Idag rapporterar Vetenskapsradion om att personer med fetma har en mindre rik tarmflora än andra personer: Störd tarmflora kopplas till fetma och diabetes – Vetenskap & miljö | Sveriges Radio.

I våras publicerade forskare en studie i Nature Genetics som visade att vi hade en mycket rikare bakterieflora i munnen under den tid vi var jägare och samlare. När vi började odla grödor urarmades munfloran något. Men den stora förändringen kom när vi började äta socker i stora mängder. Det slog hårt mot munbakterierna och vi började att utveckla karies. Här hittar du blogginlägget om det:

Rikare och bättre bakteriflora i munnen under stenåldern

Personligen tror jag att både den störda bakteriefloran i tarmarna och den urarmade bakteriefloran i munnen har samma grundorsaker: socker göder fel slags bakterier. Det i sin tur kan förklara varför tarminflammationer har blivit så vanligt. Och varför en lågkolhydratkost fungerar så bra om till exempel IBS (dagligt magont).

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Nya forskningsrön, Okategoriserade, Hälsoeffekter av socker. Stötta mitt arbete via Patreon.