Idag är det världsdiabetesdagen och här i Stockholm ska socialministern träffa diverse forskare för att ”ta initiativet i kampen mot diabetes”. I september förra året gjorde jag ett reportage för Vetenskapens värld som handlade om det faktum att kostråden till diabetiker står på en bräcklig grund; de har aldrig utvärderats med gedigen vetenskap.

När forskare på 1970-talet blev rädda för det mättade fettet gjorde man ett antagande: det var viktigare att med kostråden sänka diabetikers kolesterolnivåer än att sänka deras blodsocker. Dessutom skulle de äta lite fett för att gå ner i vikt. Det ledde fram till råd om en lågfettkost. Bilden här ovanför är tagen från en av Sveriges mest använda broschyrer till diabetiker: ”Bra mat för alla – mat vid diabetes och hjärt–kärlsjukdom”. Diabetiker kan äta en bulle till kaffet – bara de håller igen på kalorierna. Den används på vårdcentraler och säljs på apoteken.

Åderförkalkning är inflammation

Idag visar forskning att dessa kostråd sannolikt är helt fel. Tesen ”fett-gör-dig-fet-och-ger-dig-höga-blodfetter-som-kläggar-igen-blodkärlen” är förlegat. Det är snarare så att ”socker-ger-dig-höga-blodsocker-som-skapar-inflammation-i-kroppen-och-det-sätter-igen-blodkärlen”. Åderförkalkning är inflammation.

En läkare eller sköterska får inte ge råd utan vetenskaplig grund, och hittills har aldrig någon utvärderat en ordentlig lågkolhydratdiet till diabetiker i stora studier av hög vetenskaplig kvalitét. Men det finns en rad små studier som tyder på att diabetiker borde ta bort socker och kolhydrater ur sin kost. Någon borde verkligen göra en stor studie; det kan potentiellt spara hundratals miljoner åt samhället varje år. Och diabetiker skulle kunna få renare blodkärl och leva längre.

Vill du se reportaget som sändes i Vetenskapens värld, kan du se det i tre klipp här: del 1, del 2 och del 3. I Ett sötare blod följer jag upp reportaget och berättar hur det har gått för de sex diabetiker som testade en LCHF-diet.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Okategoriserade, Hälsoeffekter av socker. Stötta mitt arbete via Patreon.