För ett par veckor sedan skrev SVT Vetenskap om en studie där forskare påstod att en lågfettkost är effektivare än en lågkolhydratkost för viktnedgång. Nu har Gary Taubes, amerikansk vetenskapsjournalist som länge har granskat kostråden, skrivit en kritisk opinionsartikel i New York Times om denna studie: Diet Advice That Ignores Hunger – NYTimes.com. En stor del av hans välformulerade kritik går ut på att man måste ta hungerskänslor på mycket större allvar inom fetmavården. Ingen klarar av att vara hungrig i längden. Så här skriver Taubes: I have a colleague who spent his research career studying hunger. Asking people to eat less, he says, is like asking them to breathe less. It sounds reasonable, so long as you don’t expect them to keep it up for long.

Detta tror jag personligen är en viktig nyckel till varför så många människor misslyckas med sina försök att banta. Hunger är en enormt stark biologisk drivkraft. Ingen klarar att vara hungrig i längden.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.