Kära bloggläsare! Det är en klyscha, men jag säger det ändå: hur kan en sommar gå så fort? Jag hann inte ens önska er glad sommar innan den var över. Först tänkte jag göra semesteruppehåll med att tipsa om att Erik på Löt gårdsmejeri (ni ser honom ovan) nu har börjat göra yoghurt på sin getmjölk. Och nu snackar vi inte om någon rinnig yoghurt i tetrapack, utan en krämig variant med underbar smak. Vi åt den till frukost på min mors födelsedag, med en fruktsallad och en klick honung. Bättre start på en födelsedag kan man inte få.

Det är ju inte semestertider längre, men om ni bor i närheten av Linköping eller Mjölby (eller råkar befinna er på E4:an mitt emellan dessa två metropoler, typ i höjd med Mantorp), måste ni besöka Löt och hamstra smör, ost och grädde. Annars kanske ni dör utan att ha fått smaka världens godaste smör. Det skulle vara synd.

Efter det hade jag en idé om att önska er glad sommar med vår bästa sommarförrätt:

Det här behöver du: en saftig stor grapefrukt, räkor (vi brukar lyxa till det med färdigskalade finräkor), mâchesallad, olivolja, rosépeppar och havssalt.

Så här gör du: filéa grapefrukten så att du fort bort allt beskt skal. Se till att du samlar in så mycket av saften som möjligt och krama saften ur det som blir kvar av grapefrukten när du skurit fram fruktköttet. Blanda grapesaften med en god olivolja och lite havsalt till en dressing. Mortla rosépepparen. Precis innan du ska servera förrätten blandar du räkor, mâchesallad och dressing. Lägg upp på förrättstallrikarna. Dekorera med grapéfrukten och strö den krossade rosépepparen över.

Det är svårt att tro, men smaken av rosépeppar och grape fungerar utmärkt tillsammans med räkor.

Det blev aldrig något inlägg om det heller. Barnen ville hellre bada, spela spel och läsa böcker – och jag också. Nu har skolan börjat och jag får istället önska er en fin början på hösten! Som tur är har Löt gårdsmejeri öppet året runt och räkor smakar gott även när det är sensommar.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.