Idag rapporterar bland annat Vetenskapsradion om en ny studie i den vetenskapliga tidskriften Nature Medicine. Den visar att ett ämne i rött kött, karnitin, verkar kunna driva på åderförkalkning. Karnitin bryts ner av vår tarmflora och bildar ämnet trimetylamin som vidare bryts ner till trimetylamin-N-oxid. Detta ämne verkar påverka våra blodkärl på ett negativt vis.
Rött kött – är det hamburgaren eller läsken som är farlig?
Jag har inte läst studien jättenoga eftersom jag just nu sitter med en rad deadlines. Men jag tycker det är viktigt att nyansera den här rapporteringen. Bland annat säger forskare att sambandet mellan att äta mycket rött kött och att få hjärt- och kärlsjukdomar är sedan länge är etablerat. En av de största studierna på området publicerades förra våren i Jama och där hittade amerikanska forskare en koppling mellan rött kött och ökad dödlighet i både hjärt- och kärlsjukdomar och i cancer. De som åt mest rött kött löpte en 40 procent högre risk att avlida i hjärt- och kärlsjukdomar, jämfört med de som åt minst kött.
Problemet med alla sådana här studier är att det är så otroligt många olika saker som samvarierar med konsumtion av rött kött. Människor som äter rött kött i USA, äter det ofta i form av till exempel en hamburgare på McDonalds. Då får man samtidigt i sig mycket vitt bröd och socker i form av läsk. Den amerikanska studien kontrollerade inte alls för hur mycket socker och andra snabba kolhydrater som storkonsumenter av kött generellt äter. Däremot kan man se i en tabell att de äter ganska mycket mindre fullkornsprodukter, vilket är ett tecken på att de får i sig mer snabba kolhydrater.
Höga blodsocker – tvärsäkert farligt för hjärtat
Jag tycker inte alls man kan säga att sambandet mellan rött kött och hjärt- och kärlsjukdom är säkert. Det finns väldigt många frågetecken kring detta. Däremot kan slå fast, spiksäkert, att runt 70 procent av alla som kommer till sjukhuset med akut hjärtinfarkt har problem med sin blodsockerreglering. Personer med diabetes löper runt 200 procents högre risk att avlida i hjärtsjukdom. Personer som har problem med blodsockret när de får problem med hjärtat, avlider generellt snabbare av sin sjukdom.
Vill du bry dig om ditt hjärta, är jag ganska övertygad om att det är bättre att du slutar äta söta efterrätter än att du slutar äta rött kött. Däremot tror jag att fisk är nyttigare för hjärtat och eventuellt kyckling också.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Faktakoll av media, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.
P ∙ 8 april, 2013 kl. 08:39
Hur ser du på glukosdropp på intensiven då man kommer in med hjärtsvikt?
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 8 april, 2013 kl. 10:13
Har svårt att uttala mig om det. Men generellt borde vården utveckla någon form av dropp som ger energi via någon annan molekyl än glukos. Det är många diabetiker som får problem med höga blodsocker när de får dessa dropp.
≪ | ≫ |
Kerstin ∙ 8 april, 2013 kl. 10:20
Studien var alltså inte en randomiserad utan bara en observationsstudie? Då kan man ju inte alls dra några säkra slutsatser.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 8 april, 2013 kl. 11:07
Elller vilken studie menade du? Den i Nature Medicin är varken eller. Det är mer en mekanistisk studie där man undersöker hur det fungerar i möss och sedan tittar man på skillnader mellan vegetarianer och köttätare.
≪ | ≫ |
Maria Lilja ∙ 8 april, 2013 kl. 19:19
Såg också en studie där de som bockat i ”rött kött” levde kortare liv. MEN de rökte också mer och motionerade mindre än de som inte åt rött kött. Men självklart var det röda köttet som tog kål på dem, eller?
Minns också en fet rubrik om att starksprit gav lika mycket ”ölmage” som de som hade kryssat i att de drack mest öl. Fast just det, dricker man starksprit blandar man kanske oftast med något annat. Den frågan fanns inte med! Ibland undrar jag hur smarta forskare egentligen är, förlåt:-)
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 8 april, 2013 kl. 11:05
Det är en observationsstudie.
≪ | ≫ |
Nic ∙ 9 april, 2013 kl. 09:50
har lite svårt för demoniseringen av animaliskt protein som orsaken till allt ont, t ex cancer. det är svårt att forska om mat eftersom man aldrig äter bara en sak i taget och om man skulle göra det så missar man ju kombinationseffekten. observationsstudier är därför viktiga MEN man får vara försiktig med tolkningen och inte låta sig styras för mycket av det förväntade resultatet.
≪ | ≫ |
Inflammationsdrivande mat kopplas till depression | Ett sötare blod ∙ 7 januari, 2014 kl. 10:27
[…] tidigare kritiserat de svajiga kopplingar som forskare har hittat mellan rött kött och sjukdom: Hur farligt är rött kött för hjärtat?. Här klumpar de ihop det röda köttet med socker och vitt mjöl, och så framstår köttet som […]
≪ | ≫ |
DN debatt: ”Dags att momsbefria mat som är bra för folkhälsan” | Ett sötare blod ∙ 4 februari, 2014 kl. 08:24
[…] Vänder mig dock mot en passus i texten. De påstår att hela 84 procent av alla kalorier som vi äter kommer från hälsovådliga saker: kött, grädde, ost, smör, ägg, vitt mjöl, socker, raffinerade fetter, godis, läsk, chips och glass. Om allt vi åt hade varit livsfarligt skulle knappast medellivslängden öka. Det finns inget vetenskapligt stöd för att säga att smör, ägg, kött och grädde är dåligt för oss. Tvärt om visar studier exempelvis att ägg är bra för blodfetterna: Vem kom på att ägg är farligt för hjärtat?. Dessutom är ägg bland det mest vitaminrika vi kan äta. Varningar om rött kött baserar sig också på svag vetenskap: Hur farligt är rött kött för hjärtat?. […]
≪ | ≫ |
Leo ∙ 6 februari, 2014 kl. 01:04
Det är också stor skillnad om det röda köttet kommer från djur på grönbete eller från spannmålsmatade och hormonbehandlade djur. Man kan säkert äta det förra regelbundet så länge man varierar kosten med fisk och fågel, för att få i sig en god balans av olika fettsyror.
≪ | ≫ |
Faktakoll: ännu ett köttlarm från USA som vilar på svag grund | Ett sötare blod ∙ 4 mars, 2014 kl. 20:32
[…] rött kött och cancer: Kött fyrdubblar cancerrisk | Inrikes | SvD. Jag har tidigare skrivit om svagheterna i köttlarmen från USA. När forskare genomför liknande studier i Asien, hittar de ingen koppling mellan rött […]
≪ | ≫ |
AnoNym ∙ 24 januari, 2015 kl. 23:20
Varför undviak verkligheten?
LCHF är endast intressant för de su själv kallar sjuka,
men som dessutom är kött och smörfixerade
Det finns MYCKET pengar i kött och smörindustrin….
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 25 januari, 2015 kl. 12:31
Inte en bråkdel så mycket som det finns i socker och vittmjölindustrin. Världsmarknadspriset på socker och vitt mjöl är 2-3 kronor/kg. När man mixar ihop detta + lite smakämnen till flingor åt barn säljs det för över 90 kr/kg. Du kan absolut inte få samma marginaler på kött eller smör.
≪ | ≫ |