Många personer har velat ha min kommentar på ett blogginlägg som Jacob Gudiol, sjukgymnast med utbildning i idrottsmedicin, skrev i samband med att jag var med i SVT:s Plus i oktober. Här kommer nu äntligen mina tankar kring inlägget till alla er som har väntat på det.
Det finns flera anledningar till varför jag inte har kommenterat Jacob Gudiols inlägg. Först och främst är han ofta obefogat nedlåtande mot andra. Jag diskuterar gärna sakfrågor, men håller ogärna på med diverse härskartekniker för att försöka förlöjliga andras kunskaper.
Efter att ha ägnat ett helt inlägg åt personpåhopp och kritik, överlåter också Jacob Gudiol åt sina läsare att berätta för vederbörande om kritiken. De gånger jag grundligt har kritiserat företag eller organisationer på min blogg erbjuder jag dem utrymme att försvara sig. Deras svar läggs upp här. Min blogg är välläst och allt annat skulle vara oetiskt och ansvarslöst, ett missbruk av den position jag har och yttrandefriheten.
En annan anledning är att Jacob Gudiol ofta förvränger sina meningsmotståndares påståenden. Det må vara medvetet eller omedvetet, jag har ingen aning, men det är meningslöst att föra en vetenskaplig diskussion när argumentationen blir osaklig.
Även denna gång har Jacob Gudiol skruvat ihop en helt egen version av vad jag har sagt. Här kommer nu min sida av saken till alla er som har hört av er och undrat.
Rättelser att göra
Först till några saker som Jacob Gudiol absolut har rätt i. I SVT:s Plus sa jag att man i USA märker ut mängden tillsatt socker på livsmedel. Vad jag hade missat är att Donald Trump har stoppat den förändringen. Huvudbudskapet i resonemanget gäller dock: det är omöjligt för konsumenter att veta hur mycket socker de får i sig om inte mängden tillsatt socker märks ut på livsmedel.
Sedan har jag i ett av mina inlägg skrivit 4 procent socker, istället för 4 procent fruktos, som var den korrekta uppgiften. Det är ändrat och jag har skrivit en rättelse. Jag uppskattar alla som påpekar felaktigheter, eftersom den information som ges här ska vara korrekt.
Jacob Gudiol förvränger andras påståenden
Nu till Gudiols inlägg. Den första felaktigheten kring mig kommer på tredje raden (det understrukna):
Jag har skrivit två böcker där socker är ett huvudtema, men båda böckerna handlar om väldigt mycket mer. Min tredje bok, Smakäventyret, handlar om bebisar och ätande.
I stycke tre fortsätter Jacob Gudiol med följande utsaga:
I ingen av mina böcker använder jag ordet knark om socker och de två gånger ordet förekommer på min blogg är det som citat av andra. I Det sötaste vi har skildrar jag forskarvärldens debatt kring socker och beroende på följande vis:
”Exakt hur starkt suget efter socker kan bli är dock ett tvisteämne inom forskarvärlden. En del menar att socker bara kan orsaka ett lätt beroende; andra att socker hos vissa personer ger ett beroende som är precis lika starkt som det som de tyngsta drogerna ger.”
Och så är det. Forskare debatterar detta.
Enligt Jacob Gudiol skulle jag också påstå att ”ingen mängd är säker” med avseende på det tillsatta sockret. De tips jag ger i SVT Plus är i korthet:
- Dra ner på godiset och läsken. Barn ska aldrig äta mer än 5-6 bitar på lördagen. Släng ut läsken. Drick vatten och mjölk till vardags. Använd juice som festdricka.
- Se över mellanmål och frukost. I vissa frukostflingor är det lika mycket socker som i kakor.
- Halvera mängden socker när du bakar.
Jag låter er läsare avgöra hur väl Jacob Gudiols påstående speglar vad jag faktiskt står för.
Jacob Gudiol försöker förminska andras kompetens
Sist men inte minst skriver Jacob Gudiol om orsaken till varför jag är inbjuden till SVT Plus:
Att jag granskar kost- och näringsforskningen beror på att jag har disputerat i molekylär bioteknik och därmed har en hyfsat bra koll på kroppens biokemi, väldigt mycket bättre än vad man exempelvis får på en läkarutbildning.
Jacob Gudiol ger en skev bild av forskningsläget
Så till det som föranleder Jacob Gudiols inlägg om mig: att jag skildrar att socker kan vara en orsak till varför en av tio unga i USA och Europa nu misstänks ha fettlever. I SVT:s Plus sa jag:
”Det man tror nu är att socker, en del av sockret omsätts i levern, och att det är en orsak till att fettlever ökar. Det var något man förr såg främst hos alkoholister. I det vita sockret finns sockerarten fruktos och den omsätts som alkohol i kroppen.”
Jag inleder med att säga ”Det man tror nu” eftersom det jag redovisar fortfarande, utifrån ett vetenskapligt perspektiv, är en hypotes. Men det är en hypotes som förtjänar uppmärksamhet och som får allt större uppmärksamhet i forskarvärlden. Här är hur antalet publikationer i forskningsdatabasen PubMed har ökat om man söker på ”fructose” och ”fatty liver disease”:
På Facebook menar dock Jacob Gudiol att jag ”bara hittar på någonting.” I en kommentar till en läsare, som anser att det idag finns olika läger inom forskningen, skriver han:
Förutom att Jacob Gudiol i kommentaren tycks glömma att han själv säljer böcker och inte ens har en forskarutbildning, drar han här en ren lögn. Många forskare menar att fruktos kan orsaka fettlever, exempelvis de 14 amerikanska professorer, forskare och läkare som ligger bakom sajten SugarScience.com.
Forskare vid universitetet i Surrey publicerade nyligen en studie som visar att en hög konsumtion av socker påverkar omsättningen av fett i levern och rubbar blodfetterna, och följer du den här länken ger forskare i Schweiz och Frankrike sin bild av fruktos som en trolig nyckelspelare i utvecklingen av fettlever och leverskador. Du får inte heller missa denna översiktsartikel: Role of Dietary Fructose and Hepatic de novo Lipogenesis in Fatty Liver Disease.
Så visst finns det olika läger inom forskningen. Allt annat är att snedvrida sanningen.
Jacob Gudiol har bristande kunskap kring hur fruktos omsätts
Det som gör hypotesen att fruktos kan orsaka bukfetma och typ 2-diabetes, det som forskare kallar för metabolt syndrom, högintressant är att den är så väl grundad i kroppens biokemi. Jacob Gudiol skriver följande när han syftar på en studie där deltagarna har fått äta ett överskott av kalorier i form av fruktos (på andra raden står ”kaloriunderskott”, det är en felskrivning, det ska stå kaloriöverskott):
Han får det att låta som att fruktos bara omsätts i levern vid ett kaloriöverskott. Jag vill förtydliga att levern alltid suger upp nästan all fruktos som vi äter. I levern bryts sedan fruktos ner. På det viset likar fruktos alkohol, som också omsätts i levern.
Levern tar sannolikt hand om fruktos eftersom det är en reaktiv molekyl som kan skada den omgivande vävnaden. I kroppen är i princip alla kemiska reaktioner extremt noga kontrollerade, det är grunden för vår existens. Att fruktos (och produkter som bildas när fruktos bryts ner) spontant reagerar med och förstör andra molekyler skulle kunna förklara varför levern i längden tar skada när vi överkonsumerar sockerarten.
Fruktos orsakar symptom på metabolt syndrom
Fruktos omsätts alltså i levern. Det som händer i levern vid en överkonsumtion kan sedan förklara många av de symptom som personer med bukfetma och typ 2-diabetes har. Det som forskare kallar metabolt syndrom yttrar sig bland annat med följande:
- en hög halt av triglycerider (ett slags fett) i blodet
- små och täta onda LDL-kolesterolpartiklar (som forskare vet bidrar till hjärt-kärlsjukdom)
- fettlever
- insulinresistens (kroppen reagerar sämre på det blodsockersänkande hormonet insulin)
Jacob Gudiol tittar bara på en av alla pusselbitar
Problemet med Jacob Gudiols inlägg är att han endast fokuserar på ett av dessa symptom: fettlever. Han bortser från de rubbade blodfetterna och insulinresistensen och missar därför att lägga hela pusslet. Till saken hör att ansamlingar av fett i levern egentligen inte är särskilt farligt. Levern kan kortsiktigt både lagra fett och göra sig av med fett. Den form av fettlever som nu ökar, och som oroar forskare, går hand i hand med rubbade blodfetter och insulinresistens.
Centralt i denna form av fettlever tycks vara att levern tillverkar fett. Det kallas de novo lipogenes. Och här kommer fruktos in i bilden eftersom en överkonsumtion av sockerarten stimulerar leverns fettproduktion. En studie från 2008 visar exempelvis att fettbildningen blir dubbelt så hög i levern om fruktos konsumeras tillsammans med glukos, i jämförelse med om personen bara äter glukos. En annan studie visar att en hög konsumtion av fruktos i jämförelse med glukos under 10 veckor gav samma slags viktuppgång, men fruktos ökade fettbildningen i levern och mängden bukfett.
När levern bildar mycket fett, skickas fettet ut i blodet i olika fettbärande partiklar. Det gör att blodfetterna rubbas. Utan att gå in på några biokemiska detaljer (de finns förklarade i mina böcker) stiger de så kallade triglyceriderna och antalet små, täta och ”onda” LDL-kolesterolpartiklar blir fler i blodet (en riskfaktor för hjärt-kärlsjukdom). I studien ovan orsakar fruktos fler små och täta LDL-partiklar. Dessutom ökade fruktos, men inte glukos, insulinresistensen efter tio veckor.
Jacob Gudiol undanhåller viktig information
I sitt inlägg beskriver Gudiol en studie där forskare jämför effekten av att överkonsumera fett eller fruktos på mängden fett i levern. Studien pågår i en vecka. Han lägger upp denna bild…
…som utan tvekan visar att fett kan orsaka en högre fettinlagring i levern än fruktos.
MEN. Vad Gudiol aldrig berättar för sin läsare är att blodfetterna påverkas olika. Fruktos ökar mängden av fettbärande partiklar i blodet, medan fettet minskar halten. Forskarna skriver att den sannolika orsaken till skillnaden är att fruktos, men inte fett, orsakar en fettbildning i levern.
Lika ensidigt blir det när han redovisar en studie i vilken unga latinoamerikaner med fettlever under fyra veckor får dricka antingen glukossötad dryck eller fruktossötad dryck. Gudiols läsare får reda på att inget signifikant händer med mängden fett i levern. Däremot missar han att berätta att gruppen som drack glukos förbättrade sina blodfetter och minskade insulinresistensen i fettväven. Dessutom minskade C-reaktiv protein, vilket visar att inflammationen i kroppen dämpades – ett gott tecken för en ung människa.
Stärkelse bättre än socker
En annan studie som talar mot Gudiols hypotes, att alla kalorier påverkar levern lika, publicerades 2015. Den är väldigt liten, endast åtta deltagare. Hälften av deltagarna fick under nio dagar konsumera en hög dos fruktos och sedan byta till samma mängd kalorier i form av komplexa kolhydrater (CCHO) från exempelvis bröd, pasta, ris och potatis. Andra halvan åt samma mat, men började med komplexa kolhydrater och åt sedan fruktos. Under hela studien var deltagarna viktstabila. När de åt mycket fruktos var fettproduktionen i levern och mängden leverfett högre än när de åt komplexa kolhydrater, trots samma mängd kalorier. I grafen nedan visas skillnaden hos de som började med komplexa kolhydrater till vänster, och de som började äta mycket fruktos till höger. ”Hepatic lipids” betyder leverfetter:
Alla deltagare som genomgick undersökningen hade mer fett i levern när de åt fruktos i jämförelse med komplexa kolhydrater. Den relativa förändringen du ser ovan, som är statistiskt signifikant, beskriver Jacob Gudiol så här:
Studien har svagheter och är liten, men det finns inget stöd för det Jacob Gudiol skriver, vare sig i originalartikeln eller den översiktsartikel han refererar till i sitt blogginlägg.
Men vad händer i verkligheten?
Studierna ovan är genomförda under en mycket kort tid, bara någon eller några veckor, och under konstgjorda förhållanden. Effekten av fruktos på levern bekräftas dock i försök på apor, och när det gäller råttor och möss används fruktos numera rutinmässigt för att djuren ska utveckla fettlever. Men en viktig fråga att ställa sig är: hur väl speglar konstgjorda experiment och djurförsök verkligheten?
Riktigt välgjorda och långsiktiga studier på människor saknas fortfarande, det är därför jag kallar detta en hypotes. Forskare har dock exempelvis jämfört effekten av att dricka en liter Coca-Cola, mellanmjölk, light-cola eller vatten varje dag under ett halvår. Här ser du hur mängden fett i levern påverkades:
Studien har flera svagheter, man har bland annat inte standardiserat vad deltagarna åt i övrigt (detta påpekar Gudiol med rätta). Det innebär dock inte att resultaten är ovidkommande, utan att de skulle behöva verifieras i en mer välkontrollerad studie.
Gudiol försöker bortförklara resultaten med ett resonemang som går ut på att skillnaden beror på att de som dricker läsk går upp mer i fettmassa. Men det är inte sant. Skillnaden i total fettmassa mellan grupperna är inte statistiskt signifikant. Här är ett klipp från studiens sammanfattning:
Även Jacob Gudiols slutkläm efter att ha beskrivit studien saknar grund i vetenskapen och verkar tagen helt ur luften:
Studien ledde inte till någon signifikant skillnad på vikten. Tittar man på de icke-statistiskt signifikanta skillnaderna så gick personer som drack mjölk upp 1,36 kg medan de som drack läsk lade på sig 1,28 kg. Viktuppgången var alltså lika, men endast läskkonsumtionen ökade mängden leverfett och bukfett. Dessutom höjde läsken triglyceriderna och totalnivåerna kolesterol i blodet, och orsakade ett högre blodtryck än mjölken. Högt blodtryck är också ett symptom på metabolt syndrom.
Stärkelse bättre än socker
På osakliga grunder avfärdar Jacob Gudiol också en studie som publicerades i somras. Amerikanska forskare har låtit barn med fetma och fettlever ersätta sockret i maten med stärkelse, och sedan mätte de effekten på fettet i levern. Mängden sjön drastiskt inom loppet av nio dagar. Gudiol menar att leverfettet minskar eftersom barnen åt ett kaloriunderskott och gick ner i vikt. Det är sant att en stor andel av barnen tappade i vikt, trots att målet var att hålla deras kalorikonsumtion konstant. MEN. Även hos de barn som inte gick ner i vikt minskade mängden fett i levern. Här är grafen (VAT står för visceral adipose tissue, bukfett, och SAT är subcutaneous adipose tissue, underhudsfettet):
Även leverns fettproduktion minskade, både i gruppen som helhet och hos de som inte tappade i vikt:Som jag skrev tidigare är fettlever i sig inte farligt, men i längden kan levern bli inflammerad och något som kallas non-alcoholic steatohepatitis (NASH) utvecklas. NASH är i sin tur en orsak till skrumplever och levercancer. I en alldeles ny studie kopplar forskare en hög konsumtion av fruktos till en ökad risk för just NASH. I USA är NASH nu den snabbast ökande orsaken till varför unga personer behöver en levertransplantation.
Många frågetecken återstår
Med allt detta sagt vill jag poängtera att det finns många frågor kvar att svara på. Som jag skrev ovan är fruktos en reaktiv molekyl, som bland annat kan orsaka en ökad produktion av syreradikaler i levern. Det kan vara dessa som i längden är skadliga. En del talar också för att antioxidanter kan skydda mot effekten av fruktos.
Ett annat frågetecken är i hur hög grad tarmen och tarmfloran är inblandad. Vår höga sockerkonsumtion påverkar de celler som kantar tarmen, och en del forskare menar att stora doser fruktos kan få tarmarna att läcka på oss. I så fall skulle belastningen på levern kunna förvärras av att det läcker in gifter från tarmbakterierna i blodet. Läs mer om det här.
En ny sak för mig, som jag upptäckte när jag skrev det här inlägget, är att vissa data talar för att olika aminosyror och proteiner i exempelvis vassle kan skydda mot inlagring av fett i levern.
Sist men inte minst hade godis och läsk sannolikt inte alls varit så illa om socker hade gett oss ordentliga mättnadskänslor. När forskare jämförde mellanmjölk och läsk, minskade mellanmjölken hungerkänslorna mer. Fredrik Nyström i Linköping har också gjort ett försök där han visat att grädde mättar bättre än socker. Brist på mättnadskänslor kan förklara den överkonsumtion av socker som vi ägnar oss åt.
SUMMA SUMARUM. Det återstår en del forskning innan vi kan fälla något slags avgörande kring socker, fettlever och metabolt syndrom. De studier som har publicerats den senaste tiden har olika svagheter, men resultaten bekräftar genomgående misstankarna om att socker direkt kan orsaka rubbade blodfetter, fettlever och metabolt syndrom. Jacob Gudiols resonemang är illa underbyggt och det finns väldigt många forskare som inte alls håller med honom.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Faktakoll av media. Stötta mitt arbete via Patreon.
Siv-Inger Gran ∙ 6 december, 2017 kl. 07:50
Tusen tack, Ann för detta tydliga och informativa inlägg!!
≪ | ≫ |
Magnus Karlsson ∙ 6 december, 2017 kl. 08:09
Tack för informativ läsning.
≪ | ≫ |
Ingemar ∙ 6 december, 2017 kl. 08:20
Vilken sågning! Jag har aldrig hört talas om denne Giudol, men han har uppenbarligen inte koll. Om man ska försöka ta heder och ära av någon kanska man inte ska kalla en disputerad forskare för ”journalist”.
≪ | ≫ |
Ingvar Bejvel ∙ 6 december, 2017 kl. 15:55
Jodå, denne man har ett långt förflutet i dessa metabola sammanhang! Efter att stångats med honom gav jag upp med ett inlägg, citerande vår nationskald, Tegner (fixar inte accenten!), “det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta”! Detta var flera år sedan, och mitt råd är att ignorera honom.
≪ | ≫ |
Mats ∙ 6 december, 2017 kl. 08:45
Jag tycker det är onödigt och trist att ni två käbblar med varandra om det är ”cigaretter eller cigarrer” som gör störst skada (för att göra en liknelse). Alla som har förstått att socker och tillsatser i olika former är grunden för en accelererande ohälsa borde försöka stå enade mot etablissemanget (big food & big pharma). Så tycker jag, utan att lägga mig i detaljerna.
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 6 december, 2017 kl. 08:52
Det tycker jag också. I framtiden hoppas jag att han låter bli att sprida felaktigheter om andra på sin sajt.
≪ | ≫ |
Magnus Eriksson ∙ 7 december, 2017 kl. 23:19
Ann – Baserat på vad jag läst och hört så har du och Jacob en hel del gemensamt i synen på onyttigheten i tillsatt socker. Förutom att vara en förkämpe för ovetenskaplighet så har han ju gjort sig känd för sin argumentation för införande av läskskatt i Sverige och han har skrivit en hel del om de regioner i världen där man infört läskskatt. Det område där ni två mest verkar skilja er är väl att han är väldigt noga med att poängtera evidenshierarkin med metaanalyser och systematiska översikter och att han hänvisar till dessa med högst evidens medan du oftare går på enskilda studier och att det är här ni blir oense.
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 8 december, 2017 kl. 08:12
Läs dagens inlägg: http://annfernholm.se/2017/12/08/slutreplik-kritik-av-jacob-gudiol/
≪ | ≫ |
Magnus Eriksson ∙ 8 december, 2017 kl. 22:25
Ann: Jag har gjort det men jag tycker nog inte att du genom det tydligt svarar på mitt inlägg. Om du skulle vilja svara mer specifikt så vore det uppskattat.
≪ | ≫ |
Ralf ∙ 6 december, 2017 kl. 10:52
Bra skrivet. Har tidigare fått en känsla av att Gudiol någon stans i det fördolda finns med på SNF:s avlöningslista. Nu är den känslan starkare.
≪ | ≫ |
Magnus Eriksson ∙ 7 december, 2017 kl. 23:20
Det var en intressant hypotes som nästan liknar en konspirationsteori. Har du något belägg för detta?
≪ | ≫ |
Jonas Ohlson ∙ 6 december, 2017 kl. 11:45
Den stora problematiken är ju överlag att det sällan förklaras vad skillnaden är på fruktos som enskild molekyl samt fruktsocker i frukt där synergieffekter av micronutrients och fibrer gör att frukt är bra för oss trots fruktos.
Kolhydrater och sockerarter i sin naturliga form är läkande för oss tillsammans med många grönsaker.
Detta blir väldigt vilseledande för personer med liten kunskap om kost.
Vad är din syn på detta Ann om det är okej att fråga.
≪ | ≫ |
sten bjorsell ∙ 13 december, 2017 kl. 22:23
Det finns en flerårig svensk studie på över 1800 män i medelåldern som åt nästan inget fett eller fettrika mejeriprodukter. (Sara Holmberg) De som åt fettsnålt drabbades mer av ”kärlsjukdom med sjukusbesök eller dödsfall” än de som åt mer fett.
Men frukt och grönt kom också in i bilden och de som åt mycket frukt med mycket fett var betydligt bättre än snittet i högfettgruppen (bäst), medans de i lågfettgruppen som åt frukt/grönt var sämre än de som inte åt frukt/grånt alls. Alltså lågfett plus frukt/grönt hade flesta sjukhusintagningarna för kärlsjukdomar. Man tycker SLV borde åtminston klia sig i huvudet när deras råd ger sämst hälsa.
Alltså grönsaker är inte alltid bra. Utan fett åker gärna vitaminerna A,D,E och K rakt igenom. Gör därför numera ofta soppa på grönsaker, med en fettklick i under kokningen!
≪ | ≫ |
Magnus Eriksson ∙ 7 december, 2017 kl. 23:12
Jonas – Jag tror att Jacob Gudiol har skrivit om det på ett ganska bra sätt där han förklarar varför det är mindre skadligt med det socker som kommer med t.ex. frukt jämfört med att äta, eller troligen ännu värre, dricka tillsatt socker. Om jag inte minns fel så tror jag att Gudiol gjort sig känd för att argumentera för införandet av läskskatt i Sverige.
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 6 december, 2017 kl. 12:55
Som du skriver är det stor skillnad på att äta frukt, som innehåller fibrer, vitaminer och antioxidanter, och att äta godis eller dricka läsk. Däremot finns inget läkande i sockerarterna i sig. Det läkande sitter i näringsämnena. Kolhydrater är också allt annat än läkande för en person som har diabetes, och som lätt får högt blodsocker av ris, pasta och bröd. Ett högt blodsocker och höga insulinnivåer är förödande för kroppen.
≪ | ≫ |
Ulla Byholm ∙ 6 december, 2017 kl. 12:11
För den som inte bryr sig, är detta lång och jobbig läsning.
Ändå är Ann Fernholm framför allt objektivt kunnig, men också ödmjuk och saklig i sin argumentation.
≪ | ≫ |
Hanveden ∙ 6 december, 2017 kl. 12:18
Skulle vara intressant att veta hur JG tänkte när han ”studerade” dessa fakta…
”År 1965 fick forskare på Harvard betalt av Sugar Research Foundation, en amerikansk organisation sponsrad av sockerindustrin, för att skriva en översiktsartikel som visade att socker är ofarligt för hjärtat. Det visade Cristin Kearns, forskare vid UCSF i San Francisco, förra året: Så lurades vi av sockerindustrin.
Nu har Kearns grävt vidare i arkiven och kan avslöja att Sugar Research Foundation 1967-1971 finansierade djurförsök där forskare vid universitetet i Birmingham skulle undersöka om socker påverkar risken för hjärt-kärlsjukdom. Studien visade att socker rubbar blodfetterna och att tarmfloran var inblandad i processen: Sugar industry sponsorship of germ-free rodent studies linking sucrose to hyperlipidemia and cancer: An historical analysis of internal dokuments. Dessutom höjde socker halten av ett protein som är kopplat till cancer i urinblåsan.
De negativa resultaten fick sockerindustrin att dra in pengarna till projektet som lades ner.”
mLCHFh B-) .
≪ | ≫ |
Märy ∙ 6 december, 2017 kl. 12:24
Är så trött på JG gapande.
Jag har bojkottat ’Tyngre’ eftersom en i övrigt skön sida envisas med att behålla JG som en så fruktansvärt okunnig och oseriös och respektlös medarbetare vars bästa gren är personangrepp.
Men verkligheten har en förmåga att förr eller senare komma ikapp.
Tack Ann!
≪ | ≫ |
Magnus Eriksson ∙ 8 december, 2017 kl. 22:32
Mycket kan nog sägas om JG men jag tycker nog inte att man med fog kan säga att han är okunnig. Om det är något han gjort sig känd för så är det väl 1) att avslöja felaktigheter och överdrivna påståenden i media, 2) att föreläsa om källkritik och 3) att inte ha någon dold agenda utan att ständigt söka efter vad som är det bästa vi i dagsläget vet baserat på dagens forskningsläge.
Utöver detta så är han känd för att argumentera för införandet av läskskatt eftersom han anser att det finns rimligt god vetenskaplig evidens för vilken effekt det skulle få.
≪ | ≫ |
Marianne ∙ 6 december, 2017 kl. 12:37
Tack Ann,
Har tidigare försökt disskutera med JG, men gav upp pga hans otrevliga översitteri.
≪ | ≫ |
Thomas ∙ 6 december, 2017 kl. 12:52
Mycket fin genomgång. Av en händelse såg jag tre föreläsningar på raken av och med Ralf Sundström, efter att ha lyssnat på intervjun på Coltings podd. Verkligen informativt, mycket om lever, metabolism, kolesterol osv. Som inte framkommer så ofta.
≪ | ≫ |
Suzanne ∙ 6 december, 2017 kl. 13:36
Jag stötte på JG för en 7-8 år sedan när han häckade på Kolhydrater i Fokus och redan då var han en ruskig översittare som gjorde sitt bästa med sina härskartekniker för att trycka ned de som hade andra åsikter än vad han hade. Precis som Donald Trump har han aldrig fel och alla andra är idioter!
≪ | ≫ |
Magnus Eriksson ∙ 8 december, 2017 kl. 22:37
Intressant hur man kan tolka personer olika. Det jag hört av JG så verkar ett av hans ofta förekommande påstående vara ”detta finns det inte tillräcklig vetenskaplig evidens för att man ska kunna påstå men om man skulle satsa på något så är nog xxx det mest troliga”.
≪ | ≫ |
Lisa ∙ 6 december, 2017 kl. 14:24
Så snart JG är färdig med att tugga fradga av ilska ser jag fram emot ett sakligt och trevligt svar utan härskartekniker, nedlåtenhet och förakt.
≪ | ≫ |
Christina ∙ 7 december, 2017 kl. 12:28
Att du förväntar dig ett ’ trevligt svar utan nedlåtenhet’, när din ”kommentar” osar nedlåtenhet i sig själv är skrattretande.
Pot meet Kettle.
≪ | ≫ |
John ∙ 6 december, 2017 kl. 15:24
Superbt skrivet! Läst flera inlägg från Jacob och han är systematiskt svinig mot människor som kommenterar hans texter. En riktigt obehaglig och nedlåtande skit
≪ | ≫ |
Adam ∙ 6 december, 2017 kl. 16:04
”Hade jag kunnat slippa det här om jag fått slippa socker? Det lovar jag er, go´vänner, att INGA barn med de här problemen sedan i vuxen ålder önskar att de hade fått en bulle till, en godis till! Men då, på den tiden (från ca 5 år och uppåt), var det den enda lycka (läs: genväg till psykiskt välmående (läs: knark)) jag hade.”
Har bara hunnit skumma igenom artikeln än så länge. Men var rätt säker på att du använt knark med ”dina egna” ord och inte endas som citat.
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 6 december, 2017 kl. 16:49
I det inlägget är det en av mina läsare som använder ordet knark. Det är hennes upplevelse. Personligen har jag aldrig använt ordet knark för socker.
≪ | ≫ |
Sven Fjällström ∙ 6 december, 2017 kl. 16:39
Heja Ann!
Ann vs. Guidol = 10 – 0
≪ | ≫ |
Ninnie Britasdotter ∙ 6 december, 2017 kl. 16:48
Vi får hoppas att han läser ditt inlägg. Har han kommit till ”ö” i alfabetet vet han vad ”ödmjukhet” betyder.
≪ | ≫ |
lgrefberg@gmail.com ∙ 6 december, 2017 kl. 17:46
Enkelt vem är han knuten till? Det verkar vara samma organisation som en hel del dietister är beroende av.
≪ | ≫ |
Magnus Eriksson ∙ 7 december, 2017 kl. 23:07
Vad jag känner till så är JG inte knuten till någon intresseorganisation. Det jag hittills har sett av honom så utmärker han sig av följande:
1) Argumentera för införande av läskskatt i Sverige
2) Förklara varför skräpmat gör oss överviktiga, vad som är skräpmat och varför vi drivs av att äta det. Ett ämne han även skrivit en bok om.
3) Föreläsa och skriva om vetenskaplig metodik och vetenskaplig evidens
4) Avslöja myter och felaktiga påståenden i media.
5) Framhäva att ”detta är vad vi vet idag, baserat på metaanalyser och översiktsartiklar (och inte baserat på enskilda studier som avviker från flertalet)” och att han ändrar sig om forskningsläget ändras.
Men jag är ingen expert på detta, utan ovanstående är den uppfattning jag fått baserat på det jag sett, hört och läst om och av honom.
≪ | ≫ |
Caroline ∙ 6 december, 2017 kl. 18:48
Heja dig Ann! Under mina år som hälsointresserad är du en av få som jag fortfarande följer. Många tycker jag får en allt för ensidig bild av den komplexa apparat som kroppen faktiskt är och förlorar sin objektivitet, vilket ju är lätt hänt. Men du har ända sedan början gett ett professionellt intryck och jag uppfattar att du alltid har ett objektivt förhållningssätt och belyser alltid ev brister i studier som även är för din argumentation. Så tack för det viktiga jobb du lägger ner!
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 6 december, 2017 kl. 20:12
Det värmde! Tack så otroligt mycket.
≪ | ≫ |
Roffe ∙ 6 december, 2017 kl. 20:01
Vad man kan säga om JG är väl att tomma tunnor mullrar mest.
≪ | ≫ |
Ethel Loberg ∙ 6 december, 2017 kl. 19:42
Ja det här läggs till i min bokmärkning, Tack Ann Fernholm!
≪ | ≫ |
Anders ∙ 6 december, 2017 kl. 19:33
Jag tycker att även du lyckades hålla en ganska väl nedlåtande ton mot Jacob.
≪ | ≫ |
Thomas Gjörling ∙ 6 december, 2017 kl. 21:35
Bra skrivet.
Härligt med kompetenta människor som är ödmjuka. Detta leder till utveckling.
≪ | ≫ |
ET ∙ 6 december, 2017 kl. 22:11
Trodde de flesta numera visste om sockrets problem för kroppen. Och beroende det kan jag intyga att man blir så mycket att man ljuger för sig själv och köper varje dag, mår illa, ska aldrig äta igen, och köper nästa dag också. Kan inte ha socker hemma i någon form. Äter alltid slut på allting, även om jag mår illa.
Socker är ett fördärv, däremot kunde jag sluta röka relativt snabbt och har aldrig varit förtjust i alkohol, ?
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 7 december, 2017 kl. 11:02
Många upplever det precis så. Frågan är varför det har en så extrem dragningskraft på vissa, men inte andra. Tittar man på barn har ju många av dem också en otroligt förkärlek till socker.
≪ | ≫ |
Leif Lundberg ∙ 7 december, 2017 kl. 00:01
ORDVIRTUOS – MEN INTE SÅ MYCKET MER
Jacob Gudiol är ett utmärkt politikerämne – bra på ordakrobatik, men helt ute och cyklar i en mängd sakfrågor. Han får även gallimatias att låta relevant och vetenskapligt bland de medborgares som inte är insatta i ämnet. Frågan är om han själv tror på det han skriver?
För fem år sedan skrev han att ”Påståendet att insulin gör dig fet är en stor fet lögn!” och sedan kom en lång harang med ”bevis”. Doktor Björn Hammarsköld förklarade att han hade fel och avsluta med: ”Guddi tittar sedan gärna med tunnelseende/tunneltänkande mikroskop på en liten artikel i taget, uppfylls av storleken med hjälp av mikroskopet och verkar därför inte se helheten i flera olika källor samtidigt. Det krävs litet mer lateralt seende/tänkande för att inte tala om sfäriskt seende/tänkande.”
Således är det inte värt att lägga tid på att läsa vad ”Guddi” skriver.
Läs mer … http://www.kostdemokrati.se/bjorn/2012/02/09/den-gamle-grisbonden-visste-hur-kosten-paverkar-kroppen/#comment-193
≪ | ≫ |
Monica Allard ∙ 7 december, 2017 kl. 09:06
Tack! Du skriver så informativt om hur socker/fruktos påverkar kroppen. Din bok ”ett sötare blod” hjälpte mig mycket när jag började äta kortison mot PMR. Tråkigt att någon försöker förminska din kunskap.
≪ | ≫ |
Magnus ∙ 7 december, 2017 kl. 09:32
Oj, vilket bra inlägg du skrivit.
Jag försökte lyssna lite på Jakobs Pod, som en motvikt, men var tvungen att sluta pga hans sätt att lägga fram saker.
Det var arrogant, drygt och nedlåtande mot andra och det har jag aldrig upplevt hos dig.
Mycket bra jobbat och jag njuter av ditt svar på hans tal 🙂
Tack så mycket ..
/Magnus
P.s. Du har missat ett ”k” i sjönk på rad 3 under rubriken ”Stärkelse bättre än socker” D.s
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 7 december, 2017 kl. 11:00
Hej och tack! Jag har inte lyssnat på podden. Att vara dryg och arrogant för knappast världen framåt.
≪ | ≫ |
Mator ∙ 7 december, 2017 kl. 14:39
Jo, det kan det verkligen!
Om det dryga och arroganta man har att säga är korrekt.
Bara för att man lindar in i bomull och siden, gör inte en sak mer sann och riktig.
Men självklart behöver man inte vara omotiverat elak. Om det var så du menade Ann?
≪ | ≫ |
Jacob Gudiol ∙ 7 december, 2017 kl. 11:42
Här har du en replik på din replik Ann ? https://traningslara.se/replik-pa-ann-fernholms-replik-angaende-socker-och-fettlever/
≪ | ≫ |
Mator ∙ 7 december, 2017 kl. 13:11
Intressant replik. Även om den inte är helt sann. Såg precis att JG har replikerat.
https://traningslara.se/replik-pa-ann-fernholms-replik-angaende-socker-och-fettlever/
Det intressanta är att många bara följer från en sida av ett argument. Därmed blir helt blind för objektiviteten. Många här tror ju på dig Ann… utan att ha det minsta koll på kost över huvud taget. Än mindre hur man värderar ett resultat av en studie. Något du själv ibland verkar ha lite svårt med. Vilket inte är konstigt… det ÄR svårt att värdera studier och resultat ibland.
Så man ska nog inte kasta allt för mycket sten i glashus… eller sätta sig på allt för hög häst 😉
≪ | ≫ |
Lågkolhydratkost sen 2005 ∙ 7 december, 2017 kl. 13:19
Skummade precis Gudiols svar som han länkar här precis ovan, o blev alldeles matt.
Ann, jag vill här bara peppa: fortsätt att informera belysa på det fantastiska sätt du gör: där kameler hittas o betydelsen av myggor inte överdrivs. Lite pepp bara ifall även du blev lite matt nyss.
≪ | ≫ |
Stefan ∙ 7 december, 2017 kl. 13:19
För att inte gilla härskartekniker använder du galet mycket av den varan, trist!
≪ | ≫ |
Jens ∙ 7 december, 2017 kl. 13:46
Hej,
Ni kan läsa Jacobs replik på Anns replik om ni vill ha riktigt information.
https://traningslara.se/replik-pa-ann-fernholms-replik-angaende-socker-och-fettlever/
//Jens
≪ | ≫ |
Anders ∙ 7 december, 2017 kl. 22:31
Är det sant Ann att du inte refererade till de systematiska översiktsartiklarna utan bara till enskilda studier som stämde med din åsikt? Det är ju inte bra i så fall. Då känns det ju som att du undanhåller information från oss som inte är så insatta i ämnet!
/Besviken
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 7 december, 2017 kl. 23:03
Det finns inga som helst systematiska översiktsartiklar på området socker och fettlever. Vare sig jag eller Jacob har refererat till någon sådan.
≪ | ≫ |
Jacob Gudiol ∙ 7 december, 2017 kl. 23:32
Sluta nu Ann. Den systematiska översiktsartikeln har ju tittat på alla typer av makronutrienter vilket så klart inkluderar socker. Att säga att det då inte finns någon sådan typ av översiktsartikel bara för att den inte endast tittade på socker är ju snudd på oärligt.
Titeln på artikeln är liksom ”Influence of dietary macronutrients on liver fat accumulation and metabolism.” och deras slutsats gällande olika makronutrienter i kaloribalans är
”Findings from isocaloric feeding studies suggest that consumption of relatively high-fat diets will increase liver fat content although the fatty acid composition of the diet may influence this response. The effect of dietary sugars on liver fat accumulation and metabolism requires some clarity with only a few studies investigating the influence of dietary sugars in the form in which they are typically consumed (ie, sucrose and HFCS) rather than glucose and/or fructose in isolation. Future studies around this would ideally be undertaken as a randomised controlled trial”
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28947639
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 8 december, 2017 kl. 08:44
Jag föreslår att du läser på om hur systematiska översikter går till. Forskarna som gjort översikten du referera till skriver inte ens själva att den skulle vara systematisk.
≪ | ≫ |
Jacob Gudiol ∙ 8 december, 2017 kl. 12:43
Varsågod Ann, två systematiska översiktsartiklar på socker, fruktos och fett i levern/ektopiskt fett. Studier som du påstår inte finns
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25099546/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26518034
Jag har för övrigt refererat till dessa tidigare, i min artikel om socker, fruktos och hälsa. Som du själv har kommenterat https://traningslara.se/socker-fruktos-och-halsa/
≪ | ≫ |
Johan Tjäder ∙ 8 december, 2017 kl. 08:34
”Tre ting kan icke döljas: solen, månen och sanningen” Buddha
Förmörkelsen håller på att släppa. Somliga vantrivs i ljuset.
≪ | ≫ |
Margareta Kellner Solli ∙ 15 december, 2017 kl. 11:24
Så viktigt! Men inte allltid lätt att förstå hela det vetenskapliga sammanhanget.
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 15 december, 2017 kl. 11:36
Jag önskar att jag kunde slänga upp en bild på de metabola vägarna i levern, så att andra kunde begripa hur stark tesen att fruktos orsakar fettlever är utifrån ett biokemiskt perspektiv. Bilder av metabolismen är tyvärr obegripliga för en person utan biokemisk skolning.
≪ | ≫ |
Göran Sjöberg ∙ 17 december, 2017 kl. 21:24
Ann,
Tack för ett mycket läsvärt inlägg angående inlagring av fett i levern.
På Kostdoktorns blog stångades jag själv för några år sedan med Gudiol och där han i sin ”kaxighet” till slut sköt sig själv i foten rejält när han anklagade en professorskollega till mig på Chalmers för att inte vara professor.
Ränderna verkar inte ha gått ur honom sedan dess.
Kaxighet är i mina ögon för övrigt raka motsatsen till vetenskaplighet.
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 19 december, 2017 kl. 16:03
Har tänkt mycket på den här ”debatten” och det märkliga i att sålla ut ett enda symptom av alla de som man har vid insulinresistens. En sak jag inte fick plats att skriva om, eftersom inlägget skulle ha blivit för långt, är urinsyranivåerna i blodet. Nu har forskar kopplat både en hög fruktoskonsumtion och höga urinsyranivåer till NASH: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29222961
≪ | ≫ |
Björn ∙ 4 januari, 2018 kl. 23:22
Tack för redogörelsen. Nu förstår jag äntligen varför min pappas kolesterol värden var höga när han tog 2 st sockerbitar i kaffet fram tills han tyvärr blev varnad för att äta fett och gulan i ägg i mitten på 80-talet och la om kosten för att sänka kolesterol värdena.
Jag har på senare år lärt honom att ägg inte är farligt men att nötblandningen med 25% socker inte var att rekommendera till frukostfilen. När han började äta solrosfrön, pumpakärnor och sesamfrö blir han inte längre hungrig lika lätt på förmiddagen samt ägg så har han sänkt sina kolesterol värden ytterligare.
≪ | ≫ |
Isabell Bergman ∙ 15 maj, 2019 kl. 09:50
Att det är LDL som är orsaken till hjärt- och kärlsjukdomar är väl ändå som att skylla på brandkåren för att det brinner? LDL är ju det reparerande kolesterolet. Det finns en anledning att det finns men är inte orsaken till sjukdomarna.
≪ | ≫ |
Ulf Bergner ∙ 15 maj, 2019 kl. 10:35
Bra jobbat Ann!
≪ | ≫ |
Fredrik Alvelöv ∙ 27 oktober, 2019 kl. 12:11
Så om Jacob sågar folk är han hemsk. Men det är okej om du gör likadant? Hycklare.
Forskning är forskning. Den står helt för sig själv. Den gäller oavsett vad du eller han tycker.
≪ | ≫ |
Ann Fernholm ∙ 27 oktober, 2019 kl. 18:19
När han sprider felaktiga påståenden kring vad olika personer påstår är det hyfsat illa. Han får gärna kritisera, men då på korrekta grunder.
≪ | ≫ |
Anna Hallén Buitenhuis ∙ 10 mars, 2020 kl. 07:49
Stort varmt tack.
(Har personligen också varit sågad och fått veta att jag borde hålla mig vid spisen <3)
≪ | ≫ |