Blogginläggen har knappast duggat tätt här den senaste tiden. Jag har jobbat för fullt med Kostfonden och med att få klart nästa bok: Smakäventyret – att lära små barn äta matManuset är nu äntligen inlämnat till förlaget. I början av november kommer boken ut i bokhandeln. Jag har skrivit den bok jag själv önskar att jag hade haft som nybliven förälder. Kunskap är makt och den här boken ska ge den kunskap som föräldrar behöver för att motstå industrins lobbying om att deras mat är bäst för spädbarnen. Ett annat mål är att få föräldrar att tro på sina små. Barn kan lära sig att äta all världens mat, bara de får öva på detta från början.

Löt

Pröva Sveriges bästa smör

Mellan allt jobb har jag smugit en och annan semesterdag. En av de mer trevliga upplevelserna var när vi åkte till ett gårdsmejeri som ligger i närheten av vårt torp. Många gånger har jag åkt förbi deras skylt, men när mina svärföräldrar var på besök gjorde vi slag i saken och tittade in. Det var inte en dag för sent. Det visade sig att Löts gårdsmejeri levererar smör och ost till några av Sveriges absolut bästa restauranger, till exempel Operakällaren och Mathias Dahlgrens restauranger på Grand hotel. Smöret var rent gudomligt och de getostar som vi fick provsmaka himmelska: allt från en mild brie till en näst intill giftig blåmögelost kallad Heliga Birgitta. Norrmannen som driver mejeriet vet utan tvekan vad han håller på med och han bjuder generöst på både ost och kunskap.

Som tur var råkade vi komma dit vid halv fem när det var dags att mjölka gårdens getter. Vi hälsade på killingarna Johanna och Hulda. Getterna betar ute, men mjölkades i stallet (bilden ovan). Jag rekommenderar varmt ett besök på Löt. Gården ligger strax söder om Linköping. Åker du E4 från Stockholm mot Jönsköping, så tar du av vid Mantorp. Sedan är det bara typ 15 minuters körning. Ring innan du besöker mejeriet.

Fantastisk bok om cancerns historia

Så till sommarens lästips: Lidandets konung – historien om cancer av Siddhartha Mukherrjee, professor i medicin på Colombia University i New York. Boken handlar inte bara om cancerns historia, utan är en fantastisk skildring av medicinvetenskapens framväxt. Siddhartha Mukherrjee berättar om så väl nya och livräddande behandlingar, som om fatala misstag som forskare har begått. Ett av de värre exemplen är ”radikal mastektomi.” Under 1800-talet uppkom idéer om att bröstcancer gradvis spred sig till omgivande vävnader. I ivern att försöka bota fler kvinnor skar läkare därför bort allt större delar av deras kroppar. De tog bröstet, bröstmuskeln, armhålans alla lymfkörtlar och lite till. Metoden utvecklades utan att man undersökte om fler kvinnor räddades till livet. Under 1920-talet visade dock läkaren Joseph Hirsh att en mycket mer begränsad (och mindre invalidiserande) operation var lika effektiv som behandling. Kvinnor som hade spridd bröstcancer blev inte mer hjälpta av att en allt större del av deras kropp skars bort. Kvinnor som hade en lokal tumör blev däremot precis lika hjälpta av en mindre operation, som gav färre biverkningar. Men Joseph Hirsh röst tystades och denna destruktiva form av kirurgi användes fram till 1980-talet.

Siddhartha Mukherrjee berättar också om hur den brittiske läkare Richard Doll visade att rökning orsakar lungcancer. Att läsa om det är en dejá vu. Industrin försökte tysta forskarnas varningar kring rökning. Idag tystar industrin varningarna kring farorna med socker, till exempel genom den rapport som släpptes i slutet av förra året. Men om historien återupprepar sig kommer forskningen och logiken att vinna i längden. Richard Doll adlades för sina insatser inom medicinen. Han var också en av de forskare som på 1950-talet trodde att socker var skadligt.

Lidandets konung är en riktig tegelsten, men Siddhartha Mukherrjee en lysande berättare. Läs! Du kommer att få ett perspektiv på medicinvetenskapen som få andra böcker ger.

Nu önskar jag alla er läsare en fantastisk sommar! Dags att ta ledigt på riktigt. Först när barnen börjar skolan tänker jag koppla upp min hjärna igen.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Övrigt. Stötta mitt arbete via Patreon.