Tanken med sötningsmedel är att de ska ge söt smak, utan att bidra med några kalorier till kroppen. Men nu visar forskare att de ändå kan påverka ämnesomsättningen. I en liten studie gjord på sjutton personer med kraftig fetma, visade de att sötningsmedel verkar kunna öka GI-värdet hos övrig mat.
De sjutton deltagarna fick genomgå två olika tester. Ena gången fick de dricka vatten följt av en ganska stor dos glukos (socker). Andra gången fick det dricka sötningsmedlet sukralos följt av samma dos glukos. Resultaten visar att när deltagarna drack sukralos först, blev deras blodsockertopp något högre och det krävdes 20 procent mer av det blodsockersänkande hormonet insulin för att få ner toppen. Insulinet låg sedan kvar i blodet under en längre tid.
Tarmarnas mottagare kan reagera
Hur kan det då blir så här? Det finns en logisk förklaring. På vår tunga sitter små mottagare för söt smak. Sötningsmedel är utvecklade för att de ska kunna stimulera dessa mottagare. Under senare tid har forskare insett att samma mottagare, eller liknande mottagare, även sitter i våra tarmar och känner av vilken slags föda som är på väg genom systemet. Det är därför troligt att sötningsmedlet även stimulerar mottagarna i tarmarna. När tarmarna känner av att socker är på väg (eftersom de tolkar sötningsmedlet som socker) mobiliserar de för detta. Detta kan förklara varför de effektivare tar hand om den glukos som personen senare dricker.
Den här effekten behöver givetvis undersökas närmare. Men det skulle kunna betyda en person med kraftig övervikt som dricker lightläsk och äter pasta, får en högre blodsocker- och insulintopp av pastan. I ett Ett sötare blod kan du läsa om hur höga nivåer av insulin i blodet triggar en viktig tillväxtfaktor i kroppen, IGF-1. Både insulin och IGF-1 kan elda på tillväxten hos cancerceller.
En sak är viktig att lägga till: enligt pressmeddelandet från Washington University School of Medicine har försök på normalviktiga personer inte visat på någon effekt av sötningsmedel. Här kan det alltså vara en skillnad mellan personer med övervikt och normalvikt.
Sukralos används inte så mycket i Sverige, eftersom det har fått mycket kritik bland annat för sina miljöeffekter. Ett tag fanns det i ketchup, fun light och läsk, men numera används andra sötningsmedel. Det skulle vara intressant att veta om dessa sötningsmedel ger samma effekt.
Här är universitetets pressrelease: Artificial sweeteners may do more than sweeten
Studien publiceras i tidskriften Diabetes Care: Sucralose Affects Glycemic and Hormonal Responses to an Oral Glucose Load
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Nya forskningsrön, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.
Kareng ∙ 30 maj, 2013 kl. 07:45
Hur tror du att kroppen påverkas av sötningsmedel då man äter LCHF och har övervikt? Det går ju inte att jämföra med pasta.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 30 maj, 2013 kl. 09:33
Bra tanke! När man inte äter annan glukos, kan inte denna effekt uppstå. Så det borde rent logiskt fungera bättre.
≪ | ≫ |
Christina Sandström ∙ 31 maj, 2013 kl. 08:26
Oh, jag får nästan skrämselhicka! Tur dock att jag använder sparsamt med sötningsmedel och att jag inte är överviktig.
≪ | ≫ |
Sötningsmedel påverkar övrig mat | Peoples Training ∙ 5 juni, 2013 kl. 04:45
[…] Du kan läsa Ann- Fernholms artikel och källor genom denna länk […]
≪ | ≫ |
Hälsosnackisarna just nu | Kikki Sandström ¤ Inspiratör & Coach ∙ 5 juni, 2013 kl. 16:46
[…] Fernholm Sötningsmedel kan påverka tarmarnas upptag av socker Ny forskning visar att särskilt personer med bukfetma bör passa […]
≪ | ≫ |
Sötningsmedel - halsozam.com ∙ 28 juni, 2013 kl. 08:44
[…] blir det så här? Enligt Ann Fernhol (Ett Sötare Blod) så finns det en logisk förklaring. På vår tunga sitter små mottagare för söt smak. […]
≪ | ≫ |