Idag rapporterar bland annat Vetenskapsradion om en ny studie i den vetenskapliga tidskriften Nature Medicine. Den visar att ett ämne i rött kött, karnitin, verkar kunna driva på åderförkalkning. Karnitin bryts ner av vår tarmflora och bildar ämnet trimetylamin som vidare bryts ner till trimetylamin-N-oxid. Detta ämne verkar påverka våra blodkärl på ett negativt vis.

Rött kött – är det hamburgaren eller läsken som är farlig? 

Jag har inte läst studien jättenoga eftersom jag just nu sitter med en rad deadlines. Men jag tycker det är viktigt att nyansera den här rapporteringen. Bland annat säger forskare att sambandet mellan att äta mycket rött kött och att få hjärt- och kärlsjukdomar är sedan länge är etablerat. En av de största studierna på området publicerades förra våren i Jama och där hittade amerikanska forskare en koppling mellan rött kött och ökad dödlighet i både hjärt- och kärlsjukdomar och i cancer. De som åt mest rött kött löpte en 40 procent högre risk att avlida i hjärt- och kärlsjukdomar, jämfört med de som åt minst kött.

Problemet med alla sådana här studier är att det är så otroligt många olika saker som samvarierar med konsumtion av rött kött. Människor som äter rött kött i USA, äter det ofta i form av till exempel en hamburgare på McDonalds. Då får man samtidigt i sig mycket vitt bröd och socker i form av läsk. Den amerikanska studien kontrollerade inte alls för hur mycket socker och andra snabba kolhydrater som storkonsumenter av kött generellt äter. Däremot kan man se i en tabell att de äter ganska mycket mindre fullkornsprodukter, vilket är ett tecken på att de får i sig mer snabba kolhydrater.

Höga blodsocker – tvärsäkert farligt för hjärtat

Jag tycker inte alls man kan säga att sambandet mellan rött kött och hjärt- och kärlsjukdom är säkert. Det finns väldigt många frågetecken kring detta. Däremot kan slå fast, spiksäkert, att runt 70 procent av alla som kommer till sjukhuset med akut hjärtinfarkt har problem med sin blodsockerreglering. Personer med diabetes löper runt 200 procents högre risk att avlida i hjärtsjukdom. Personer som har problem med blodsockret när de får problem med hjärtat, avlider generellt snabbare av sin sjukdom.

Vill du bry dig om ditt hjärta, är jag ganska övertygad om att det är bättre att du slutar äta söta efterrätter än att du slutar äta rött kött. Däremot tror jag att fisk är nyttigare för hjärtat och eventuellt kyckling också.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.