Här om dagen hade jag ett intressant samtal med en professor i biokemi. Han påpekade att kroppens fettceller behöver socker för att kunna lagra fett. Så här funkar det:

I blodet transporteras fett i form av triglycerider (se bilden här bredvid). Förenklat kan man säga att triglycerider ser ut som huvudet på en gaffel. Det är tre långa fettsyror som sitter kopplade till en mindre molekyl, glycerol (högst upp i bilden)

Triglyceriderna ligger inlagrade i fettpartiklar som far runt i blodomloppet. När partiklarna ska lämna över fettet till fettceller spjälkas fettsyrorna av från den lilla glyceroldelen. Sedan transporteras fettsyrorna in till fettcellerna, där de ska lagras. Men då måste gaffelhuvudet byggas ihop igen. Och det är nu som fettcellerna behöver socker. Fettcellerna skapar glycerol från glukos (socker).

Professorn jag pratade med menade att det värsta vi kan göra är att kombinera fett och socker. Det skapar optimala förutsättningar för kroppen att lagra fett. Socker drar också upp insulinnivåerna i blodet och det ställer in kroppen på fettlagring.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Okategoriserade, Hälsoeffekter av socker. Stötta mitt arbete via Patreon.