Många tillverkare av havredrycker påstår att drycken är ”osötad” eller ”utan tillsatt socker” och endast innehåller ”naturliga sockerarter från havre”. Men det är att vilseleda konsumenten. I höstas anmälde jag därför dessa havredryckstillverkare. Nu har livsmedelsinspektörer bestämt att de måste ändra på sina förpackningar. Oatly kommer dock att överklaga beslutet.

För några månader sedan skrev jag ett öppet brev till Oatly där jag ifrågasatte deras marknadsföring. Både Oatly och andra havredrycksproducenter påstår att sockret i deras drycker är ”naturligt” och att det kommer från havren. Men havre innehåller väldigt lite socker, runt 1 gram per 100 gram. Om allt socker i havredrycker skulle komma från havren, skulle de maximalt innehålla o,1 gram sockerarter per 100 gram (eftersom havre utgör en tiondel av drycken). De flesta havredrycker innehåller dock fyrtio gånger mer, runt 4 gram socker per 100 gram.

Sockret i havredryck har processas fram

Att drycken är så söt beror på att producenterna bryter ner en del av havrens stärkelse under tillverkningsprocessen, så att sockerarten maltos formas. Det är samma socker som finns i öl. Precis som öl höjer också havredrycker effektivt blodsockret, om de dricks i större mängder.

Att havredryckens sötma har processats fram är dock inget producenterna skyltar med på sina förpackningar. Tvärtom skriver de att sockret skulle vara naturligt. På baksidan av Oatlys havredryck…

…står att den innehåller ”naturliga sockerarter från havre”.

Oddly Good (ett varumärke som ägs av Valio) skriver på sin förpackning…

…att drycken ”innehåller naturligt förkommande socker (3,5 g/100 g) från havre.

På Ica:s havredryck av varumärket ”I love Eco”, står till och med att den är ”osötad”:

På Änglamarks havredryck står (på norska) att den är ”utan tillsatt socker” och att den ”innehåller naturligt förekommande socker”.

Alpro skriver på sin hemsida att ”inget tillsatt socker eller sötningsmedel” finns i deras barista havredryck:

(Som du kan se är deras dryck dock endast för professionals, alltså inget man bör köpa som vanlig svenssonkaffemakare)

Oatly menar att deras fabrik kan sköta kroppens jobb

I mitt öppna brev till Oatly undrade jag om deras marknadsföring är laglig? Deras svar gick ut på att de bara gör kroppens jobb. I kroppens bryts stärkelse ner till socker av enzymet amylas. Oatly använder samma enzym i sina fabriker. Därför hävdar de att deras process är naturlig ”även om de sker på olika platser (i kroppen respektive Oatly-fabriken)”.

När min man läste svaret från Oatly undrade han om de inte lika gärna kunde göra bajs av havredrycken i så fall… Helt ärligt: det är förvånande att Oatly låtsas som att matens glykemiska index inte skulle spela någon roll för vår hälsa. Ju snabbare stärkelsen i maten bryts ner till socker och går ut i blodet, desto sämre för oss. Att stärkelsen redan från början är nedbruten till maltos är självklart dåligt för konsumenten.

Vilseledande påståenden på havredryckerna

Efter mitt öppna brev anmälde jag alla tillverkare av havredrycker till de kommuner där de har sina huvudkontor. Precis innan jul kom livsmedelsinspektörernas gemensamma beslut. De menar att tillverkarna vilseleder konsumenterna, både de som skriver att sockret är naturlig och de som menar att deras produkt är fri från tillsatt socker eller osötad. Du kan läsa deras beslut via denna länk.

Jag har kontaktat alla producenter för att höra hur de tänker hantera beslutet. Ica har redan ändrat sina förpackningar. Coop skriver att de delar bedömningen att det är vilseledande att skriva att Änglamarks havredryck är ”utan tillsatt socker”. De ska också ändra på sina förpackningar, och det ska även Oddly Good göra.

Oatly har överklagat beslutet

Oatly har däremot överklagat kommunens beslut till länsstyrelsen. De skriver:

”Vi har valt att överklaga eftersom vi anser att vi följer Livsmedelsverkets rekommendationer gällande märkning av socker. Och vi tycker snarare det är vilseledande för konsumenterna att inte skriva ut att det är naturliga sockerarter från havre eftersom vi inte tillsätter något socker i vår tillverkningsprocess, utan det är de naturliga enzymerna i vår tillverkningsprocessen som skapar maltos från havren som en bieffekt. Precis som vår kropp bryter ner havren till maltos när vi äter havre.

Ett förtydligande vi skulle kunna göra i framtiden är att lägga till märkningen ”Utan tillsatt socker” i tillägg till ”naturliga sockerarter från havre”, vilket vi anser skulle göra märkningen helt i överensstämmelse med Livsmedelsverkets rekommendationer.

Det är också värt att nämna att våra konsumenter naturligtvis har tillgång till information om mängden sockerarter i näringstabellen, vilket många nog skulle anse är den viktigaste informationen.”

Eftersom produktionen av maltos i Oatlys process knappas är någon ”bieffekt” och konsumenter har rätt att få veta vad de köper, mejlade jag följande fråga tillbaka:

Varför skriver ni inte bara som det är: Sockerarter framställda från enzymatiskt nedbruten havrestärkelse? Hade inte det varit tydligast mot konsumenten?

Oatly svarade:

Vi tycker att ”naturliga sockerarter från havre” är tillräckligt att skriva på förpackningen, och anser som sagt att det ligger i linje med Livsmedelsverkets rekommendationer. Vi håller med dig om att transparens är viktigt, och för konsumenter som vill veta mer finns därför vår produktionsprocess beskriven i detalj på vår hemsida: https://www.oatly.com/se/our-process

Svårt att inse att havredryck är sötare än havre

Det ska bli spännande att se vad länsstyrelsen kommer fram till. Vi får hoppas att de har en annan syn på vad som är naturligt än Oatly.

Det är ett stort steg om påståenden om att havredrycker skulle vara osötade och att sockret skulle vara naturligt försvinner från förpackningarna. Men det kommer fortfarande att vara svårt för konsumenter att förstå att de köper en dryck som innehåller lika mycket snabba kolhydrater som öl. I min anmälan försökte jag argumentera för att det behöver framgå av ingrediensförteckningen att drycken består av processad havre. Man skriver exempelvis aldrig att öl är gjort på korn, utan det är gjort på ”mältat” korn eller kornmalt. När korn mältas bryts stärkelse ner till maltos, och det är tydligt för konsumenten att kornet har processats.

Tillverkare av havredryck borde på ett liknande vis vara tvungna att i ingredienslistan indikera att havren har processats, och att maltos har frigjorts. Men detta (helt geniala) förslag fick tyvärr avslag från livsmedelsinspektörerna.

Många som dricker havredryck kommer alltså fortsättningsvis tro att drycken är nyttigare än vad den här. Men sprid och dela detta inlägg, så att fler får koll på vad de köper!

Vill du läsa fler liknande inlägg? Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.