Den som har typ 2-diabetes och vill hålla sina blodsocker på en låg nivå gör bäst i att äta en lågkolhydratdiet. Det visar nu ännu en studie som svenska forskare har publicerat i Plos One: A Randomized Cross-Over Trial of the Postprandial Effects of Three Different Diets in Patients with Type 2 Diabetes. Bakom studien står bland annat Hans Guldbrand och Fredrik Nyström vid Linköpings universitet. De har låtit 19 stycken typ 2-diabetiker pröva tre olika former av kost under tre olika förmiddagar. De fick äta en lågfettkost, en lågkolhydratkost (20 procent kolhydrater) och en medelhavskost med bara kaffe till frukost (eftersom det är en vana som många personer i medelhavsländerna har). Alla dieterna innehåller totalt sett lika många kalorier. Här ser du resultatet på blodsockret efter frukost och lunch:

Bild2En slät kopp kaffe till frukost höjer inte blodsockret alls. Lågkolhydratkosten innehöll en skiva rågbröd (24 gram). Lågfettkosten innehöll 60 gram fullkornsbröd, därav den högre blodsockertoppen efter frukost. Till lunch stiger medelhavskosten lika mycket som lågfettdieten, men den innehåller dubbelt så många kalorier. Alltså ger denna form av medelhavskost en bättre effekt på blodsockret om man ser över hela förmiddagen än vad lågfettdieten ger. Bäst är dock lågkolhydratdieten. Insulinnivåerna svarar mot blodsockernivåerna:

Bild1

Om du tittar på kurvan för medehavskosten ser du också  effekten av den form av periodisk fasta som kallas för 16:8. Vid 5:2 fastar man två dagar av sju. Vid 16:8 fastar man 16 av dygnets 24 timmar. Det innebär ofta att man hoppar över frukosten. Det ger låga insulinnivåer under en längre tid av dygnet, vilket är fördelaktigt för en person som bär på för mycket övervikt. Låga insulinnivåer innebär att kroppen drar igång fettförbränningen.

Lågkolhydratdiet sänker behovet av insulin

Inget i dessa kurvor är överraskande. Resultaten är exakt vad man kan förvänta sig. De märkliga är att man i vården av typ 2-diabetiker ofta inte bryr sig om dessa självklara samband. Hans Guldbrand och Fredrik Nyström skriver i studien att kurvorna bekräftar resultaten från en studie som de publicerade 2012 (In type 2 diabetes, randomisation to advice to follow a low-carbohydrate diet transiently improves glycaemic control compared with advice to follow a low-fat diet producing a similar weight loss). Där visade de att rådet om en lågkolhydratdiet ledde till att personer med typ 2-diabetes kunde sänka sina insulindoser.

Dietister tar nästan enbart hänsyn till kolesterolet

Varje år kostar insulin som läkemedel runt en miljard kronor. Tänk vad vi skulle kunna spara skattepengar och personligt lidande om alla dietister, nutritionister och diabetessköterskor hade förstått att det är så här kroppen fungerar. Under de föredrag som jag har hållit under hösten har jag träffat en del nutritioniststudenter. De har varit otroligt frustrerade. Det enda de får lära sig är att ta hänsyn till kolesterolnivåerna i blodet. Trots att forskning visar att 7 av 10 som kommer till vården med kranskärlssjukdom har prediabetes eller diabetes; trots att forskning visar att de som kommer till vården med hjärtinfarkt har lägre nivåer av det onda LDL-kolesterolet än normalbefolkningen. Prioriteringarna inom vården är åt pipan fel. Vi får hoppas att denna studie kan bidra till en förändring.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.