Sockerdebatten börjar vakna på allvar i Finland. I morse hade den svenskspråkiga radion ett inslag om den stora mängden socker som serveras på äldreboenden. Det är ett problem även i Sverige. Många äldre får dagligen söt dryck och söta efterrätter. Dessutom är maten full av snabba kolhydrater. Alla de som har diabetes riskerar att få ett snabbare förlopp av både demens och åderförkalkning. Många utvecklar till exempel farliga bensår och njursjukdom.
Här hittar inslaget på YLE: Svensk sockerexpert risar efterrätterna på äldreboenden | Huvudstadsregionen | svenska.yle.fi
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Okategoriserade, Ett sötare blod i media, Hälsoeffekter av socker. Stötta mitt arbete via Patreon.
Anna ∙ 17 november, 2015 kl. 13:06
Ja, det är verkligen hemskt att det fungerar på det viset. Att sötsaker ska vara så oerhört ”viktigt”, det tycks räknas som en mänsklig rättighet och sen spelar det ingen roll vad det har för bieffekter.
Något annat som är fullt av snabba kolhydrater är sondmat. Ett exempel är Nestlé Health Science Isosource Mix. Näst efter vatten är maltodextrin den största ingrediensen. Är det något stillaliggande patienter behöver? ”Sondnäring baserad på naturliga ingredienser” marknadsförs den som…
Min pappa får sondmat sedan ett och ett halvt år tillbaka och går upp i vikt – medvetslös liggandes i en vårdsäng.
≪ | ≫ |