Igår skickade Södertörns högskola ut ett pressmeddelande där idéhistorikern Kristian Petrov kritiserar den statistik som Jordbruksverket för över mängden konsumerat socker. Som jag berättar i Ett sötare blod redovisar Jordbruksverket enbart mängden sackaros, vitt socker. Det är många forskare som har låtit sig missledas av denna statistik; många tror att vi inte äter mer socker idag än vad vi gjorde på 1950-talet. Därför menar många att sockret inte kan vara boven i fetmaepidemin.
Problemet är att livsmedelsindustrin har uppfunnit många nya former av socker, som fruktos-glukossirap (på engelska kallat high fructose corn syrup). Dessa nya sockerarter är inte med i sockerstatistiken. Räknar man in dem äter vi mer socker idag än vad vi någonsin har gjort under mänsklighetens historia. Toppen ligger år 2000, sedan dessa har konsumtionen sjunkit något.
Pepparkakor – en smak från en svunnen tid
Kristian Petrov kritiserar just detta. Sedan tar han upp ett intressant idéhistoriskt perspektiv: att vi använde mer kryddor förr i tiden. I pressmeddelandet säger han: ”Pepparkaka är en av få länkar till en medeltida smakvärld. Pepparkakan innehåller många starka smaker, bland annat av kryddpeppar, ingefära och nejlika, sådana smaker ges knappt något utrymme i dag. Sockerkaka under 1970-talet, eller de senaste årens cupcakes är exempel på vår tids likriktade smak. Vi har fått standardiserade smakpreferenser med en allestädes närvarande intensiv rund sötma. Det är den smaken som vi tycker om och vill ha. Det har gått från en väldigt diversifierad smak till en mer enkelsidig.”
Vill du veta mer om sockrets historia, kan du läsa en krönika av Kristian Petrov här.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Faktakoll av media, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.
Per Wikholm ∙ 22 december, 2012 kl. 11:24
Denna bristfälliga statistik ledde till att Marknadsetiska Rådet (MER) år 2005 ”fällde” tv-reklam för Atkinsprodukter där det bl a hävadades att svenskar åt 45 kilo socker. Nu vet vi att verkligheten snarare ligger närmare 60 kilo tillsatt socker än 45. Så har skrev MER i sitt utslag:
”Det synes vara osäkert hur stor denna sockerkonsumtion egentligen är, men att den i vart fall är avsevärt lägre än 45 kg får anses klarlagt. Den påtalade uppgiften om att varje svensk får i sig denna mängd socker på ett år är således starkt överdriven och därmed ovederhäftig.”
Hela utslaget finns att läsa här:
http://www.marknadsetiskaradet.org/crustum
≪ | ≫ |
Leif Lundberg ∙ 22 december, 2012 kl. 23:28
Läs själv Kristian Petrovs krönika: Fakta och faktoider om sockerkonsumtion och sockerberoende;
– Del I … http://www.kostdemokrati.se/kristianpetrov/2012/11/23/sockerkonsumtionen-har-inte-okat-fakta-och-faktoider-om-sockerkonsumtion-och-sockerberoende-del-i/
– Del II … http://www.kostdemokrati.se/kristianpetrov/2012/12/06/ingen-ater-rent-socker-fakta-och-faktoider-om-sockerkonsumtion-och-sockerberoende-del-ii/
≪ | ≫ |
Äter vi mer socker än förr? | Kostdoktorn ∙ 2 januari, 2013 kl. 13:34
[…] Jordbruksverkets statistik över sockerkonsumtion är skev […]
≪ | ≫ |
Det sötaste vi har – hur industrin får makten över synen på socker | Ett sötare blod ∙ 5 februari, 2015 kl. 12:54
[…] att ta makten över synen på socker i media. I Det sötaste vi har beskriver jag hur de använder ofullständigt sockerstatistik från Jordbruksverket för att påstå att vi inte äter mer socker i dag än innan våra barn drabbades av en […]
≪ | ≫ |