Idag rapporterar Vetenskapsradion om att personer med fetma har en mindre rik tarmflora än andra personer: Störd tarmflora kopplas till fetma och diabetes – Vetenskap & miljö | Sveriges Radio.

I våras publicerade forskare en studie i Nature Genetics som visade att vi hade en mycket rikare bakterieflora i munnen under den tid vi var jägare och samlare. När vi började odla grödor urarmades munfloran något. Men den stora förändringen kom när vi började äta socker i stora mängder. Det slog hårt mot munbakterierna och vi började att utveckla karies. Här hittar du blogginlägget om det:

Rikare och bättre bakteriflora i munnen under stenåldern

Personligen tror jag att både den störda bakteriefloran i tarmarna och den urarmade bakteriefloran i munnen har samma grundorsaker: socker göder fel slags bakterier. Det i sin tur kan förklara varför tarminflammationer har blivit så vanligt. Och varför en lågkolhydratkost fungerar så bra om till exempel IBS (dagligt magont).

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.