Den 25 oktober rapporterade Dagens Nyheter om att antalet svenskar som drabbas av smärtsamma njurstensanfall ökar. År 2005 sökte sig 8700 personer till en specialistläkare för att få hjälp med sina njurstenar. År 2010 var samma siffra 12400 personer; en ökning med närmare 50 procent. Dagens Nyheter uppgav att de vanligaste orsakerna till njurstensanfall är övervikt, dåliga matvanor och brist på motion.

I kapitel 19 i Ett sötare blod berättar jag om att sockerarten fruktos ändrar ämnesomsättningen i levern. Vitt socker består av en del glukos och en del fruktos. Musklerna tar hand om glukos, men det mesta av all fruktos hamnar i levern. När stora mängden fruktos bryts ner i levern, bildas bland annat urinsyra som biprodukt. Personer som äter mycket vitt socker och fruktos, samtidigt som kroppen får nog med energi från annat håll, får mer urinsyra i sitt blod. Höga halter urinsyra kan bidra till att njurstenar bildas.

Att antalet smärtsamma njurstensanfall ökar kan alltså delvis kunna förklaras av att vi äter allt mer socker, samtidigt som vi lever ett allt mer stillasittande liv.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Okategoriserade, Hälsoeffekter av socker. Stötta mitt arbete via Patreon.