Fest är förknippat med socker, framförallt när barn ska fira något. Därför gäller det att vara kreativ och hitta alternativ till sötsaker. I går pratade jag med Ingela Nannström, kostchef i Knivsta, och hon var full av bra uppslag. I hennes kommun jobbar de med ett projekt som kallas ”Sockerbiten” där målet är att förskolebarn ska få i sig mindre socker. Projektet riktar sig både till förskolorna och barnens föräldrar. Hon berättade att de på en förskola firar födelsedagsbarnen genom att låta dem ta på sig en kockmössa och bestämma mellanmål (ett sockerfritt sådant). Barnen får både laga till melliset och presentera menyn för alla de andra barnen, som på finaste restaurang. De älskar detta och längtar till dagen då det är deras tur att få bära den åtråvärda kockmössan. På ett annat dagis får barnen vara prins eller prinsessa hela dagen.

Blanda ut den sötade yoghurten

En annan stor källa till socker är frukosten. Det är svårt att få barnen att äta på morgonen. De är inte så hungriga, men om de ska överleva till lunch måste de få i sig något. Då är det lätt att ta till sötade flingor och sötad yoghurt.

Ett tips till föräldrar som vill vänja av sina barn från till exempel sötad yoghurt är att blanda i riktigt fet yoghurt. Den är rund och god i smaken. Börja med bara lite fet yoghurt och öka sedan dosen, sakta med säkert. Då kommer barnet att vänja sig vid en annan smak och förhoppningsvis börja gilla yoghurt med mindre socker i. Den feta yoghurten mättar också bättre, så det krävs färre tuggor för att orka till lunch.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.