Igår skickade Södertörns högskola ut ett pressmeddelande där idéhistorikern Kristian Petrov kritiserar den statistik som Jordbruksverket för över mängden konsumerat socker. Som jag berättar i Ett sötare blod redovisar Jordbruksverket enbart mängden sackaros, vitt socker. Det är många forskare som har låtit sig missledas av denna statistik; många tror att vi inte äter mer socker idag än vad vi gjorde på 1950-talet. Därför menar många att sockret inte kan vara boven i fetmaepidemin.

Problemet är att livsmedelsindustrin har uppfunnit många nya former av socker, som fruktos-glukossirap (på engelska kallat high fructose corn syrup). Dessa nya sockerarter är inte med i sockerstatistiken. Räknar man in dem äter vi mer socker idag än vad vi någonsin har gjort under mänsklighetens historia. Toppen ligger år 2000, sedan dessa har konsumtionen sjunkit något.

Pepparkakor – en smak från en svunnen tid

Kristian Petrov kritiserar just detta. Sedan tar han upp ett intressant idéhistoriskt perspektiv: att vi använde mer kryddor förr i tiden. I pressmeddelandet säger han: ”Pepparkaka är en av få länkar till en medeltida smakvärld. Pepparkakan innehåller många starka smaker, bland annat av kryddpeppar, ingefära och nejlika, sådana smaker ges knappt något utrymme i dag. Sockerkaka under 1970-talet, eller de senaste årens cupcakes är exempel på vår tids likriktade smak. Vi har fått standardiserade smakpreferenser med en allestädes närvarande intensiv rund sötma. Det är den smaken som vi tycker om och vill ha. Det har gått från en väldigt diversifierad smak till en mer enkelsidig.”

Vill du veta mer om sockrets historia, kan du läsa en krönika av Kristian Petrov här. 

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.