Swedish Nutrition Foundation – en industrisponsrad organisation som ska främja nutritionsforskning – har nu publicerat en rapport om sockrets hälsoeffekter. I förra veckan skrev Expressen om den: Svenska professorer i stort sockerbråk. En av forskarna som tagit fram rapporten, Charlotte Erlandson-Albertsson, professor vid Lunds universitet, rapporterade avvikande mening eftersom övriga forskare menade att människor inte kan bli sockerberoende.
Ett missbruk ersätts ofta med sötsaker
Diskussionen kring sockerberoendets vara eller icke vara har pågått länge och det gagnar knappast folkhälsan. Människor har berättat för mig om ett sockersug så starkt att de åkt till McDonalds klockan två på natten för att köpa glass. Andra har sagt att det var enklare att sluta med alkohol än med socker. När jag pratade med en kvinna som jobbade på en organisation för före detta missbrukare sa hon att det är vanligt att ersätta drogerna med sötsaker. Nyligen skrev också New York Times om detta fenomen: Off the Drugs, Onto the Cupcakes.
Diagnosen sockerberoende skulle underlätta för många
Mot slutet av Det sötaste vi har berättar också Angelica om sina problem med socker. För henne är det på eller av. Antingen eller. Ungefär som det är med alkohol för en alkoholist. Under sin uppväxt har hon skämts för att hon inte, som andra, kan äta ”lagom” med godis. Först när hon i 20-årsåldern googlade sockerberoende insåg hon att fler personer har samma problem. Hon tycker att det är svårt på jobbet eftersom många trugar på henne kakor under kafferasterna. Men hon kan inte äta en kaka – det blir alltid fler. Hon smyger sig tillbaka till fikarummet och äter när alla andra har gått därifrån. Jag frågade henne vad hon hade tänkt om hon hade kunna säga: ”Tyvärr, jag är sockerberoende och min läkare har sagt att jag inte får äta kakor.” Svaret blev att det hade varit ”fantastiskt bra.”
Läkare borde ha mer respekt för människors upplevelser
Beroende eller inte. Människor med ett övermäktigt sockersug behöver hjälp. Diskussionen kring sockerberoende som diagnos liknar den som en gång omgärdade fibromyalgi. Många, speciellt kvinnor, vittnade om en smärta i kroppen. Men en majoritet av forskarna menade att kvinnorna bara inbillade sig och att smärtan var psykosomatiska. I dag vet vi att kvinnorna hade rätt och att läkare och forskare borde haft mer respekt för deras smärta. Det är nu klarlagt att till exempel vissa delar av immunförsvaret är uppreglerade vid fibromyalgi. Sjukdomen har också starka kopplingar till problem med magen, IBS.
I den nya rapporten från SNF:s går man även igenom om socker är orsaken till fetma, typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdom och cancer. Den delen är minst sagt motsägelsefull. Återkommer till den.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Okategoriserade, Hälsoeffekter av socker. Stötta mitt arbete via Patreon.
anna ∙ 12 januari, 2015 kl. 06:05
Roligt att läsa om detta eftersom jag just gick in på din sida efter att ha fått ett pressmeddelande om det du just tog upp. Efter att ha läst båda dina böcker ställde jag mig frågande till vad de kom fram till. Tack för ditt arbete!
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 12 januari, 2015 kl. 10:07
Oj då. Tack för tips – fixat!
≪ | ≫ |
Bo Blomberg ∙ 13 januari, 2015 kl. 22:22
Snarare tvärtom, om jag minns Bittens bok rätt. Hon menar att om man har en ”beroendepersonlighet” så trillar man lätt dit på ”multiberoende” och man måste komma ur alla beroenden samtidigt annars så byter man bara ut ett mot ett annat.
≪ | ≫ |
Magnus Johansson ∙ 20 mars, 2019 kl. 14:41
Hej Ann, jag försöker förstå det här med mekanismerna bakom ett sockerberoende. Beroende och belöningscentra i hjärnan har ju med dopamin att göra. Kan du förklara hur socker (= glukos i detta fall) orsakar en ökning av dopamin?
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 26 mars, 2019 kl. 10:23
Vi har molekylära receptorer för socker på tungan och även i mag-tarmkanalen. När socker binder till dessa, skickas nervsignaler upp till hjärnan som frisätter dopamin. I djurstudier ger dock inte glukos samma effekt som sackaros och fruktos: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5003688/
Glukos smakar heller inte lika sött som fruktos, och triggar sannolikt därför inte receptorerna för sött på samma starka vis. Enligt vissa studier leder också en konsumtion av glukos till frisättande av mättnadshormoner på ett vis som fruktos inte gör. Så de två olika sockerarterna verkar påverka signalerna upp till hjärnan olika.
≪ | ≫ |