Idag rapporterar Vetenskapsradion om att personer med fetma har en mindre rik tarmflora än andra personer: Störd tarmflora kopplas till fetma och diabetes – Vetenskap & miljö | Sveriges Radio.
I våras publicerade forskare en studie i Nature Genetics som visade att vi hade en mycket rikare bakterieflora i munnen under den tid vi var jägare och samlare. När vi började odla grödor urarmades munfloran något. Men den stora förändringen kom när vi började äta socker i stora mängder. Det slog hårt mot munbakterierna och vi började att utveckla karies. Här hittar du blogginlägget om det:
Rikare och bättre bakteriflora i munnen under stenåldern
Personligen tror jag att både den störda bakteriefloran i tarmarna och den urarmade bakteriefloran i munnen har samma grundorsaker: socker göder fel slags bakterier. Det i sin tur kan förklara varför tarminflammationer har blivit så vanligt. Och varför en lågkolhydratkost fungerar så bra om till exempel IBS (dagligt magont).
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Nya forskningsrön, Okategoriserade, Hälsoeffekter av socker. Stötta mitt arbete via Patreon.
Sune ∙ 29 augusti, 2013 kl. 10:48
Sockret i sig orsakar inte mycket negativa hälsoeffekter det är bakterierna som orsakar ohälsan.
Det kan vara fruktosmalabsorption som är problemet med vitt socker i stor mängd, bakterierna får fruktosen.
Den som får en dålig tarmflora får inte någon hjälp av dom flesta läkarna för dom inbillar sig att bakterier inte kan orsaka diabetes, det är samma sak med andra infektioner som dom förnekar och som är orsaken till många kroniska sjukdomar.
Borelia diskuteras nu flitigt.
Sjukvården är sjuk och sjukvården behöver gå i samtalsterapi där man förklarar för dom att dom har felbehandlat patienter i årtionden.
Läkarna saknar djupare kunskaper om bakterier som orsakar kroniska sjukdomar, deras inkompetens är så stor att folk skulle bli vansinniga om det kom fram.
≪ | ≫ |
Kattmoster ∙ 29 augusti, 2013 kl. 14:58
De tarmfloretroende har lite problem med det där med hönan och ägget. Fetma och störd tarmflora kan mycket väl hänga ihop men om så är fallet beror den störda tarmfloran förmodligen på den stora kolhydratkonsumtionen.
≪ | ≫ |
sune ∙ 30 augusti, 2013 kl. 09:42
Hönan eller ägget tror ingen forskare på, dom vet att bakterier direkt kan orsaka metabola rubbningar
Att läkarna inte förstår beror på att dom saknar djupare kunskaper om bakterier och vårt immunförsvar.
Hur kan någon tro att bakterier inte kan påverka hälsan? och att bara socker kan påverka hälsan.
≪ | ≫ |
Lagerstedt ∙ 30 augusti, 2013 kl. 17:10
Men jag har för mig att bakterier ”äter” socker? Om det nu är så, då göder man väl bakterierna om man äter socker (kolhydrater)?
≪ | ≫ |
Thomas Tombola Jansson ∙ 29 augusti, 2013 kl. 18:23
Är fibromyalgi läckande tarm?
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 30 augusti, 2013 kl. 07:22
Vet inte.
≪ | ≫ |
Thomas Tombola Jansson ∙ 30 augusti, 2013 kl. 16:36
Ett mycket bra svar som jag helt håller med om 🙂
Definitionen av fibromyalgi är ju att man uppfyller ett visst antal symtom på en lista som bl a innehåller IBS – någon slags slaskdiagnos för något diffust och obotbart,,,
Sen finns det ett antal som anser att IBS orsakar fibromyalgi och där IBS i detta fall skulle vara en läckande tarm med självförgiftning som följd.
Ett tredje läger i skolmedicinen säger att det inte finns några läckande tarmar men det är nog det enda helt felaktiga svaret,,,
Som vanligt är det kolhydraterna som orsakar inflammation och slemhinnan som skall hålla saker på rätt sida fungerar inte – ingensjukdom utan en förgiftning som vanligt,,,,
Vi fortsätter leta – söker man på ”leaky gut” får man knappt 1,5 miljoner träffar så det finns lite att läsa på,,,
≪ | ≫ |
Thomas H ∙ 29 augusti, 2013 kl. 18:28
Nja, finns nu 80% av vår kropps immunförsvar i våra tarmar så är det väl inte konstigt om störningar/brister där sen i sin tur manifesteras på olika ätt i kroppen i övrigt! Klart socker/stärkelse är en trolig stor bov/orsak till detta och nog även antibiotika som nedgraderar tarmens immunförsvarssystem! Bra inlägg, Ann 🙂
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 30 augusti, 2013 kl. 07:21
Antibiotika är nog också ett stort problem!
≪ | ≫ |
sune ∙ 31 augusti, 2013 kl. 20:58
Ann du har rätt men även gifter kan slå ut immunförsvaret och då blir vi känsliga för infektioner.
LD 50 missar det helt för man utsätter inte djuren för infektioner.
Forskarna pratar ofta om gifter som har försvagat djuren i naturen och därför dör dom lätt när infektioner sprids.
≪ | ≫ |
Nostents4me ∙ 31 augusti, 2013 kl. 12:08
Per Wikholm har skrivit en utmärkt artikel om effekten av stärkelserik mat på vegeterianer, i detta fall gorillor. Se:http://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/7448/Gorillor-i-djurparker-blir-feta-och-sjuka-av-kosten.aspx
Även vi producerar en del fetter i tarmen med hjälp av rätt tarmbakterier, dvs genom att genom kostval skapa en miljö som skapar liv åt de vi vill ha.
Med snabba kolhydrater som socker och stärkelse i 37 grader kan man tänka sig helt andra reaktioner eftersom sådan miljö skapar liv just till jästsvampar. En del magsjuka lär t.o.m ha tagits med alkohol i blodet utan att ha druckit pga magreaktioner!
Säkrast alltså att kapa alla moderna = snabba kolhydrater. Gorillorna fick även kärlsjukdomar genom den spannmålsbaserade maten, trots att dom är vegetarianer med längre tarm och kan göra om 60% av naturliga kolhydrater till fett i tarmen! Men sockret satte tydligen stopp för dessa reaktioner, gissningsvis med stegrat bodsocker som annars bör vara obefintligt för gorillor! Kreatur gör om nästan all cellulosa till fettsyror i sina magar. Blodsocker gör kreature, gorillor och även vi när det behövs genom levern.
Vi är konstruerade för en mindre vegetarisk föda än gorillor. Flingor och muesli med lättmjölk till frukost var dag kan alltså snabbt förstöra eller hindra uppbyggande av en hälsosam tarmflora, inte pga tarmflora utan pga vilken tarmflora vår mat kan ge liv åt.
En lågfettkost med snabba kolhydrater medför alltså att det blir dåligt med livsrum för goda tarmbakterier för att tillverka fettsyror vi inte får i kosten.
Att t.ex transplantera tarmflora blir då (långsiktigt) meningslöst eftersom tarmlivet helt klart styrs av kosten. Att fylla på med god tarmflora via probiotics blir bra vid övergång, men långsiktigt ? Ett livsarbete?
≪ | ≫ |