Goda nyheter! Diabetesorganisationen i Sverige (DIOS) och Storstockholms diabetesförening sparkade igår igång ett projekt där de kommer att samla sina krafter för att minska sockerkonsumtionen i Sverige. Målet är att förbättra folkhälsan och motverka den ökande förekomsten av bukfetma och typ 2-diabetes.

sockerbroschyr

Under våren har jag hjälpt dem att ta fram en broschyr kring socker (snyggt illustrerad av Lotta Kühlhorn) och igår lanserade DIOS och SSDF projektet under ett lunchsamtal i Läkareförbundets lokaler här i Stockholm. Undertecknad (på bilden nedan tillsammans med Thomas Magnusson, ordförande, DIOS) fick inleda med att presentera broschyren och berätta om hur socker kan skada kroppen.

skarmklipp-2016-09-07-21-56-49

Alla ville jobba mot sockret

Efter det ledde Eva Fernvall från Apoteket AB ett panelsamtal där alla skrev under på att något behövde göras för att få svensken att käka och dricka mindre sötsaker.

Livsmedelsverkets Anna-Carin Quetel sa att de behöver ha ett tydligare budskap kring socker och att det också behövs riktade satsningar eftersom det idag är stora skillnader i hur människor äter. (Jaaa, skrek jag, men tyst så ingen hörde).

Annelie Barkelund vid Nestlé berättade att de arbetar på att minska sockerinnehållet i sina produkter med 10 procent. Ett bra initiativ (men häxan surtant kunde inte låta bli att påpeka att 10 procent näppeligen räcker för deras sockerbomber till frukostflingor)

Anders Dahlqvist vid Läkarförbundet menade att läkarkåren har haft fel när det gäller fettet. Det är sockret och kolhydraterna som är det stora problemet. Han tycker att vården behöver bli bättre på att få ut budskapet om hur viktigt det är att lägga om livsstilen för att bli friskare.

Niclas Malmberg, Riksdagsledamot (MP), lade i våras en motion i riksdagen om att all mat ska märkas med mängd tillsatt socker. Den röstades tyvärr ner. Men han har absolut inte gett upp (my hero). Han planerar nu flera motioner kring socker. Som han sa: till slut urholkar droppen stenen.

Marianne Norelius, Apoteket AB, berättade att apoteket gör många hälsokontroller och 10-11 procent av alla de som testar sig har prediabetes. Hon tyckte att Apoteket kunde bli bättre på att prata om socker under dessa kontroller (och jag tipsade om att Apoteket också skulle kunna sluta sälja godis och sötad dryck).

Maria Fält (KD), ordförande i Programberedningen stora folksjukdomar, SLL, sade att hon hade lärt sig mycket nytt genom broschyren som hon kunde ta med i sitt arbete.

Ett fantastiskt lunchsamtal alltså. Det fina var att alla ville jobba mot sockret. En stor eloge till DIOS och SSDF som ordnade detta och som nu kommer att fortsätta arbeta mot sockret.

Du kan läsa mer om dagen på SSDF:s hemsida: Livsviktigt att minska sockerkonsumtionen. Och vill du kika på broschyren hittar du den här: En liten broschyr om sockerDen går också att beställa från SSDF (ett tips till alla er som har mejlat och frågat om material till förskola/skola/äldreboende)

foto: Sanna Fehrman.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.