Många äter tillskott av omega-3 för att inte få i sig för lite av den fettsyran, men mycket talar nu för att vi slänger våra pengar i sjön. Kroppen tillverkar mer omega-3 än vad vi tidigare har trott. Det överskott som vi äter från tillskott bränns upp som energi.
Omega-3 har länge varit hett som hälsotillskott. För 11 år sedan skrev jag själv i DN om fettsyrans alla hälsofördelar: En fet revolution kan rädda hälsan. En av mina artiklar om omega-3 hamnade också på löpsedeln. Den såg jag senare i skyltfönstret till en hälsobutik som sålde tillskott.
Nu behöver den hajpade bilden av omega-3 nyanseras. För något år sedan tipsade jag om en artikel i New York Times som ifrågasatte om omega-3 kan skydda mot hjärt-kärlsjukdom. Nyligen träffade jag också Anna Maria Pauter från Stockholms universitet, som i morgon kommer att försvara en avhandling kring omega-3. Hennes studier visar att möss som saknar omega-3 är skyddade mot fetma. Mer om det i morgon. Idag blir det ett kritiskt inlägg om behovet av omega-3-tillskott.
Omega-3 – en viktig molekyl i kroppen
Storyn kring omega-3 har varit att kroppen inte kan göra tillräckligt av den form av omega-3 som kallas DHA. Vår hjärna behöver DHA för att fungera ordentligt och från DHA bildas även molekyler som dämpar inflammation i kroppen. Det är utan tvekan en viktig fettsyra för oss.
DHA finns främst i mat från havet, men också i kött från djur som betar gräs. När djur nuförtiden äter kraftfoder istället för gräs, har halten omega-3 i kött minskat. Tanken är att vi därför får i oss alldeles för lite DHA, speciellt personer som inte äter fisk. Samtidigt har halten av omega-6 fettsyror i vår kost ökat betydligt eftersom vi äter mer majs- och solrosolja. Från omega-6 bildar kroppen molekyler som driver inflammation. Antagandet har varit att när förhållandet mellan omega-3 och omega-6 har ändrats, har maten blivit mer inflammationsdrivande. Därför skulle vi exempelvis få mer hjärt-kärlsjukdom. Bristen på omega-3 skulle också kunna påverka hjärnan och tillskott skulle därmed kunna hjälpa vid exempelvis Alzheimers sjukdom och depression.
Marginella effekter i vetenskapliga studier
MEN. Man brukar prata om anomalier inom en vetenskaplig hypotes – observationer som inte passar in i tesen. En viktig anomali är att omega-3-tillskott i studier vare sig har påverkat risken för hjärt-kärlsjukdom eller utvecklingen av Alzheimers sjukdom. De studier som finns på depression ger en splittrad bild; det verkar finnas en effekt men den är relativt liten. Även vid adhd kan tillskott hjälpa, men effekten är också här liten. När forskare nyligen undersökte om omega-3-tillskott har en inflammationsdämpande effekt hos friska personer, såg de ingen skillnad mot kontrollgruppen.
Samtidigt som effekten har uteblivit eller är liten i många studier behöver vi lägga in en brasklapp. En del av dessa studier är små och har svagheter i sin design. Det pågår större och mer välgjorda studier. Kanske får vi anledning att omvärdera detta igen, men omega-3 har i alla fall ingen tydlig och revolutionerande effekt på hälsan (som jag skrev i rubriken i DN).
Kroppen gör mer omega-3 än vi tidigare trott
En annan anomali i paradigmet kring omega-3 är en av mina bästa vänner. Under sin uppväxt åt hon i princip aldrig fisk, men när vi läste Fourieranalys (vacker matematik) på universitetet blev hon kursetta. Bristen på omega-3 i hennes mat borde ha förvandlat hennes hjärna till en dysfunktionell skrumpen klump, men bland 110 studenter på denna hyfsat avancerade mattekurs var hon bäst (och jag hade aldrig klarat kursen utan hennes hjälp). Så vad finns det för förklaring?
Anna Maria Pauters forskning på möss visar att de vid behov gör mer DHA än vad man tidigare har trott och detta verkar även gälla oss människor. I till exempel rapsolja finns en form av omega-3 som kallas för ALA. Det är ett förstadium till DHA i kroppen. När forskare har gett personer ALA som har varit inmärkt med vissa isotoper, har de sett att väldigt lite ALA omvandlas till DHA. Därför har de dragit slutsatsen att vi måste äta DHA för att få tillräckligt av den fettsyran.
MEN. När forskare istället har tittat på vegetarianer eller personer som inte äter fisk (som min kompis) har dessa personer ändå relativt mycket DHA i kroppen. Slutsatsen är att kroppen måste tillverka mer DHA när den verkligen behöver.
Kroppen hushållar också med det DHA som finns att tillgå. Halveringstiden för DHA i hjärnan är ungefär två år. En del av det DHA som du åt under sillunchen vid midsommar för över ett år sedan, finns alltså fortfarande kvar i dina nervceller.
Gravida kvinnor kan behöva tillskott
Anna Maria Pauter menar att forskningen inom omega-3 området visar att friska personer generellt inte behöver äta tillskott. Däremot kan gravida kvinnor som inte äter fisk behöva lite extra omega-3. Under en graviditet överförs mycket omega-3 till fostret. Om mamman får i sig för lite omega-3 kan hennes depåer bli utarmade. Intressant nog har forskare sett att mer ALA omvandlas till DHA under en graviditet. Kvinnor tillverkar också generellt mer DHA än vad män gör, sannolikt eftersom vi behöver ha större depåer när vi blir gravida.
Omega-3-tillskott kan hjälpa vid vissa sjukdomar
Med allt detta skrivet vill jag poängtera att det fortfarande kan finnas sjukdomar eller tillstånd där tillskott av omega-3-fettsyror har en betydelsefull effekt. Det finns till exempel studier som visar att omega-3 har en positiv inverkan vid cystisk fibros, som är en inflammatorisk sjukdom.
Men är du frisk, äter fisk och i övrigt näringsriktig mat finns det inget som talar för att du behöver ett tillskott av omega-3. Ett överskott av omega-3 brännas upp som energi i kroppens celler. Att äta omega-3 kapslar blir därför mest ett slöseri med pengar.
I morgon kommer ett inlägg om de resultat som Anna Maria Pauter fick när hon studerade möss som inte själva kan tillverka DHA. En liten cliffhanger: socker kommer att finnas med som en ingrediens i storyn…
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Övrigt, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.
Åsa ∙ 10 november, 2016 kl. 07:48
Så spännande att läsa, kroppen är så finurlig att det är svårt att greppa alla parametrar. Så ren naturlig mat som möjligt utan tillsatser så hoppas jag att min kropp ska sköta sig Ser fram mot den spännande fortsättningen. Tack för all information du presenterar här.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 10 november, 2016 kl. 08:12
Ja, maten är viktigast!
≪ | ≫ |
Joern M. Vikse ∙ 10 november, 2016 kl. 08:17
Hele betydningen av fleromettade fettsyror, er et komplekst felt, og er vanskelig å forske på. Om man forskar i små grupper kan utgangspunktet til den enskilda ha enorm betydelse.
Fleromettad er mycket reaktivt och vi borde nog inte få i oss mer enn vad vi behöver. Jo fler dobbeltbindingar jo mer utsatt for oksydering. O3 ennu mer enn O6.
Brenne pengar er möjligen det minsta problemet.
Det er to problem med det her problemet
Pengar och pengar
Det er mycket pengar i vegetabilsk plantefett
Det er mycket pengar i tilskott
≪ | ≫ |
Thommy ∙ 10 november, 2016 kl. 11:56
Vilken tråkigt inlägg kan jag personligen tycka. Jag ansåg mig vara frisk och må bra, rent allmänt innan jag började använda Omega-3 tillskott. Kan inte säga att min kost innehöll speciellt dåliga matvanor, åt som en ”svensson”. En av anledningarna att jag började använda tillskott var dels att jag testade mig men även att tillgången på vildfångad fet fisk är begränsad.
De effekter som jag och min familj har fått efter att vi började äta tillskott är inte annat än bevis för mig att vi hade brist på Omega-3. Jag känner mig 10-15 år yngre i kroppen, så orkar träna så som jag gjorde i yngre dar, vi är friskare och blir inte lika sjuka i förkylningstider, min ”mansförkylning” uteblir osv.
Har läst massor med forskningsrapporter om omega-3 på pubmed.com och där verkar det generellt vara så att de som har uteblivna resultat också har en liten mängd omega-3 som testpersonerna får ta.
När man även läser eller lyssnar på personer som Karl Arfors, Ola Eide, Paul Clayton, Tom Saldeen och Nisse Simonsson bara för att nämna några, så verkar de rätt överens om att det är något som vi får för lite av.
De närmare 100.000 tester som jag sett resultat av visar att närmare 95% av dessa inte får i sig tillräckligt mängd av Omega-3(EPA,DHA). Det är ju en rätt stor studie så borde ju visa en ganska bra bild av hur det faktiskt ser ut.
Har läst om flera hundra personer som har fått liknande resultat som mig och min familj, många flera andra positiva effekter också, sedan de började med samma produkt som vi använder. Så frågan är väl kanske om det är skillnad på de olika tillskotten, vilka som man får effekt av.
Så jag kommer aldrig att sluta använda denna och forsättningsvis ge mina barn också.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 10 november, 2016 kl. 14:39
Att de har för lite tillskott i studierna är att intressant motargument. Hur mycket tillskott äter du ungefär per dag? Skulle vara intressant att jämföra med de studier som finns.
≪ | ≫ |
Henrik ∙ 11 november, 2016 kl. 11:57
Hmm, OM ni vill veta om det kroppen behöver eller inte, så finns det blodtester att ta hemma , helt anonymt. Svaret kommer på 11 fettsyror , bland annat Omega-3. De har världens största anonyma databas ca 160 000 analyser gjorda. Majoriteten når inte upp till nivåer rekommenderade av WHO , Nordiska råd , EFSA och andra. Å andra sidan visar den att majoriteten som tar rena fisk/krill oljer inte kommer upp i nivåer – så det är slöseri med pengar. Effektiva fiskoljer blandade med antioxidant rik olivolja krävs. Det finns 3-4 leverantörer av detta.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 11 november, 2016 kl. 18:33
Och vem säger detta? Leverantörerna själva eller finns det oberoende forskning som visar att det är så?
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 11 november, 2016 kl. 18:40
Har försökt googla men hittar inte studien. Vad heter tillskottet?
≪ | ≫ |
Helena ∙ 11 november, 2016 kl. 21:17
Precis som du skriver Ann, så är det viktigt att ständigt revidera och granska alla pusselbitarna i hälsopusslet. Jag blir dock förvånad när du skriver att det överskott av omega 3 som vi äter bränns upp som energi och verkar mena med det att det är bortkastade pengar. Jag lever i den uppfattningen att det är en bra energiform, som inte ger samma sockersvängningar och insulinfrisättning så som kolhydrater gör. Har jag fel? Vilket fett tycker du i så fall att vi skall äta? eller skall vi inte äta fett? Efter att jag började dricka balansolja, så minskade mitt sockersug drastiskt och med den även min depression. Jag började ge min dotter den också. Hon är 9 år och har diabetes. Efter det har hon inte haft ett enda högt HBA1C värde, men hon har gått upp lite i vikt. Vi har inte lyckats med att skära ner på kolhydraterna. I min värld är ett bra HbA1C värde viktigare, än en smal midja. Jag önskar att vi älskade fet fisk och att vi dessutom kände någon som kunde leverera kemikaliefri fisk till mig. Tyvärr gör vi inte det.Så vi väljer en genväg. Skall vi behöva känna oss lurade då?
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 13 november, 2016 kl. 22:15
Alla äter den energi de vill. Men jag tänker att det är viktigt att informera om att de saker som bland annat jag själv har skrivit om omega-3 är betydligt överdrivna. Som jag skriver finns säkert sjukdomar eller tillstånd där omega-3 kan ha effekt, men om en person är i övrigt frisk och äter fisk finns inget som talar för att omega-3 skulle ge något extra.
≪ | ≫ |
Mats Widerberg ∙ 17 november, 2016 kl. 18:47
Mats Widerberg
Det är viktigt att man hela tiden har ett öppet sinne och det tycker jag att du har Ann…Man måste komma med synpunkter om nya forskningsresultat kommer fram..Jag har själv använt många olika kosttillskott och kanske har jag på grund av detta fått en rätt så dyr avföring.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 18 november, 2016 kl. 14:56
🙂
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 18 november, 2016 kl. 15:13
De har gjorts ganska många och även stora studier nu på hjärt-problem. Där har man haft svårt att bevisa någon större effekt. Tittar man på studier av kostomläggningar som sänker blodsocker och insulin, har de generellt en mycket större effekt på inflammation i kroppen.
Som sagt – det är fler studier på gång. Kanske visar det på andra resultat och jag får omvärdera detta.
Det är många som gör stora livsstilsomställningar samtidigt. Precis som du skriver är det svårt att veta vad som orsakar vad. Ett sätt att ta reda på detta är att för en period ta bort ett tillskott. Händer något? Märker man en hälosförsämring är det bara att börja ta tillskottet igen. Märker man inget, kanske man slösar bort pengar i onödan.
≪ | ≫ |
Carina Orsborn ∙ 28 november, 2016 kl. 19:12
Natalie, jag skulle väääääldigt gärna läsa det forskaren skriver på länken i ditt inlägg, men kommer inte åt den… Kan du hjälpa mig? Hälsar Carina O
≪ | ≫ |
Nathalie ∙ 15 januari, 2017 kl. 07:27
http://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/0141076815599673 Hittade en annan länk direkt via pubmed. Testa denna ist 🙂
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 16 januari, 2017 kl. 08:59
Det finns urfolk som inte alls har ätit så mycket omega-3 men som, precis som inuiter, har haft en fantastisk hjärt-kärlhälsa. Det kan lika gärna vara så att inviterna släpp hjärt-kärlsjukdom eftersom de INTE åt raffinerade kolhydrater, som socker och spannmål.
≪ | ≫ |