Äntligen något som kan leda till ett genombrott när det gäller att förebygga astma hos barn! Genom att utforska tarmfloran hos en månad gamla bebisar, har amerikanska forskare nu kunnat kartlägga en trolig mekanism för hur astma kan utvecklas hos barn. Studien visar att en rubbad tarmflora första tiden i livet är kopplad till en tre gånger högre risk att ha astma vid fyra års ålder: Newborn Gut Microbiome Predicts Later Allergy and Asthma, Study Finds.
Astma kopplat till mer svamp i tarmen
Med hjälp av den senaste tekniken analyserade forskarna bajset från 130 bebisar (levererat via deras blöjor). Baserat på vilket mönster av bakterier och svamp bajset innehöll, gick det att dela in bebisarna i tre olika grupper. Den minsta gruppen, som bestod av 11 bebisar, saknade vissa viktiga tarmbakterier och hade mer svamp i tarmen.
Tarmfloran producerade fel fettsyror
För att förstå hur den avvikande tarmfloran påverkade bebisarna, analyserade forskarna även vilka spår av bakteriers och svampars ämnesomsättning som fanns i blöjan (bakterier och svampar tillverkar olika ämnen, till exempel fettsyror). Det visade sig att bebisar med en mer komplett tarmflora hade ämnen som dämpar inflammation i sitt bajs. Bebisar med en rubbad tarmflora saknade dessa ämnen. Dessutom hade de en fettsyra med det fantasifulla namnet 12, 13 DIHOME i tarmen. 12, 13 DIHOME är kopplad till astma hos vuxna och forskarna kunde visa att fettsyran triggar igång immunceller.
Mer kunskap kan leda till kontroll över astman
Som du kan läsa i Smakäventyret har forskare gett både gravida kvinnor och spädbarn probiotika för att minska risken för eksem. Sådana studier visar att vissa bakterier kan halvera risken att utveckla eksem, medan andra bakterier inte har någon effekt alls.
Forskning visar också att varierad mat tidigt under livet är kopplat till lägre risk för allergiska besvär. En förklaring är att maten har en stor inverkan på tarmfloran.
Det fantastiska med denna studie är att forskarna nu verkligen börjar ringa in vilka bakterier som är viktiga för att skydda mot astma. Ju mer vi vet om detta, desto större chanser har vi att förebygga allergiska besvär. Antalet barn som utvecklar astma och allergier har ökat lavinartat. Tänk om detta kan vända utvecklingen!
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Bebisar & mat. Stötta mitt arbete via Patreon.
Mathias Fredriksson ∙ 29 september, 2016 kl. 10:01
Underbart att forskarna kommit så långt! men lite ledsen i hjärtat blir jag. När vår ena dotter föddes drabbades mamman av komplikationer vilket gjorde att hon fick antibiotika. Läkarna försäkrade oss om att det inte skulle påverka barnet. Det började med grönt bajs direkt och sedan flera år med eksem, förkylningar och astmaliknande besvär. Eftersom läkarna inte förstod orsaken(dom ville bara ge mediciner och kortison vilket bara är symptomdämpande) fick vi leta på annat håll. Vi hittade massor med information om matens betydelse, gluten och tarmflora. Idag är hon nästan problemfri. Hade jag vetat idag vad jag vet nu så hade antibiotikan åkt i soporna. Antibiotika förstör tarmfloran totalt! Dödar dom dåliga men även goda bakterierna.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 29 september, 2016 kl. 10:08
Fantastiskt att ni på egen hand kunde hitta information! Ja, antibiotika är dåligt för tarmfloran, samtidigt räddar det många liv. Vi ska absolut inte använda det i onödan. I framtiden tror jag att man samtidigt med antibiotika kommer att ge probiotika och prebiotika (fibrer till bakterierna).
≪ | ≫ |
Mathias Fredriksson ∙ 29 september, 2016 kl. 10:29
Helt rätt, antibiotika räddar också liv men som du skriver, mer kunskap om vad som händer efter och vad man bör göra. Pro och prebiotika är kanon 🙂
≪ | ≫ |
Nette ∙ 30 september, 2016 kl. 05:41
Intressant! När min äldsta föddes fick han antibiotika pga ett stort sår orsakat av sugklockan. Senare drabbades han av förkylningsastma och jag tänkte att det var ju trist. Ingen annan i släkten har haft astma. Han drabbades också av öroninflammationer. Senare fick han också migrän och han var lätt överviktig under låg- och mellanstadiet. Hans yngre syskon (visserligen födda med snitt) har alltid varit smala och kärnfriska förutom förkylningar och en och annan febertopp. Sedan jag börjat intressera mig för kost, tarmflora och hormoner, har jag ofta funderat på om antibiotikakuren kan ha varit en del av hans migrän och övervikt. Han fick ju flera kurer senare för öroninflammationerna. Idag går han i gymnasiet.Ingen antibiotika de senaste 10 åren. Astman har vuxit bort och migränen försvann ut tillsammans med lättprodukterna och margarinet. Åtminstone upphörde hans anfall vid samma tid som vi gick över till lågkolhydratkost i familjen. Han är inte heller överviktig längre, om än inte lika smal som syskonen.
Tack för allt jobb du lägger ner på att upplysa oss andra!
≪ | ≫ |