Under arbetet med Stora boken om barn och mat fick jag titt som tätt tillfälle att besöka barnmatshyllan i affären. Där säljer numera företaget Semper kakor, snacks och godis till bebisar och små barn. Min slutsats är att de måste ha blivit grundlurade. Här är mitt öppna brev till dem.
Hej Semper,
Ni vet inte detta, men under många år var er välling mina barns sömnpiller och därmed min bäste vän. När vi under ett halvår skulle bo i San Francisco fick jag panik av tanken på att skiljas från vällingen. Så vi fyllde våra resväskor med så många vällingpaket vi bara kunde. För hur skulle vi annars klara oss?
Detta är ganska länge sedan. Numera sover mina barn gott utan välling och jag har inte haft så mycket kontakt med era produkter. Men när jag under förra året skrev Stora boken om barn och mat fick jag återigen anledning att botanisera bland barnmaten i affären. Och… oj!… vilken förändring den hyllan har genomgått! Bebisar måste vara riktigt bra kunder eftersom ni satsar så hårt på dem.
Semper har blivit grundlurade
Skälet till varför jag nu mejlar er är att jag tror att ni som företag har blivit grundlurade. Ert mål är, om jag har förstått saken rätt, att ”erbjuda hälsosamma, näringsriktiga, säkra och högkvalitativa produkter till era konsumenter.” Om mina misstankar stämmer har det brittiska företaget Organix lurat er hela vägen till Skåne (och kanske ännu längre…). På något vis har de fått er att erbjuda era kanske viktigaste konsumenter, bebisar och små barn, mat som är ungefär lika högkvalitativ som en borrmaskin för 49 kronor på Rusta. Vi pratar om detta:
Hoppas att ni inte tar illa upp, men när jag första gången insåg att man numera marknadsför snacks, kakor och godis till småbarn höll jag på att smälla av. Vem vill göra det?
Semper saluför Organix produkter i Sverige
Döm av min förvåning när jag hittade ett pressmeddelande där ni på Semper berättar att ni ska sälja och distribuera varumärket Organix i Norden.
Till en början undrade jag varför? Hur går Organix utbud ihop med er filosofi som är att tillhandahålla ”naturligt god mat utan konstiga tillsatser”? Men så läste jag texten där Organix VD säger:
– På Organix gör vi bra mat eftersom vi har en passionerad tro på att alla människor, oavsett hur unga, förtjänar att äta bra och vi vill ge barn den bästa starten i livet.
Sa han så till er också när ni förhandlade om ett samarbete?
Det låter som en karismatisk person. När någon pratar om en ”passionerad tro” kan det vara lätt att svepas med. Det visar inte minst erfarenheter från diverse olika sekter i världen. Ni är ju sprungna ur den svenska myllan (även om ni numera tillhör den internationella livsmedelskoncernen Hero) och som svensk vill man gärna tro andra om gott. Typ att en naiv svensk lätt kan bli förförd när man surfar in på Organix hemsida…
…och tittar på filmen om deras ambitioner (inspirerad av Donald Trump?):
Jag är rädd att jag måste göra er desillusionerade. Till skillnad från er på Semper har många andra livsmedelsbolag ganska smutsigt mjöl i påsen, om man säger så. Jag vill ge er samma råd som vi ger till föräldrar i Stora boken om barn och mat: LÄS ALLTID INGREDIENSLISTAN PÅ ALLT NI KÖPER!
Semper köper grisen i säcken
När ni till exempel sitter där i styrelserummet på Organix och VD:n med stolthet visar fram kakorna till bebisar…
…ska ni inte blint lita på budskapet på förpackningen. De skriver ”no junk promise” för att få er att köpa grisen i säcken. Istället vänder ni på paketet och läser ingredienslistan:
En blandning av vetemjöl, juicekoncentrat och palmolja kvalar utan tvekan in under ordet ”junk”, framförallt om det ska ätas av bebisar. (Juicekoncentrat kan låta bra, men WHO menar att vi ska begränsa det. Många företag använder det numera istället för socker, så kan man påstå att maten är osötad, trots att man har sötat den).
När VD:n sedan langar fram dessa…
…gäller samma sak. Budskapet ”Nothing unnecessary” är ett försäljningstrix. Koncentrerad juice i geléform är nämligen inget annat än…
När han till sist ber er att smaka på det som kallas ”fingermat”…
… är det bra om ni har med er lite riktiga råvaror att jämföra med…
…så kan ni lättare bedöma hur väl en produkt lever upp till er filosofi om att med skonsam tillagning ta tillvara det bästa från naturen.
(I vår familj tyckte vi att Organix ”corn puffs with carrot” smakade som ett slags söt ostbåge. Vi undrar: hur många maskiner krävs det egentligen för att få majsen och moroten att anta så fluffig form?)
Har Sempers expertgrupp godkänt detta?
Ni skriver på er sajt: ”Vi är stolta över att vi vet en hel del om vad små barn behöver för att få en bra start. Vi har egna experter på barnhälsa, arbetar nära svenska forskare och kompromissar aldrig på kvalité och säkerhet.”
En fråga: lät ni era experter granska produkterna från Organix innan ni slöt ert avtal? Håller de med om att kakor, snacks och godis ger en bra start på livet?
Om de gör det, borde de sätta sig in i den senaste statistiken från Organix hemland. I Storbritannien har 22,4 procent av alla barn övervikt eller fetma innan de ens har fyllt fem år, och i oktober konstaterade man att antalet barn med allvarlig fetma har nått rekordnivåer.
Leverpastej är en bättre källa till järn än välling
När jag ändå har er på tråden vill jag ta upp några andra småsaker. På er sajt ger ni denna information:
När jag själv hade småbarn och var trött som en stenad koalabjörn, hade jag läst detta som att välling skulle vara bättre för mitt barn än leverpastej. Och så hade jag begått misstaget att ge barnet välling på mackan, istället för leverpastej.
Jag vet. Självklart menar ni inte att föräldrar ska göra så, men jag tänker att det ändå hade varit bra om ni hade lagt till något i stil med: ”Men eftersom järnet i leverpastej tas upp mycket lättare av kroppen än järnet i välling, får barnet ändå i sig mer järn om du ger det leverpastej”.
(När vi skrev Stora boken om barn och mat hade vi kontakt med forskaren Michael Hoppe på Sahlgrenska, som minst sagt har järnkoll. Så här skrev han till mig:
”Om man jämför upptaget av en och samma mängd järn från leverpastej, respektive välling, så har den sistnämnda ett sämre utgångsläge eftersom det är baserat på sädesslag. De innehåller mycket fytater (ju mer fullkorn, ju mer fytater). Fytater binder till järnet i magtarmkanalen och hämmar därmed upptaget. Så barnet tar inte upp så mycket av järnet i vällingen, jämfört med järnet i leverpastej.”
Det där med järnupptag är komplext, om ni kontaktar Hoppe kan han säkert komma till er på Semper och hålla ett föredrag.)
Klämmisar fulla av bakterielik
Sist men inte minst. Ni skriver på er sajt att ni vill hjälpa föräldrar om ni kan. Mitt förslag är att ni ska göra det lättare för dem att förstå vad som döljer sig i era klämmisar. Så det ni kallar för gröt…
…kan ni kanske istället kalla ”Spätt juicekoncentrat med rismjöl, en gnutta havre och tillsatta vitaminer”?
Och denna upphettade och steriliserade produkt…
…kan ni förslagsvis döpa till kadaveryoghurt. Enligt Livsmedelsverkets föreskrifter får inte yoghurt värmebehandlas. Då dör alla de snälla och nyttiga mjölksyrebakterier som yoghurt ska innehålla och som kan stärka tarmfloran. Kallar ni det istället för ”kadaveryoghurt” blir det tydligt att det ni säljer rent tekniskt är en bakteriekyrkogård.
(Visste ni förresten att forskare från Nya Zeeland har hittat en koppling mellan att äta riktigt yoghurt – sådan som säljs i kyldisken – och en minskad risk för eksem hos bebisar? Ju mer bebisarna åt, desto lägre var risken.)
Lever ni på Semper upp till era ambitioner?
Detta blev långt! Jag vill avsluta med att berömma er för alla fina ord ni skriver på er sajt. Men frågan är hur bra start på livet små barn får när de vid sju månaders ålder börjar äta snacks? För att sedan fortsätta med kakor vid tio månader och godis efter tolv månader? Och hur lever koncentrerad fruktjuice, ultraprocessad majs och upphettad yoghurt upp till er vision om att med ”skonsam tillagning ta vara på det bästa från naturen”?
Ni får gärna svara på detta. Jag publicerar svaret på min sajt.
Glöm nu inte att ringa VD:n på Organix. Han behöver sig en ordentlig uppläxning. Bryt kontraktet och kräv skadestånd. Det är faktiskt fult att ljuga.
Vänliga hälsningar,
Ann Fernholm
Ps. Jag har skickat vidare detta brev till reklamombudsmannen tillsammans med en anmälan. Är lite nyfiken på vad hon tycker om er marknadsföring, och om den håller den höga etiska nivå som reklam bör göra.
Till alla läsare: Vill ni också veta hur Semper resonerar? Mejla och fråga: anne.lindfeldt@semper.se. Tagga @semperbarnmat om ni gör inlägg i sociala medier, så ska det enligt Semper hamna på deras sajt.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Om ultraprocessad mat, Bebisar & mat, Lobbying & industrin. Stötta mitt arbete via Patreon.
Malin Cederlöf ∙ 2 maj, 2019 kl. 07:49
Tack för att du belyser detta på ett så bra sätt! Jag har själv varit och är kritisk till de produkter som Semper saluför, just på grund av juicekoncentrat i alla de former. När jag skulle börja ge vår, snart ettåriga, dotter gröt skrämdes jag av att jag inte hittade speciellt många varianter utan koncentrat. Fick hem en provpåse från Semper med deras päron eller äppelgröt, det var som att äta socker. En åkte direkt i soporna. Semper som varumärke är för mig inte lika starkt längre efter jag börjat gå igenom deras sortiment på barnmatshyllan. Jag hoppas ditt brev får dem att öppna ögonen och att vara öppna för förändring.
≪ | ≫ |
Eva Wärnling ∙ 2 maj, 2019 kl. 08:31
Så otroligt bra! På dom bara!
≪ | ≫ |
Pernilla ∙ 2 maj, 2019 kl. 08:57
Nästa granskning hoppas jag blir alla barngrötspulver. Fy fasen vilken sörja! Chemical shitstorm. Och vi som har en bebis som är ganska liten i växten får kriga mot sjukvården där den enda lösningen på ökad tillväxt är att ge pulvermat. Kommer aldrig hända! Hittade förresten reklamlappar för välling från en tillverkare i infohyllorna på bvc förra veckan, är det verkligen tillåtet för en matproducent att ha reklam för sina produkter på landstingets sjukvårdsmottagningar???
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 2 maj, 2019 kl. 09:01
Hahaha! Chemical shitstorm. Ett sånt bra uttryck. Du får gärna fota av reklamen och skicka på Facebook till mig. Sedan tycker jag att du ska mejla och fråga Socialstyrelsen om det är tillåtet.
≪ | ≫ |
Ninnie Britasdotter ∙ 2 maj, 2019 kl. 09:49
Tack för denna artikel! Har själv inga egna barn men blir så otroligt bedrövad över hur företag i olika kategorier anser sig ha mandat att se till att barnen blir svaga i immunförsvaret och därmed lättare sjuka. Jag tillhör nog – tyvärr – den sista generationen där mödrarna lagade all barnmat från grunden. Jag tror att vi måste komma dit igen.
≪ | ≫ |
Maria ∙ 2 maj, 2019 kl. 11:07
Du är underbar! Jag log genom hela inlägget. Skräp är skräp om än i snygg förpackning och du är så jäkla bra på att se igenom dimridåerna och belysa problematiken och allvaret. Tack för att du tar striden!
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 2 maj, 2019 kl. 12:06
Det värmde! Tack!!!
≪ | ≫ |
Bodil Ströberg ∙ 2 maj, 2019 kl. 11:47
Vilken tur att du finns och att du arbetar så intensivt och noggrannt med att kolla med vetenskapliga ögon. Tack!
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 2 maj, 2019 kl. 12:06
Tack!
≪ | ≫ |
Christina ∙ 2 maj, 2019 kl. 15:22
Tack för en fantastisk artikel. Som skrämmer mig som farmor.
Har ofta undrat varför mammor idag inte lagar egen mat till det finaste dom har? Alla mina barn ( 4 ) har fått börja med smakportioner och sedan ätit det dom gillat. Alla är stora och starka,friska och även deras ungar.
Det vore bra om man bojkottar detta elände som man säger är ” bra mat”
Kan det vara så att vi har fått alldeles för bekväma föräldrar idag? Synd om barnen som inte får mat från grunden bara.
≪ | ≫ |
Susanne ∙ 2 maj, 2019 kl. 15:42
Det är så skrämmande! Och alla föräldrar som sitter där på stranden på sommaren med färdiga smoothisar och snacks mm. ? Hur svårt är det att mixa en egen smoothie eller koka en portion gröt?? Fattar verkligen inte?! Tur man orkar o kan tänka själv ?
≪ | ≫ |
Ankie Broquist ∙ 2 maj, 2019 kl. 18:27
Men jisses vad mycket skit dom hittar på! Och varför går föräldrarna på det här? Sunt förnuft måste ju säga att människan har klarat sig utan sånt här skit i tusentals år!
Inget kan väl vara renare än frukt och grönt?
≪ | ≫ |
Jeanette Johansson ∙ 2 maj, 2019 kl. 19:46
Dessutom är åldern alldeles för lågt sätt på finger kex.Ett barn i min närhet satte ett sånt i halsen ordentligt .Super farligt !!!!
≪ | ≫ |
Marie ∙ 3 maj, 2019 kl. 00:45
Bästa jag läst på länge.
≪ | ≫ |
pia isaksson ∙ 3 maj, 2019 kl. 12:10
Tack för det arbete du gör ! Så viktiga frågor !
Som mormor/farmor så blir man skrämd av vad som finns i hyllorna jag blir också skrämd när jag träffar på mor- och farföräldrar som beklagar sig över direktiven ang mat de fått när de skall vara barnvakt de vill skämma bort barnen och säger att deras barn har ju överlevt.
Tack än en gång för ett bra och viktigt jobb som du gör!
≪ | ≫ |
Anna ∙ 3 maj, 2019 kl. 13:36
Tack snälla Ann för att du jobbar på! Det är helt galet detta, med tanke på att dagens föräldrar är så noga med sina barn.En rejäl diss till alla som producerar och säljer detta!
≪ | ≫ |
Maude Ekenberg ∙ 3 maj, 2019 kl. 18:59
Som mormor till fyra juveler och dessutom jägare blir jag besviken att inte ens nämna oss som gör riktig ursprungsmat!! Varför denna övertro till snabbproducerade produkter med odefinierbart innehåll?? All respekt för er med allergier, använd en så naturnära ingrediens som möjligt. Brukar fungera utmärkt, exvis älgköttbullar med potatismjöl, Oatlygrädde och Carlshamns margarin. Finare konsistens än ”vanliga” ströbröd. Mina två döttrar somnade fint på Semper välling. Den produkten dög bra då… Vi ska ta vara på det naturliga så länge vi har förmånen. /Mormor Maude
≪ | ≫ |
Jörgen ∙ 5 maj, 2019 kl. 11:53
Hej!
Så bra, på dom bara. Jag har informerat tre föräldrapar att man bör vara försiktig med Sempers produkter. Nedan ser ni min reklamation till Semper:
Hej!
Skulle vilja reklamera stora delar av ert sortiment. Råder alla jag känner att sluts köpa era produkter. Detta kommer jag att göra så länge ni bidrar till den metabola pandemi som samhället lider av. Skäms, gör om och gör rätt. Detta är bakgrunden till min reklamation:
http://annfernholm.se/2019/05/02/oppet-brev-till-semper-varfor-saljer-ni-processad-skrapmat-till-spadbarn/
Med vänlig hälsning,
Jörgen
≪ | ≫ |
Svar från Semper: snacks och kakor kan utveckla bebisars fingermotorik - Food Pharmacy ∙ 7 maj, 2019 kl. 07:54
[…] förra veckan skrev jag ett öppet brev till Semper, som handlade om att de säljer kakor, snacks och godis till bebisar och små barn. Nu har de […]
≪ | ≫ |
Öppet brev till Semper - RESA MED BARN ∙ 8 maj, 2019 kl. 11:56
[…] Därför vill vi på RESA MED BARN bidra till att sprida Ann Fernholms öppna brev till Semper: Varför säljer ni processad skräpmat till spädbarn? […]
≪ | ≫ |
Karin Wallmark ∙ 8 maj, 2019 kl. 17:37
Hej Karin, jag kom in på Ann Fernholms blogg, som jag tycker är bra. Och den här artikeln fick mig att tänka på er. Visst är hon vass!
≪ | ≫ |
Felaktig marknadsföring från Semper barnmat? - Food Pharmacy ∙ 10 maj, 2019 kl. 11:45
[…] jag tidigare i veckan skrev ett öppet brev till Semper om att de säljer processad skräpmat till småbarn, försvarade de sig med just […]
≪ | ≫ |
Felaktig marknadsföring från Semper barnmat? – Food Pharmacy ∙ 31 maj, 2019 kl. 20:25
[…] jag tidigare i veckan skrev ett öppet brev till Semper om att de säljer processad skräpmat till småbarn, försvarade de sig med just […]
≪ | ≫ |
Svar från Semper: snacks och kakor kan utveckla bebisars fingermotorik – Food Pharmacy ∙ 31 maj, 2019 kl. 20:25
[…] förra veckan skrev jag ett öppet brev till Semper, som handlade om att de säljer kakor, snacks och godis till bebisar och små barn. Nu har de […]
≪ | ≫ |
Se upp för skräpmaten i bebishyllan och barnmatsindustrins lobbying – Food Pharmacy ∙ 29 oktober, 2019 kl. 12:12
[…] här i Sverige marknadsför barnmatsföretagen ultraprocessad mat till bebisar och små barn, ofta med missvisande hälsobudskap. Ett exempel är detta som […]
≪ | ≫ |
Om bebisar, riktig yoghurt och barnmatsföretagens vilseledande marknadsföring – Food Pharmacy ∙ 2 december, 2019 kl. 11:08
[…] våras skrev jag ett öppet brev till Semper och frågade varför de säljer skräpmat till bebisar. I samband med det anmälde jag dem […]
≪ | ≫ |
Barnmat var vilseledande – måste ändras – Food Pharmacy ∙ 19 april, 2022 kl. 12:42
[…] senaste åren har jag skrivit två öppna brev till barnmatsföretag. Det enda var riktat till Semper, och handlade om den skräpmat som de säljer till bebisar under varumärket Organix. Det […]
≪ | ≫ |
Barnmat var vilseledande – måste ändras - Ann Fernholm ∙ 30 juni, 2024 kl. 16:03
[…] senaste åren har jag skrivit två öppna brev till barnmatsföretag. Det enda var riktat till Semper, och handlade om den skräpmat som de säljer till bebisar under varumärket Organix. Det andra […]
≪ | ≫ |