Tycker du att broschyren ovan ser lite bakvänd ut? Storstockholms Diabetesförening, SSDF, och Diabetesorganisationen i Sverige, DiOS, fortsätter nu sin kamp mot sockret. De har låtit översätta den sockerbroschyr jag var med och utvecklade förra våren, och som Lotta Kühlhorn illustrerade, till arabiska.

I broschyren hittar du allt från lite sockerhistoria (som att svensken ökad sin sockerförbrukning från 4 kg per person och år till 40 kg mellan 1860 och 1960) till en förklaring av varför socker sannolikt är en viktig orsak till typ 2-diabetes.

Socker är ju från början ett arabiskt låneord. I broschyren får man också lära sig några av alla de olika namn som sockret numera bär:

Du kan ladda ner broschyren i sin helhet här: Nu översatt till arabiska.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.