Idag kommer Ett sötare blod ut i bokhandeln. För någon vecka sedan var det releasefest. Alla som ville kunde vara med i ett experiment: de fick äta tio röda geléhjärtan och mäta vad som hände med blodsockret. Många nyfikna flockades kring blodsockermätarna och intressant nog blev det stora skillnader. Normalt ska blodsockret ligga på runt 4,5-6 mmol/l och för vissa personer stannade blodsockret under 6 mmol/l. För andra steg värdena efter någon halvtimme till över 10 mmol/l. Så höga blodsocker vill man helst inte vill ha, i alla fall inte alltför ofta.

Vilka blodsockernivåer vi når påverkas av många olika saker; dels är det genetiskt, dels beror det på hur känsliga vi är för det blodsockersänkande hormonet insulin. Personer som bär på bukfetma reagerar som regel sämre på insulin.

Bästa sättet att förbättra sina blodsockervärden är att träna. När muskelmassan ökar, kan kroppen svälja mer socker. Det märktes också på releasefesten. De personer som klarade att äta godis utan att få höga blodsocker, var de som tränade flera gånger i veckan.

Nedan kan du också se hur det gick för mig och några kollegor när vi åt tio sockerhjärtan var. Den blå kurvan är min. Intressant nog hade jag just druckit en ganska stor latte. Mjölksockret måste ha haft effekt, för jag låg lite högt redan från början.

Ett sötare blod handlar om hur farligt det är för kroppen att regelbundet utsättas för höga blodsocker. Helst ska värdena aldrig gå över 7,5 mmol/l. Om du vill veta var din personliga gräns går – köp en blodsockermätare på apoteket. Det kostar bara några hundralappar. Sen kan du experimentera. Äta lite godis och se vad som händer. Du kan också undersöka hur dina blodsocker varierar över dagen. Många är inte medvetna om detta – men en vanlig orsak till trötthet är ett pendlande blodsocker.

 

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.