Yay! Sockerförbrukningen går ner i Sverige. Mellan 2016 och 2017 minskade den med hela 13 procent och för första gången på många årtionden förbrukar vi nu mindre än 40 kg socker per person och år. Den viktigaste orsaken till nedgången är sannolikt att livsmedelsindustrin har börjat sockersanera sina produkter.
Äntligen, äntligen, äntligen! All den uppmärksamhet som socker har fått som en bov i fetmaepidemin börjar äntligen, äntligen, äntligen ge effekt. När jag för ett par veckor sedan kikade in på Jordbruksverkets sajt för att se om siffrorna för 2017 års livsmedelskonsumtion hade kommit, blev det en glad överraskning. År 2016 förbrukade vi enligt statistiken 43 kg socker per person och 2017 endast 37,5 kg, alltså har förbrukningen minskat med hela 5,5 kg.
Marginell minskning av sötsakskonsumtion
Vi fortsätter dock festa loss på sötsaker, nästan som om ingenting hade hänt. Vi åt bara marginellt mindre mjukt kaffebröd, tårtor och glass. Konsumtionen av kex, rån och småkakor har till och med ökat. Godiskonsumtionen har bara minskat med 3 procent och läskkonsumtionen med 9 procent. Vet ni vad som sannolikt istället orsakar den kraftiga minskningen?
Det här:
Minskning av mängden tillsatt socker i mat
Under senare tid har det dykt upp allt fler produkter i affärerna där livmedelsindustrin kraftigt har skurit ner på mängden tillsatt socker. Under det senaste tiden har till och med vissa av de värstinglivsmedel som industrin marknadsför mot barn sockersanerats.
(OBS! Det är fortfarande väldigt mycket socker i Coco-pops, men numera är det i alla fall mindre socker i dem än vad det är i Ballerinakakor. Ett framsteg.)
Målet: maximalt 25 kg socker
När Kostfonden förra året synade sockerkonsumtionen, räknade vi ut att vi borde förbruka maximalt 25 kg socker per person och år om vi följde rekommendationerna kring socker. Det är en bra bit kvar innan vi når dit, men varje steg på vägen är ett steg närmare målet. Vad tror ni – kan nästa steg bli att vi gör något åt de där 12-13 kilona med godis och choklad som vi sätter i oss varje år? Ska vi slänga ut hinkarna med plockgodis och låta tablettasken få en revival?
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Kostråd och vetenskap. Stötta mitt arbete via Patreon.
michael ∙ 20 mars, 2020 kl. 17:46
Att godiskonsumtionen minskat marginellt som du skriver här ovan, verkar inte stämma med jordbruksverkets statistik… de skriver tvärtemot på sin hemsida att, citat:”Svenskarna lägger allt mer pengar på godis, choklad och glass. År 2016 spenderades det i genomsnitt ungefär 3 000 kronor per person på sötsaker. Det är, som nämnts ovan, den varugrupp som stigit allra mest mellan år 2000 och 2016. Försäljningen av sötsaker har ökat med i genomsnitt 3,2 procent per år under denna period och har accelererat under perioden 2013–2016 då den i snitt stigit med drygt 5 procent per år.”, slut citat.
https://www.scb.se/hitta-statistik/artiklar/2018/hushallens-godisinkop-okar/
≪ | ≫ |
Robert ∙ 1 oktober, 2020 kl. 13:08
Räknas äppeljuicekoncentrat med i statistiken? Om tillsatt socker har minskat och tillsatt äppeljuicekoncentrat är förändrat så är det bra.
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 1 oktober, 2020 kl. 15:14
Äppeljuicekoncentrat är inte med. Så du har rätt. Förändringen kan vara en chimär.
≪ | ≫ |
Helene ∙ 11 oktober, 2020 kl. 19:45
Bara en fundering, hur är det med mängden syntetiska sötningsmedel? Om tillsatt socker ersätts med syntetiska sötningsmedel då är det ju inget framsteg.
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 11 oktober, 2020 kl. 22:02
Finns ingen statistik på sötningsmedel. Många ersätter också med koncentrerad juice, vilket inte heller är bra.
≪ | ≫ |