Det är en och annan förälder som frustrerat har hört av sig till den här sockerbloggen och undrat vad de ska göra åt sin skola och förskola. Barnen får glass och kakor var och varannan vecka. Det firas födelsedagar och man fredagsmyser. Ibland fungerar klubbor som belöning och när barnen har haft klassfest äter man rester i dagarna sju.
Ja, vad gör man? Kärleken till sötsaker är ju inte logisk. En önskan om att barnen ska äta mindre sött kan få häftiga känslor att flamma upp hos den mest sansade människa.
Rekommenderar INTE sötsaker i skola och förskola
Men vet ni vad. Nu har en förälder mejlat Livsmedelsverket. Barnen fick storfika på skolan flera gånger varje termin, och dessutom bakades det kakor och bullar i tid och otid. Hur ställer sig myndigheten till sådant? Så här skriver de:
”Livsmedelsverket rekommenderar att förskola och skola inte serverar sockerrika livsmedel som saft, läsk, godis, glass och kakor, utan göra det lätt för barnen att göra hälsosamma val. Denna typ av livsmedel bidrar med mycket energi men är mest ”tomma kalorier”. Barn som äter och dricker mycket sött kan få svårt att få i sig de viktiga vitaminer och mineraler som kroppen behöver. Socker och småätande ökar också risken för karies. Högtider och barnens födelsedagar kan firas på många olika sätt utan att det bjuds på sötsaker. Även om mängden socker bör hållas nere så mycket som möjligt kan det i en välplanerad meny ingå ketchup eller sylt som tillbehör till rätter som till exempel köttbullar eller blodpudding.
Det du redan har gjort, pratat med läraren om detta, är ett naturligt och lämpligt första steg. Om du upplever att läraren inte tar hänsyn till dina önskemål kanske det finns en måltidschef inom kommunen som du kan be att få ha en dialog med? Alternativt skolans rektor?”
Har du problem med din skola? Ta med detta mejl om du möter på motstånd. Myndighetsutlåtanden kan ha en rätt lugnande effekt på upprörda känslor, framförallt hos personer som är ålagda att följa myndighetsrekommendationer. Säga vad man vill om Livsmedelsverkets inställning till fet mjölk och smör, men det är viktigt att de är så tydliga kring sötsakerna.
Misslyckas du ändå i ditt lobbyingarbete kan du alltid skriva ut skylten ovan och klistra upp på skolporten en mörk natt.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Om socker. Stötta mitt arbete via Patreon.
Monica Ohlsson ∙ 30 november, 2016 kl. 12:59
Ja det var tydligt och kan inte missförstås!
Visst borde ansvariga inom skolor och förskolor vara väl informerade om detta? Kanske är det många gånger de vuxna som vill ha det söta kvar på skolorna? Skärpning!
≪ | ≫ |
Michèle Wilcox ∙ 30 november, 2016 kl. 13:36
Vad glad jag blev av att läsa det här inlägget!
Det är lätt att känna sig ensam och dum när man tar upp sockerfrågan på skolan. Jag gjorde mig själv till persona non grata på fritids i sommar när jag ifrågasatte om barnen skulle få kakor varje dag. I dotterns skola råder ett förbud mot godis, tuggummi och läsk, och i min naivitet trodde jag att det sträckte sig till andra sötsaker. I det här fallet rörde det sig om kakor som hade ”blivit över” efter skolavslutningens sockerfest, fick jag höra när jag frågade fritidspersonalen. Mina synpunkter möttes dessvärre av total oförståelse och jag skrev direkt ett mail till rektorn med att föreslå att de skulle slänga kakorna då barnen inte behövde dem! Jag skrev även att Livsmedelsverket var tydlig på den punkten, att sötsaker inte ska tillhandahållas av skolan, och jag fick ett 100% positivt svar. Rektorn frågade t.o.m. om jag hade andra synpunkter! Då tänkte jag givetvis på smör och mjölkfrågan, samt att gå med i En sockerfri skola, men valde att vänta då hon bara var där tillfälligt.
Nu har skolan en ny rektor, och han ska snart få en kopia på Det sötaste vi har, om han inte redan har den. Dotterns lärare har redan bläddrat i den och efter lite påtryckningar så kom de med ett nytt ”system” när det är café på skolan. Jag hade klagat på att 1. Barnen åt snabbt så många kakor/bullar de orkade och hann, vilket gjorde att 2. Det fanns knappt en smula kvar till föräldrarna som kom senare (who cares egentligen, men ändå). Lösningen: barnen får numera en ”biljett” där de får ta ut 3 sötsaker var. Vi anhöriga fick inga biljetter utan skulle använda sunt förnuft, fick vi höra. Barnen tyckte biljetterna var roliga och det har även löst ett annat problem: nu kan alla barnen kan börja fika tillsammanns och ”spara” nåt att äta med föräldrarna i stället för att vänta med läraren tills föräldrarna kommer (alt. fika separat med de andra vars föräldrar inte kan komma på fikat alls). Jag talade med en annan mamma i går som sa att det skulle vara bra att få nya idéer för vad man kan ta med till fikastunderna. Jag tar alltid med mig fruktspett, men varför inte minismörgåsar eller grönsaksspett med oliver, mozzarella och körsbärstomater? (Min man har i princip förbjudit mig att ta med grönsaksspett då han tror folk kommer att tro att jag är galen. Kan hända att jag trotsar honom). Det finns kreativa lösningar på allt och huvudsaken är att vi inte nöjer oss med det vi anser INTE fungerar.
Nu gäller det att stålsätta sig då vi går in i den längsta, värsta sockersäsongen där det sunda förnuftet verkar flyga ut genom fönstret. Be careful out there!
≪ | ≫ |
AnkiS ∙ 1 december, 2016 kl. 12:05
Visst är det konstigt att skolan okritiskt anammar margarin- och lättmjölkspropåer från slv men inte deras sockerrestriktioner.
I mitt barnbarns skola är det fika minst en gång per vecka.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 6 december, 2016 kl. 15:16
Heja dig! Du gör ett viktigt jobb. Hoppas du lyckas driva igenom samma sak på nästa förskola.
≪ | ≫ |
HenrikBugge ∙ 7 december, 2016 kl. 00:35
socker är inte tomma kalorier, utan giftiga kalorier, som professor Robert Lustig brukar påpeka. Att inte slv lär sig.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 7 december, 2016 kl. 13:53
Nu ska vi inte märka på ord. Tycker det här mejlet från SLV är mycket bra.
≪ | ≫ |