivit ett allt sämre & mindre sortiment.
Det är inte bara den enda matbutiken inom rimligt avstånd för mig, som inte har körkort & bil, det är även stans dyraste butik & numera består sortimentet snart enbart av Coops EVM, som de TVINGAR mig att köpa om jag inte ska svälta ihjäl.
Men snart tror jag faktiskt att jag föredrar att svälta till döds än att försöka tvinga i mig dyra, äckliga produkter av urkass kvalitet, dvs enbart produkter från Coops EVM…
Och kommunen som t o m hunnit ändra busslinjerna 2 ggr nu sedan t ex Willys byggdes, nu senast en fullständig förändring med hållplatser som både lades till & togs bort, liksom några busslinjer & även förflyttning av hela ”busscentrum” en bra bit från stadens centrumkärna (just för att Coop skulle få plats med sin utbyggnad!)
Men tro inte att det ens går EN ENDA buss till det handelsområde, som kommunens korrumperade politiker kämpade så hårt för att få till & att locka till sig så många populära butiker som möjligt; förutom då Willys även McDonald’s, Burger King, Jysk, Rusta, Dollarstore & under uppbyggnad just nu Biltema & ev ännu ett företag… Butiker som jag kanske har möjlighet att besöka 2 gg/år… ;-(
Men bara de som alltså har tillgång till bil kan storhandla sin mat på Willys, som är billigaste matbutiken i stan…
För det går ju inte ens en buss i närheten & att cykla med fulla matkassar, nej tack (om jag ägde en cykel vill säga & dessutom KUNDE cykla så långt & ofta för att småhandla).
För givetvis har jag även svår, kronisk smärta, som jag måste anpassa mig & hela mitt liv efter, då jag inte längre får tillräckligt med smärtlindring utskriven för att kunna leva ett normalt vardagsliv.
Hur sjukt är inte denna kommun, län & landsting?! Inte ens vården fungerar trots 3 olika sjukhus! ?
Vid 43 års ålder är mitt liv över nu känns det som. Jag är så fruktansvärt trött på att ständigt behöva kämpa för ALLT! Inte bara för att hitta ätbar mat, utan precis allt!
Jag orkar inte längre & detta är inte livskvalitet heller & det anser jag vara nödvändigt för att orka leva med min smärta & alla begränsningar som jag tvingas acceptera! Jag ser bara en utväg nu… ? ?
≪ | ≫ |
Anders ∙ 6 oktober, 2020 kl. 08:07
Hej, mkt bra skrivet. Läst artiklarna om Oatly👍, hur är det med havre som Ikea nu gör reklam för i sina vego köttbullar? Är det också dolt socker i dom?
Anders
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 6 oktober, 2020 kl. 08:15
Om du länkar till en ingredienslista kan jag svara 🙂
≪ | ≫ |
Moya ∙ 28 mars, 2021 kl. 22:23
Har läst mycket om vad du skrivit och LCHF. Kan konstatera att det här med glassen håller än mars 2021!
Jag kan inte ens äta guarkärnmjöl eller sk. tillsatser och mycket mer, som allt det där ”extra” som tillverkarna lägger i. Får därför ha en väldigt smal kosthållning.
Äter köpt glass någon gång och är medveten om biverkningarna. Men jag gör hemmagjord gräddglass.
≪ | ≫ |
Carina ∙ 30 mars, 2021 kl. 08:12
Någon skrev att Ottos glass innehåller naturliga livsmedel,
Det gör dom, men också lite annat :
Varav emulgeringsmedel och karragenan (E407) är dom värsta.
Detta är deras choklad och päron glass
Innehållsdeklaration:
SKUMMJÖLK, GRÄDDE (30% av glassen), socker, SKUMMJÖLKSpulver, veg. olja (raps, kokos), glukossirap, ÄGGULA, HELMJÖLKSpulver, fettreducerat kakaopulver, kakaomassa, SMÖR, emulgeringsmedel E471, E322 (solros), stabiliseringsmedel E466, E412, E407, arom, färgämne E100, E131, salt.
≪ | ≫ |
Innehåll i glass - Vad innehåller egentligen glass? - Glassmaskiner.nu ∙ 22 maj, 2021 kl. 12:47
[…] Andra saker som Ann också slår ner på är olika former av socker, emulgeringsmedel och surhetsreglerandemedel. Läs gärna hela artikeln på Anns hemsida och hennes öppna brev till glasstillverkaren om vad de har i glassen. […]
≪ | ≫ |