Forskarsamhällets ibland arroganta inställning till olika kostbehandlingar hindrar den vetenskapliga utvecklingen. Det är ett av budskapen i en replik som jag har skrivit på en debattartikel som publicerades i söndagens DN. I artikeln föreslog fem forskare att det behövs en oberoende aktör som granskar hälsoböcker innan de publiceras.
Här kan du läsa debattartikeln i DN: Allvarliga fel i många böcker med råd om kost och hälsa. De debatterande forskarna skriver att hälsoböcker: ”… innehåller så många, och så allvarliga, felaktigheter att det kan påverka människors beteende och hälsa negativt.”
Jag håller med dem om att mycket som skrivs är överdrivet, men de är knappast mer skadliga än vad nyckelhålsmärkningen av glass och sötad yoghurt en gång var.
Offentliga kostråd är ofta illa grundade
I debattartikeln förespråkar forskarna de nordiska näringsrekommendationerna, som de menar att är väl grundade eftersom ”de har tagits fram av expertgrupper bestående av mer än hundra ledande nordiska forskare.”
Det finns mycket att invända mot detta, och eftersom undertecknad är hyfsat trött på forskarsamhällets övermod när det gäller vad man vet eller inte vet om kosten, skrev jag en replik som nu har publicerats på dn.se. Läs här: ”Forskare avoga inställning mot kosten hindrar utvecklingen”
I repliken går jag bland annat igenom historien om den ketogena kosten som behandling mot epilepsi, där det krävdes en Hollywoodregissör för att forskarsamhället skulle ta den (i vissa fall) smått undergörande kostbehandlingen på allvar.
Uttalanden som gränsar till högmod
I min replik fick jag dessvärre inte plats att kritisera de ”sanningar” som de fem forskarna slog fast i sin debattartikel, exempelvis skrev de följande: ”Nej, enskilda livsmedel skyddar inte mot depression, Parkinsons sjukdom eller andra neurologiska sjukdomar.”
Den tvärsäkra attityd som forskarna genom detta påstående antar, är i sig ytterst ovetenskaplig och gränsar till högmod. Speciellt som vissa biokemiska kartläggningar och djurstudier visar att antioxidantrika bär, eller kurkumin i gurkmeja, exempelvis skulle kunna motverka de molekylära mekanismer som skadar cellerna vid Parkinsons sjukdom. Effekten har dock aldrig testats i kliniska prövningar på patienter. Forskarna borde därför ha skrivit: ”Vi vet inte om enskilda livsmedel kan hjälpa mot neurologiska sjukdomar, eftersom vi aldrig har utvärderat det i välgjorda studier.”
Mer ödmjukhet skulle vara klädsamt
Personligen önskar jag mig lite mer nyans och ödmjukhet både från en del hälsoboksförfattare och etablerade forskare. Men högst upp på min önskelista står mer och bättre forskning. Det är skälet till varför vi grundade Kostfonden. Antalet välgjorda vetenskapliga studier inom kostområdet är väldigt få. Med stor sannolikhet kommer en hel del kostbehandlingar visa sig vara effektiva när de väl får en chans och utvärderas i stora och väldesignade studier.
Och hur kan jag veta det? Jo, för under de tio år som jag har granskat kostvetenskapen har jag fått ta del av många underbara berättelser kring hur människor med kostens hjälp har blivit friskare. En av de som har berört mig mest är 22-åriga Samuel Backman, som håller Bechterews sjukdom i schack med hjälp av kosten. Läs här: Maten hjälpte honom att få hoppet och livet tillbaka.
Men kan fler personer med Bechterews sjukdom få samma effekt av en kostomläggning? Eller sprider jag allvarliga felaktigheter, som kan påverka människors beteende och hälsa negativt, när jag berättar hans historia? Vet ni vad: endast en välgjord vetenskaplig studie kan svara på det. Tills det finns en sådan, tycker jag att vi ska värna om yttrandefriheten i Sverige och fortsätta att skriva viktiga böcker.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Faktakoll av media, Kostråd och vetenskap. Stötta mitt arbete via Patreon.
AnnCatrin Rydbjer ∙ 18 februari, 2019 kl. 21:05
Bra att du Anna Fredholm att du har skrivit en motartikel på DN granskning om kostböker! Har själv nästan blivit av med mina problem efter 25 års självsvält.
≪ | ≫ |
Ingela Björkroth ∙ 18 februari, 2019 kl. 21:50
Spännande att följa.
≪ | ≫ |
Anders Björk ∙ 19 februari, 2019 kl. 08:48
Riktigt bra replik!
≪ | ≫ |
Thomas Jansson ∙ 19 februari, 2019 kl. 09:23
Var finns alla tusentals studier som visar att mättat fett är skadligt – de har pratat om dessa studier i många år men resultaten verkar vara hemliga.
Sitter de och ljuger eller är de helt korkade?
≪ | ≫ |
Anna Johansson ∙ 19 februari, 2019 kl. 10:20
Företrädare för Big LCHF vill skydda och öka sin inkomst.
F.ö. finns det inga gratisluncher i denna värld.
≪ | ≫ |
Nisse Hult ∙ 19 februari, 2019 kl. 21:17
@ Anna Johansson
Vänligen förklara dig ang ”Företrädare för BIG LCHF”
≪ | ≫ |
Lina ∙ 19 februari, 2019 kl. 22:19
Vad bra att du skriver om detta och att du yttrar dig med din kunskap kring detta viktiga ämne! Tråkigt att forskarvärlden har en sådan stor ignorans kring fördelarna och effekterna av god kost. Själv reagerade jag på artikeln på DN så fort jag läste den.
≪ | ≫ |
Thomas H ∙ 20 februari, 2019 kl. 00:42
Märkligt att dessa personer kan skriva en sådan artikel när dom inte har den minsta verkliga/kliniska erfarenhet! Adekvata kostbehandlingar används ju inte av vår skolmedicin utan där har andra metoder företräde! Hip, hip hurra för KOSTFONDEN!
≪ | ≫ |
Hanveden ∙ 21 februari, 2019 kl. 18:18
”Livsmedelsverket om mättat fett: 72-8” från 5 januari 2009 av Dr Andreas Eenfeldt
Det här har tydligen försvunnit ur medvetandet inom Livsmedelsverket…
”Livsmedelsverket brukade hävda att det finns ”tusentals studier” som stöder deras fettsnåla kostråd. Härom veckan menade de att ”mer än nio av tio” studier säger att mättat fett är farligt.
Dagens ställning enligt lista på Livsmedelsverket.se: 72-8
Inte för att matematik lär vara Livsmedelsverkets starka gren (heller), men jag får inte 72-8 till ”mer än nio av tio”.”
https://www.dietdoctor.com/se/livsmedelsverket-om-mattat-fett-72-8/comment-page-1#comments
mLCHFh B-) .
≪ | ≫ |