En kommentar från igår: Lyssnade på radion. Högt insulin är nog mer symtomen på insulinresistens. Då blir frågan vad som orsakar vår insulinresistens. Varför äter vi för mycket när vi har så många aptitreglerande hormoner? Det är inte bara vi som äter socker även vår tarmflora äter socker, är det sockret eller magbakterierna som gör oss sjuka? Det verkar vara många saker inblandade, jag tror inte att vi riktigt förstår hur komplicerat allt är. I kostdebatten krävs det mycket ödmjukhet för vi vet alldeles för lite.

Svar: Jag håller med – kroppen är komplicerat och det är mycket vi inte förstår oss på. När det gäller utveckling av insulinresistens, kom forskare ett steg närmare sanningen förra hösten. Deras upptäckt finns beskriven i kapitel 11 som heter ”Inflammationen pyr i fettet”. I bukfettet ligger små celler från immunförsvaret, kallade makrofager, och läcker ämnen som larmar andra delar av immunförsvaret. Resultatet blir en inflammation. Denna inflammation tror många forskare är orsaken till att personer med bukfetma reagerar så dåligt på insulin.

Det som hände förra hösten var att forskare lyckades ta fram genmodifierade möss, som trots att de bar på massor med bukfetma, inte alls var så insulinresistenta. Hos de genmodiferade mössen hade de slagit ut ett visst ämne NCoR, som river igång immunförsvaret. Jag beskriver detta mer i detalj i boken, men cellerna får mer NCoR när blodsockret och insulinnivåerna i blodet stiger.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.