Är det möjligt att göra en av Sveriges sämsta glassar ännu sämre? Svaret är ja. GB har nu förändrat receptet på sina BigPacks så att de till 90 procent består av vatten, glukos-fruktossirap, socker och glukossirap.
Greenwashing. Det var det ord som kom till mig när jag nyligen insåg att GB har gjort om sina BigPack–glassar. GB stoltserar med att glassen har ett ”nytt recept med lägre klimatavtryck än tidigare recept.” Samtidigt har de lyckats rationalisera bort i princip alla ingredienser som har burit minsta spår av nyttighet.
Förut bidrog mjölk med näring
Inte för att GB:s BigPack tresmak tidigare har varit någon hälsobomb. Ingredienslistan såg ut så här:
Skummjölk, glukos-fruktossirap, vatten, socker, kokosolja, glukossirap, dextros, vasslepulver, emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror), stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl , guarkärnmjöl, karragenan), arom, rödbetsjuice framställd av koncentrat, färgämnen (klorofyllinkopparkomplex, kurkumin, annattoextrakt).
Det var redan då en extremt näringsfattig produkt, men i skummjölken fanns ändå en del vattenlösliga vitaminer, som exempelvis olika B-vitaminer.
Nu består BigPack till 90 procent av vatten och socker
Nu har GB ersatt skummjölken med rent vatten. Den nya, smått fascinerande ingredienslistan ser ut så här:
Vatten, glukos-fruktossirap, socker, glukossirap, kokosfett, ärtprotein, stabiliseringsmedel (guarkärnmjöl, fruktkärnmjöl), arom, emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av vegetabiliska fettsyror), rödbetsjuicekoncentrat, salt, färgämnen (klorofyllinkopparkomplex, kurkumin, annattoextrakt norbixin).
De enda produkter där företag annars brukar lyckas pressa in tre former av socker bland de fyra första ingredienserna är olika former av godis. Problemet är att i socker finns ingen näring alls. Kokosfett är också i princip tomma kalorier. De enda ingredienser som kan bidra med näringsämnen i det nya receptet är den minimala mängden rödbetsjuice och ärtproteinet, som utgör futtiga 0,6 procent av glassen (det kan man lista ut om man kollar på mängden protein i näringsdeklarationen).
BigPack innehåller ett osäkert E-nummer
När man tidigare skannade GB:s tresmak med vår app Matchecken visade sockerfiltret i alla fall rött. Nu blir det svart:
Som ni ser varnar appen också för osäkra E-nummer. Det är för att den gröna färgen i glassen kommer från klorofyllkopparkomplex, E 141.
Ni som har läst Fejkmaten vet att Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) håller på att granska alla E-nummer. När det gäller klorofyllkopparkomplex har myndigheten flera allvarliga frågetecken. Bland annat saknas studier som undersöker om klorofyllkopparkomplex kan bidra till cancer. Därför har EFSA gett industrin i uppdrag att utreda det. I väntan på resultaten från den utredningen har vi lagt klorofyllkopparkomplex i Matcheckens filter för osäkra E-nummer (läs mer via denna länk).
Vi klarar inte fler ultraprocessade produkter
GB hade säkert som syfte att skapa en klimatsmartare glass, och så klart blir alla produkter som reduceras till vatten och socker mer klimatsmarta. De blir också väldigt billiga att tillverka. Däremot kan de inte tjäna som livsmedel. Vår kropps fantastiska maskineri kräver vitaminer, mineraler, antioxidanter och fibrer för att fungera. Det är liksom så evolutionen har skapat oss.
Dela och sprid detta till alla föräldrar ni känner. Våra barn kan inte äta det här. Många av dem får redan nu i sig för lite näring. Deras kroppar klarar inte att ta hand om fler ekande tomma kalorier. De livsmedel som vi utvecklar för att rädda klimatet, måste också vara hållbara för våra kroppar.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Om ultraprocessad mat, Lobbying & industrin. Stötta mitt arbete via Patreon.
mrmanner ∙ 19 maj, 2022 kl. 16:11
Finns det verkligen folk som äter glass för att få i sig nyttigheter? I min värld är det inte konstigare att glass endast består av god smak, fett, och socker som att smågodis eller Trocadero gör det. Nyttigt? Nej. Ändamålsenligt? Ja.
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 19 maj, 2022 kl. 17:02
Så kan du inte tänka. När man senast gick igenom de amerikanska kostråden kom man fram till att om vi fick 85 procent av våra kalorier från väldigt näringstät mat, så hade vi 15 procent över till annat: alkohol, socker och olika matfetter. Problemet är att få personer i Sverige äter så näringstät mat. Vår konsumtion av ultraprocessad extremt näringsfattig mat har ökat lavinartat de senaste decennierna. Så varje steg i en ännu mer näringsfattig riktning är ett steg åt fel håll. Och även om glass inte har varit någon näringsbomb, har de i alla fall innehållet lite som är bra för kroppen. Förr, när glassen innehöll äggula, var det ännu mera näring där.
Eller för att uttrycka det enklare. För var det mycket bättre att äta glass än godis. Nu är båda två lika illa.
≪ | ≫ |
Trevlig helg / fredagslistan / rösträtt – Tankebubblor ∙ 20 maj, 2022 kl. 16:29
[…] VECKANS HÄLSA:Tummen ner för GB BigPack tresmak… GB stoltserar med att glassen har ett ”nytt recept med lägre klimatavtryck än tidigare recept.” Samtidigt har de lyckats rationalisera bort i princip alla ingredienser som har burit minsta spår av nyttighet. Till 90 procent består den av vatten, glukos-fruktossirap, socker och glukossirap. …och den gröna färgen i glassen kommer från klorofyllkopparkomplex, E 141, som är ett osäkert E-nummer. Läs hos Ann Fernholm. […]
≪ | ≫ |
Ut med semlan – in med glassen - Robbans bästa ∙ 11 april, 2023 kl. 07:48
[…] I Stockholm där jag bor har många konditorier/bagerier de senaste åren påbörjat glass/gelatotillverkning och det jag tycker är bra är att många av dessa småskaliga aktörer värnar om schyssta ingredienser – vilket gör att deras glass/gelato får en helt annan smakupplevelse jämfört med den glass du köper i exempelvis matvaruaffären som oftast är fullproppad med tillsatser. Läs gärna Ann Fernholms inlägg från förra året – GB:s nya BigPack – ett lågvattenmärke till glass. […]
≪ | ≫ |
Njut av schysst och reko glass – Robbans bästa ∙ 10 september, 2023 kl. 17:15
[…] I början av sommaren lyfte hon fram GB:s Big Pack tresmak som ett riktigt skräckexempel. Med rubriken“Är det möjligt att göra en av Sveriges sämsta glassar ännu sämre? Svaret är ja“, så riktar hon strålkastarljuset mot ännu en produkt fullsmetad med onödigt och oförklarligt innehåll. Läs hennes blogginlägg här. […]
≪ | ≫ |