”Höga blodfetter sätter igen dina blodkärl” – så kan det ofta låta i media. Men detta är en åldrad bild av åderförkalkning. I Ett sötare blod, berättar jag hur Göran Hansson på Karolinska Institutet upptäckte att immunförsvaret är inblandat i hjärt- och kärlsjukdom. Till en början fick hans nya idéer ett svalt mottagande, men idag är det allmänt erkänt att åderförkalkning drivs av en inflammation i blodkärlen.

Nu kommer ytterligare forskning som stödjer detta. I veckans Nature Genetics berättar forskare om den största kartläggningen hittills av de genetiska grunderna för hjärt- och kärlsjukdom. Totalt har forskare lyckats koppla 46 genetiska variationer till kranskärlssjukdom och utöver detta hittade de ett par hundra gener som visar ett samband med hjärtsjukdom. När de undersökte funktionen av alla dessa gener, upptäckte de att väldigt många av dem har en koppling till inflammation. Forskarnas slutsats är att inflammation är en viktig orsak till hjärtsjukdom.

Det onda LDL-kolesterolet – skilj på gener och miljö

Flera av generna, 12 stycken, var också kopplade till rubbade blodfetter. De flesta påverkade nivåerna av det onda LDL-kolesterolet. När det gäller det onda LDL-kolesterolet är det viktigt att skilja på genetiskt höga nivåer och högre nivåer på grund av mer fett i kosten. I en av största studierna någonsin där forskare testade att få ner LDL-nivåerna genom att rekommendera en lågfettkost, märktes ingen effekt på hjärtsjukdom. Orsaken är sannolikt att den sänkning av LDL-kolesterol som man får när man äter mindre fett och mer kolhydrater, är orsakad av att LDL-partiklarna minskar i storlek. Det är en dåliga förändring för kroppen. De mindre partiklarna tränger lättare in i blodkärlens väggar och kan där trigga inflammation. Att ha genetiskt låga nivåer av LDL-kolesterol är alltså sannolikt bra, men att försöka sänka nivåerna genom att äta mindre fett och mer snabba kolhydrater är en dålig idé.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.