Det är många läsare som har hört av sig när de har läst klart Ett sötare blod och som har undrat: Hur gör jag nu då? Vad ska jag äta? Jag brukar svara: gå till en bokhandel, bläddra i några kokböcker som innehåller lågkolhydratrecept och välj ett par av de du gillar.

En av de som skriver riktigt fina kokböcker är Birgitta Höglund. Nu har hon startat en ny läcker blogg: Birgitta Höglunds Paleo. Där lägger hon upp recept på så kallad stenålderskost. Det är en form av lågkolhydratdiet där sötsaker, spannmål och mjölkprodukter utesluts. 

Här hittar du även Birgitta Höglunds tidigare blogg (som nu ligger i träda) där hon var mer inriktad mot LCHF: Birgitta Höglunds mat.

En lågkolhydratskola

Ett sötare blod använder jag konsekvent begreppet lågkolhydratdiet. En del har menat att det är för att jag vill undvika det mer kontroversiella LCHF-begreppet. Men orsaken är att ”lågkolhydrat” är ett vidare begrepp än LCHF. För mig ingår dessa former av dieter i lågkolhydratbegreppet:

LCHF: en striktare form av diet där kolhydraterna byts ut mot framförallt mer fett. Den dagliga mängden kolhydrater ska understiga typ 50 gram. En del vill äta max 20 gram kolhydrater per dag. Ett riktmärke är att aldrig äta någonting som innehåller mer än 5 gram kolhydrater per 100 gram. Många tänker på smör och bacon när de hör om LCHF. Men det går även att äta en LCHF-diet som är rik på fisk, olivolja och grönsaker.

Atkins: en form av lågkolhydratdiet där kolhydraterna framförallt byts ut mot mer protein. Denna form av diet inleds traditionellt med en väldigt strikt fas där mängden kolhydrater inte ska överstiga 20 gram per dag. Efter 2-3 månader blir dieten mer liberal. För den som behöver gå ner mycket i vikt, är det dock dumt att öka på kolhydratintaget.

Paleo: detta är en kost som är inspirerad av hur vi åt som jägare och samlare. Där utesluts alla spannmål, alla sötsaker och mjölkprodukter. Den kan innehålla en större mängd kolhydrater från exempelvis frukt. Eftersom den ändå utesluter alla spannmål och alla sötsaker, räknar jag den till en lågkolhydratdiet. Den sänker helt säkert blodsockret.

GI-kost: en form av kost där alla kolhydrater som äts ska ha ett lågt glykemiskt index. Därför utesluts exempelvis vitt mjöl, vitt ris, potatis, pasta och alla sötsaker. Liksom Paleo kan denna form av kost innehålla en högre mängd kolhydrater, men alla ska ha ett lågt GI-värde. Det är därför ett steg på vägen mot en striktare form av lågkolhydratkost.

Vilken av dessa lågkolhydratdieter som passar bäst är upp till var och en att avgöra. Personer som har typ 2-diabetes kan få ett för högt blodsocker av den quinoa som ingår i GI. Men en person som är frisk och tränar kan äta quinoa utan att få nämnvärt höga blodsocker. Personligen hamnar jag någonstans mellan GI och LCHF i vad jag äter.

En sak till. Det går att förstärka effekten av alla dessa dieter genom att lägga till en periodisk fasta. Det sänker både blodsockret och insulinnivåerna. Det ger också kroppen ro att bränna fett, vilket behövs för att få bort allt det fett som nuförtiden ligger felinlagrat i våra organ.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.