Nyligen fick jag ett mejl från en person som undrade hur mycket socker vi kan äta utan att bli sjuka. Den frågan är svår att svara på. Om man rör på sig ordentlig är det helt okej att äta en del socker och snabba kolhydrater. Då kommer musklerna suga upp och förbränna det. Men det är svårt att säga exakt var gränsen går. Det är så individuellt. Vissa personer är också mer genetiskt känsliga än andra. Gränsen är helt enkelt olika för olika personer. Jag tycker att man ska experimentera med sig själv. Sluta med allt socker och dra ner kraftigt på kolhydraterna, framförallt alla snabba, under någon månad. Känn efter hur du mår och avgör efter detta hur du vill äta.

Vi borde äta maximalt 18 kilogram socker per person och år…

Men frågan fick mig ändå att räkna ut hur mycket socker vi kan äta per person och år om vi skulle följa Livsmedelsverkets rekommendationer. Myndigheten rekommenderar att max tio energiprocent ska komma från socker. Låt oss säga att vi äter runt 2000 kcal per dag. Då får max 200 kcal vara socker. Socker innehåller ungefär 4 kalorier per gram. Vi borde alltså äta max 200/4=50 gram socker per person och dag. Det blir 50*365≈18 kg per person och år.

…men vi äter 48 kilogram

Enligt Jordbruksverkets statistik äter vi idag cirka 35 kilogram vitt socker per person och år (faktiskt hela 10 kilogram mindre än år 2000). Utöver detta äter vi sockerarter som glukossirap och fruktossirap. Hur mycket, är det egentligen ingen som vet. Men när jag skrev Ett sötare blod fick jag ungefärliga siffror från Jordbruksverket. Konsumtionen av ”annat socker” har sedan år 2000 gått ner från 16 kilogram till 13 kilogram. Vi äter alltså totalt cirka 35+13=48 kilogram socker per person och år.

Dessa 48 kilogram är ett genomsnitt för hela befolkningen. Men 20 procent av befolkningen är barn. Låt oss säga att hälften är under 10 år och att barnen i genomsnitt äter 1500 kalorier per dag. Dessa barn får då äta max 14 kilogram socker per person och år, eller 38 gram per dag.

Varför reagerar inte Livsmedelsverket?

Ett överslag säger att vi borde dra ner vår sockerkonsumtion till ungefär en tredjedel av vad den är idag.

Med tanke på denna kraftiga överkonsumtion av socker, är det lite förvånande att Livsmedelverket inte sätter ner foten. Vi är inte ens i närheten av att följa deras rekommendationer.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.