Kinesiska forskare har nu visat att varianter av tarmbakterien Klebsiella pneumoniae förmodligen kan bidra till fettlever. Bakterien omvandlar kolhydrater i maten till alkohol, som i sin tur orsakar en fettproduktion i levern. Fyndet kan bidra till att förklara varför en strikt lågkolhydratkost leder till en minskad mängd fett i levern.
Upptäckten som de kinesiska forskarna nu publicerar i den vetenskapliga tidskriften Cell Metabolism är resultatet av ett riktigt detektivarbete. Det började med en patient som hade allvarlig fettlever och autobrewery syndrome, en ovanlig sjukdom där kroppen producerar alkohol. Efter att ha ätit en högkolhydratkost hade personen höga nivåer av alkohol i blodet, trots att maten var helt alkoholfri.
Till en början gav läkarna patienten läkemedel mot svamp i tarmen, men det hjälpte inte. Istället lyckades de isolerade alkoholproducerande varianter av bakterien Klebsiella pneumoniae från patientens tarmar. När de förde in dessa bakterier i möss, utvecklade även mössen fettlever.
När forskarna sedan jämförde personer med och utan fettlever, upptäckte de att 60 procent av alla med fettlever hade alkoholproducerande Klebsiella pneumoniae i sina tarmar. Motsvarande siffra för personer utan fettlever var runt 6 procent.
Strikt lågkolhydratkost kan hjälpa mot fettlever
En epidemi av fettlever sprider sig just nu över världen och drabbade har en ökad risken för typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdom och levercancer. Som jag skriver i Det sötaste vi har är en hög sockerkonsumtion sannolikt en viktig orsak till denna epidemi, eftersom en överdos av socker kan orsaka en fettbildning i levern. Vad denna studie visar är att en produktion av alkohol i tarmarna, orsakad av en stor mängd kolhydrater i maten, kanske också bidrar till problemen. Man behöver undersöka detta i flera studier, och se om det även gäller personer i andra delar av världen.
Om matens kolhydrater orsakar fettlever, borde en kost där mängden kolhydrater minimeras hjälpa mot fettlever. Och så verkar det vara. Förra året visade en undersökning att en strikt lågkolhydratkost radikalt kan minskar mängden fett i levern inom loppet av några dagar. Du kan läsa om detta på Kostfondens sajt.
Kostfonden har bidragit till större studie där forskare testar effekten av både en strikt lågkolhydratkost och 5:2 fasta på patienter med fettlever. Resultaten från den beräknas komma nästa år. Visar även den studien att en strikt lågkolhydratkost hjälper är det ett viktigt genombrott. Då kan personer som i dag har svårt att bli av med sina problem få en effektivare behandling.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Nya forskningsrön, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.
Berndt Petersson ∙ 27 september, 2019 kl. 19:43
Intressant om fetleverochKlebsiells..
≪ | ≫ |
Berit ∙ 27 september, 2019 kl. 20:58
Otroligt intressant!
≪ | ≫ |
Annica Björuth ∙ 28 september, 2019 kl. 23:52
Såå intressant för en (numera sockernykter) sockermissbrukare! Min fettlever försvann inte av den vansinniga överviktsoperationen (GBP) men när kolhydraterna minimerades blev levern fin igen! 🙂 Nu har jag varit återställd från GastricByPassen i snart 1 år,fortsätter akta mig för kolhydrater och har fortsatt fina levervärden (och mår även i övrigt såå mycket bättre än när jag var GBP). Självklart månadsgivare för att stödja Kostfonden!
(När fettlevern konstaterades var läkaren övertygad om att jag hade alkoholproblem, jag hade svårt att övertyga honom om motsatsen efter som jag är, och alltid varit, i princip helnykterist. Fettlevern var absolut ett resultat av mitt mat-/sockermissbruk som också genererade övervikt).
≪ | ≫ |
Johan ∙ 4 oktober, 2019 kl. 09:11
Jätteintressant studie! Det jag tycker är skrämmande är att även många läkare anser att tjocktarmen inte är affekterad av socker. Jag var på ett föredrag på i veckan om tarmfloran, med en mycket namnkunnig panel och där nämnde panelen att allt socker normalt tas upp i tunntarmen. Detta känns som en ganska vanlig vanföreställning. Jag anser att det är viktigt att de som behandlar förstår att genom att missbruka socker så missköter man både sitt insulin och sin tarmflora vilket då leder till olika typer av metabola syndrom.
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 4 oktober, 2019 kl. 13:59
Det var idén om att socker tas upp i tunntarmen och aldrig når tjocktarmen, som en gång ledde fram till fiberhypotesen. Står om det i sista kapitlet av ”Det sötaste vi har”. Hypotesen att socker leder till mängder av mag-och tarmproblem fanns redan på 1950-talet.
≪ | ≫ |