Stora boken om barn och mat
Hur mycket mat behöver barn äta? Kan en femmånaders bebis äta fisk? Är det sant att man kan skydda barn mot jordnötsallergi? Vad kan jag göra när barnet har ont i magen? När är det dags att börja med hela bitar mat? Är det viktigt att ge barn välling? Måste barn äta mitt i natten? Vad gör jag när treåringen plötsligt slutar att äta sådant som tidigare var favoritmat? Hur får man en liten matskeptiker att smaka på maten?
Handlar om åldern 0-5 år
Föräldrar har ofta tusen frågor kring barn och mat. I Stora boken om barn och mat har vi samlat mycket av den kunskap som finns kring hur man lär barn äta riktig mat. Boken är indelad i ålderskapitel: 0-4 månader, 4-6 månader, 6-12 månader, 12-24 månader och 2-5 år. Mellan dessa kapitel har vi sprängt in kapitel om gluten, processad mat, socker och ätsvårigheter. I ett kapitel delar också Emma Adlercreutz, läkare och expert på barns allergier, med sig av de bästa knepen för att motverka matallergi hos barn. Dels handlar det om att behandla barns eksem, dels om att tidigt låta dem smaka på mat som lätt framkallar allergier, som jordnötter, fisk och ägg. Och lite till…
Sist i boken finns dessutom ett kapitel för alla gravida. Visste du till exempel att smakämnen från den mat du äter kan sippra ut i fostervätskan?
Full av tips – fri från tillsatser
För att få till en bra kompott, har vi blandat all kunskap med konkreta tips och knep, till exempel hur du får en matkonservativ fyraåring att smaka på palak paneern du just lagat till middag. Du får en lektion i näringslära och vi guidar dig förbi den kommersiella barnmatshyllan, så att du ska undvika de värsta fallgroparna. I boken finns också flera av våra favoritrecept, på allt från glutenfri pizza och järnrik gröt, till mangoglass och hallonmuffins (som är så bra för kroppen att de går att äta till frukost).
Vårt mål har varit att skriva en komplett bok. Den ska ge dig allt du behöver för att kunna servera hälsobringande mat och skapa en härlig stämning kring matbordet!
Om författarna
Kajsa Lamm är logoped och expert på barns ätande. Hon har 15 års klinisk erfarenhet av att arbeta med barn som har ätsvårigheter. Hennes första bok När ditt barn inte äter fick stor uppmärksamhet som den första som förklarade ämnet för en bredare publik.
I Stora boken om barn och mat delar Kajsa med sig av sin enorma kunskapsbank, framförallt kring hur barn lära sig att äta mat. Precis som att bebisar behöver få öva sig på att krypa och gå, måste de få öva på samspelet mellan käke och tunga för att kunna tugga mat. Visste du till exempel att en sexmånaders bebis endast kan röra käke och tunga upp och ner? (Testa en dag att tugga maten på det viset, så fattar du vilka utmaningar de små står inför.)
Ann Fernholm är är vetenskapsjournalist, fil. dr i molekylär bioteknik och grundare av Kostfonden. Under många år har hon använt sin bakgrund inom biokemin för att granska kostvetenskapen. Hennes tidigare böcker på området har uppskattats av många eftersom de är lättlästa, intresseväckande och ger ny kunskap. Stora boken om barn och mat är inget undantag.
Du kan beställa Stora boken om barn och mat via denna länk.