När jag fick mina barn var rådet till oss föräldrar att vi skulle undvika att ge våra bebisar allergiframkallande mat, till exempel jordnötter och ägg. Det rådet var sannolikt direkt skadligt. I Smakäventyret kan du läsa om den nya forskning som tyder på att bebisar kan utveckla tolerans mot mat om de får ner den i magen. En stor studie som publicerades våren 2015 visar till exempel att risken för jordnötsallergi minskar kraftigt (till en sjundedel) om barn får jordnötsprotein varje vecka från första året i livet fram till fem års ålder.
Mat vid 3 månader verkar kunna skydda mot allergi
Nu har det kommit ytterligare belägg för att bebisar kan skyddas mot allergier om de får äta mat tidigt. I mars publicerade forskare resultaten från en stor klinisk prövning, EAT study. 1300 spädbarn delades slumpmässigt in i två grupper. Den enda gruppen fick börja äta allergiframkallande livsmedel, vete, ägg, sesam, jordnötter, komjölksyoghurt och fisk, redan från 3 månaders ålder (känns galet tidigt för den som har lärt sig i att bebisar absolut inte får äta mat före 4 månader), den andra gruppen fick börja äta mat först vid 6 månaders ålder.
Över hälften av spädbarnens som skulle börja äta mat tidigt klarade inte detta, vilket gör att man måste tolka resultaten från denna studie med försiktighet. Bland de som fick i sig alla sex livsmedlen utvecklade dock endast 2,4 procent någon form av matallergi, att jämföra med kontrollgruppens 6,4 procent. Ingen utvecklade jordnötsallergi (2,5 procent i kontrollgruppen) och endast 1,4 procent fick äggallergi (5,2 procent i kontrollgruppen).
När det gäller vete, sesam, mjölk och fisk hittade forskarna inget skydd av att äta livsmedlen tidigt. Å andra sidan verkade det inte heller öka risken för allergi.
Ersättning med komjölk kan minska allergirisk
För ett par veckor sedan presenterades dessutom resultaten från en kanadensisk studie på spädbarn och allergier: Early introduction of allergenic foods reduces risk of food sensitization. Forskare har följt närmare 1500 spädbarn under deras första år i livet. De som fick mjölk, ägg och jordnötter tidigt hade lägre risk att bli allergiska och effekten var stor. Att äta ägg före 6 månaders ålder var till exempel kopplat till 70 procent skydd mot att ha utvecklat allergi mot något av de tre livsmedlen, i jämförelse med de som fick ägg först efter ett års ålder.
I denna studie fanns också en koppling mellan helamning till 6 månaders ålder och en kraftigt ökad risk för allergi mot komjölksprotein. Risken ökade hela 3,5 gånger. De bebisar som fick mest varierad mat hade också lägre risk för allergi.
Dagens rekommendationer kan öka risk för allergi
Förra hösten kritiserade Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet, nuvarande rekommendationer att bebisar ska helammas under de första sex månaderna i en krönika i nyhetsmagasinet Fokus: Fram med jordnötsskålen. Hon menar att det ur allergisynpunkt är förkastligt att skjuta upp introduktionen av mat så länge.
Väldigt mycket talar för att hon har rätt. Återigen kan myndigheters råd vara mer till skada än nytta. Så fram med maten alla bebisföräldrar. Era små behöver äta riktig och varierad mat. Inte bara för att förebygga allergier, utan också för att lära sig smak och konsistens på den mat som de ska äta under sin uppväxt. Bra mat är en viktig grund för bra hälsa.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Bebisar & mat, Nya forskningsrön. Stötta mitt arbete via Patreon.
Miriam Magnusson ∙ 17 oktober, 2017 kl. 09:50
Hejsan! Efter att ha läst dina inlägg känner jag mig bara mer och mer övertygad, men jag måste ändå få kommentera i ett desperat hopp om din värdefulla åsikt!
Jag har en son på tre månader som jag nu, med ett mycket tungt hjärta, tvingas ge den hemska ersättningen fulltime då jag inte längre ens kan Delamma… Närmare bestämt Babysemp.
Jag blir livrädd när jag läser innehållsförteckningen som kanske bara kemister begriper… ”Palmolja, Rapsolja, soja” … 🙁
Jag längtar så fruktansvärt tills jag kan börja ge honom äggmjök, bovetevälling, äggulor, grädde, smör. M.M. Så han får i sig riktig mat!! Men måste ja verkligen vänta tills han fyller 4 månader? Jag personligen tror inte det och är mycket nära att komplettera ersättningen med äggula å kokt vatten.. Vad skulle du göra? 🙂
Alla barnmorskor jag rådfrågat hänvisar till livsmedelsverket och verkar tämligen omottagliga till mina argument… Övriga doktorer/bloggare som är insatta i lchfen värld lyckas jag inte få svar av.. :/
Vore så enormt tacksam om du ville berätta hur du skulle gjort!
Mvh Miriam
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 17 oktober, 2017 kl. 10:18
Här är en artikel om palmoljan i modersmjölksersättning: https://kit.se/2017/04/03/81780/behovs-palmolja-i-brostmjolksersattning-svaret-ar-nja/
För att efterlikna modersmjölk behöver producenterna använda sig av olika fetter. Deras mål är att efterapa bröstmjölken så mycket som möjligt. Fetterna som finns i palmolja finns också i bröstmjölk. Just Babysemp innehåller också annat som är bra för bebisen, bland annat mjölkfettkulemembran och GOS, fibrer som behövs för tarmfloran. Du kan läsa en del om det i boken Smakäventyret. I grädde, smör och äggmjölk finns inte dessa viktiga fibrer. Bröstmjölk skiljer sig enormt mycket från komjölk, bland annat eftersom det är så fiberrikt.
≪ | ≫ |
Miriam Magnusson ∙ 17 oktober, 2017 kl. 10:45
Tack för svar! 🙂
≪ | ≫ |