Hälsoböcker bör granskas innan de publiceras, det slog fem medicinforskare fast på DN debatt i söndags. I en replik kritiserade jag förslaget och i morse mötte jag en av forskarna, Maria Ahlsén, i en debatt i Aftonbladets morgonsändning.
Du kan se vårt samtal här: Kan vi lita på hälsotrenderna? – se hela debatten.
I inslaget säger Maria Ahlsén att Livsmedelsverket numera bara säger att mättat fett ”kan” ge hjärt-kärlsjukdom. Lite av en nyhet för mig, måste jag säga. Så här skriver Livsmedelsverket på sin sajt om mättat fett:
”Bakgrunden till rekommendationen är att en minskning av det mättade fettet i maten kan bidra till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar om man samtidigt äter mer av omättade fetter, det vill säga enkelomättat och fleromättat fett. Att minska på mättat fett och istället äta mer av mat med kolhydrater ger inte samma positiva effekt.”
Här är vad Statens beredning för medicinsk och social utvärdering skriver i rapporten ”Mat vid fetma”:
”Sammantaget måste det vetenskapliga underlaget för att intag av mättat fett leder till försämrad hjärt-kärlhälsa anses vara bräckligt. Samtidigt finns inget starkt stöd för att omättat fett skulle vara ohälsosamt. I samma Cochranerapport konstaterades visserligen en marginell ökning av dödsfall till följd av cancer i de grupper som ökat intaget av omättat fett, men precisionen var låg och denna effekt var inte statistiskt säkerställd.”
Om inte ens svenska myndigheter kan enas om hur farligt något är för vår hälsa, hur ska man då kunna enas om vilka hälsoböcker som kan anses vara vetenskapliga och få den kvalitetsstämpel som forskarna nu föreslår?
Som jag skrev igår: mycket som skrivs i hälsoböcker är överdrivet, men de är knappast mer skadliga än vad nyckelhålsmärkningen av glass och sötad yoghurt en gång var.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Kostråd och vetenskap. Stötta mitt arbete via Patreon.
Eva Lena Sörman ∙ 19 februari, 2019 kl. 21:35
Jag äter ketogen kost och håller en sjukdom
”stången” tack vare maten!
Läkarna kan inte tro att maten gör skillnad!
≪ | ≫ |
Thomas H ∙ 20 februari, 2019 kl. 00:38
Bravo Ann! Ge dom bara svar på tal och egentligen obegripligt att dessa ”kostforskare” kan klaga på det sättet, när dom nu inte har någon egen erfarenhet! Vår skolmedicin använder ju inte kostbehandlingar i första hand, så vad vet dom om det? Det tragiska är ju att dom tydligen också är involverade i läkarutbildningar på KI där dom då lär ut villfarelser och det är inte bra!
≪ | ≫ |
Henrik ∙ 20 februari, 2019 kl. 03:12
SwedishNutritionFoundation beslutade härom året att lägga 10 miljoner på att bemöta ”fake News”. Kanske forskarna är några av ”mottagarna” ? För det är lite svårt att gissa vad pengarna går till annars.Men en del pengar går väl till ”Nutritionsfakta” http://nutritionsfakta.se/om-oss/ Det finns en tråd om ämnet på kostdoktorns forum: https://forum.kostdoktorn.se/topic/12570-kvalitetssäkrade-hälsoböcker/?tab=comments#comment-148871
≪ | ≫ |
Ulf H ∙ 20 februari, 2019 kl. 15:00
Även om de inte riktigt pratar om samma sak, så säger ju Livsmedelsverketatt faktiskt det ”kan bidra till” och ”…om…” inte att det ”bidrar till”.
Ska man vara riktigt petigt säger faktiskt livsmedelsverket i din länk ingenting om huruvida mättat fett ger eller kan ge hjärt-kärlsjukdomar. Dvs ungefär samma sak som ”Mat vid fetma” antyder, nämligen att man inte har bevis för ett sådant påstående.
Så i mitt tycke är man nog rätt överens.
≪ | ≫ |
Katarina ∙ 20 februari, 2019 kl. 19:21
Författare av fackböcker brukar väl ofta få sina texter faktagranskade och redovisar i sina böcker om det är så och vilka som då faktagranskat. Det kan man ju kolla innan man köper en bok. Det är väl bättre att försöka förmå folk att själva vara kritiska och tänka efter än bara be oss lita på auktoriteter. Det har vi ju sett tidigare i historien att det lätt kan bli tokigt.
≪ | ≫ |
Hanveden ∙ 20 februari, 2019 kl. 22:36
Så här har det gått till på Livsmedelsverket angående mättat fett och enligt mig sitter det kvar i ”väggarna” hos verket…
”Att köpa en professor” 4 februari 2009
Exempel:
”Bengt Vessby satt med i Livsmedelsverkets expertgrupp för kost- och hälsofrågor 1989-2005, i egenskap av fettexpert. Medan margarinindustrin betalade hans lön medverkade han till Livsmedelsverkets kostråd att äta mindre naturlig mättat fett. Och att istället äta mer fleromättat fett. Som finns i margarin.”
https://www.dietdoctor.com/se/att-kopa-en-professor
På Karolinska…
Karolinskas och Hellénius livsstilsmottagning betalas av Pfizer!
”När ”livsstilsprofessor” Hellénius uttalar sig om behovet att akta sig för mättat fett och kolesterol (fortfarande!) så bör man minnas att åtminstone hennes arbetsplats finansieras av Pfizer. Företaget som säljer världens mest lönsamma kolesterolsänkande medicin.”
https://www.dietdoctor.com/se/karolinskas-och-hellenius-livsstilsmottagning-betalas-av-pfizer
mLCHFh B-) .
≪ | ≫ |