Nu kommer en ny rapport från EU som visar att vi svenskar är Europas mest sportiga folk: Svenskar sportar mest i EU | europaportalen.se. Ofta får vi höra via media att vi tränar för dåligt. Men egentligen är vi ganska duktiga. Bara ungefär en av tio svenskar lever ett väldigt stillasittande liv. Bland fransmännen finns det fyra gånger fler soffliggare.
Det är tur att vi har den sportiga kultur som vi har. För annars skulle vi med säkerhet vara väldigt överviktiga. För vi leder inte bara sportligan, utan också ligan över mängden konsumerat godis. Från att ha ätit över 15 kilogram per person och år, äter vi nu bara cirka 14 kilogram enligt Sydsvenskan: Svenskarnas godisbegär minskar.
Det är lite intressant att jämföra olika länder. Fransmännen sportar inte bara väldigt mycket mindre än vi; de röker också cirka dubbelt så mycket; de äter mer fett och har högre kolesterolnivåer i blodet. Ändå får de färre hjärtinfarkter. Jag tror att förklaringen är att Karamellkungen ännu inte har gjort entré i deras matbutiker.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Övrigt, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.
Walter Levy ∙ 26 mars, 2014 kl. 15:27
Hej! Nu blir jag förvirrad. Trodde det rådde konsensus om att fysisk träning inte har någon påverkan på vikten på gruppnivå (men däremot en rad andra positiva effekter på t.ex. kroppssammansättning, blodsocker m.m.). Och nu påstår Du faktiskt motsatsen, nämligen att vi utan vår sportiga kultur skulle varit mer överviktiga. Vänligen förklara varför Du tror att träning har en påverkan på vikten. Finns det vetenskapligt stöd för detta?
≪ | ≫ |
Ann Kristin ∙ 27 mars, 2014 kl. 08:04
Träning håller blodsockret i schack, därmed lägre insulinpåslag och man fördröjer insulinresistensen ett tag, även om man äter en andel socker och kolhydrater.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 26 mars, 2014 kl. 16:01
Det förebygger övervikt och det förebygger diabetes. Om du väl har blivit överviktig är det däremot svårare att bli av med genom enbart träning.
≪ | ≫ |
Walter Levy ∙ 27 mars, 2014 kl. 12:43
Hej och tack för ett mycket intressant svar som jag inte ens tänkt på som en möjlighet. Du menar alltså att träning enskilt hjälper för att motverka kaloriöverskott hos normalviktiga men träning enskilt hjälper inte på samma sätt för att uppnå kaloriunderskott hos överviktiga. Det är en mycket intressant teori, och i mina ögon häpnadsväckande om den stämmer!
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 27 mars, 2014 kl. 15:15
När du väl har fått metabolt syndrom uppstår ämnesomsättningsrubbningar som kan vara svåra att komma åt med hjälp av enbart motion. Därför krävs att man också lägger om dieten. Är du frisk har du inte dessa rubbningar. En person som springer ett maraton i veckan kan helt klart äta mer godis än en person som sitter stilla.
≪ | ≫ |
Kareng ∙ 26 mars, 2014 kl. 15:51
Fransmännen har väl inte heller lika hög andel överviktiga/feta i befolkningen? Det pratas ibland om den franska paradoxen men är det någon (typ SLV) som tar den på allvar?
≪ | ≫ |
Tomas Gustafsson ∙ 27 mars, 2014 kl. 17:07
Eftersom jag bott i Frankrike, kan jag lägga fram någon slags teori. De äter tre gånger per dygn, väldigt lite småätande. Frukost, Lunch, Middag. Som svensk är man rejält uthungrad innan middagen serveras. Lite 5:2 känsla liksom. Det finns/fanns ingen fikakultur som det gör i Sverige. De dricker kanske en läsk på eftermiddagen efter skolan på kaffeet, men de äter inget till. I Sverige slinker det ner en bulle o en kaka också. Fransmännen äter mycket mindre potatis, men desto mer vitt bröd, de äter bara vitt bröd nästan. Dock är ju det vita brödet fluffigare, det blir inte lika mycket bröd, som om man äter en kompakt limpa. De dricker knappt mjölk alls, men de äter extremt mycket yoguhrt. Ingen snusar, fler röker. De säger stolt att de aldrig berusar sig på vin…. De dricker inte öl i den omfattningen som görs i Sverige. Ölen är mindre, mycket mindre än i Sverige. Skulle säga att en stor stark motsvarar 3-4 franska ölportioner. De älskar choklad, men har inte samma intresse för mjölkchoklad som vi har i Sverige. De använder inte alls kryddor i den omfattning som vi gör. Peppar salt…och sedan är det inte så mycket. Maten är mer separerad, man vill känna smaken av kött, bönor osv. De äter inte såser i den omfattningen som vi gör. Potatismos är inte så vanligt förekommande. En köttbit med skärbönor serveras som en färdig portion, utan potatis. De har sjukt fina och goda bakelser, men äter dem inte klockan 15 utan klockan 21 som efterrätt till middagen. De blandar alkohol i princesstårtan, rom. Även fruktsalladen skall ha rom. Det gör att det blir lite starkt, man kanske drar sig för att ta en andra portion. De dricker inte alls speciellt mycket kaffe i jämförelse med vad vi gör i Sverige. De har det kallare inomhus. Det var lite om hur jag upplevde deras matkultur.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 27 mars, 2014 kl. 21:14
O visst äter de väldigt sällan smågodis?
När bodde du i Frankrike Tomas?
≪ | ≫ |
Tomas Gustafsson ∙ 30 mars, 2014 kl. 19:41
Ganska många år sedan nu slutet 80-talet. Besökte och bodde hos ett 20-tal olika familjer.
≪ | ≫ |