Tack alla ni som har kommit med bra tips inför julen! Det finns många sätt att njuta alla goda smaker utan att få i sig allt för mycket socker. Här kommer en sammanställning av alla fantastiska förslag till en riktigt God Jul.

Ischoklad eller tryffel istället för knäck

Många tipsar om ischoklad gjord på mörk choklad istället för knäck och kola. Birgitta Höglund smaksätter sin ischoklad med apelsin, kardemumma och vanilj. På hennes blogg finns också en urgod tryffel med passionfruktssmak. Jag har provat att smaksätta den med lakritspulver och garnerat med flingsalt. Det blev nästan farligt gott.

Humlan gör sin tryffel med kaffe/konjak eller kanelsmak på följande vis: 100g mörk choklad (85%), 1dl vispgrädde, 50g smör. Smaksätt eventuellt med till exempel 1/2 tsk snabbkaffepulver och 1/2 msk konjak. Koka upp vispgrädden, lägg i smör och chokladbitar så att de smälter. Tillsätt eventuell smaksättning. Häll i knäckformar eller ställ och svalna (vattenbad och sedan kylskåp). Om smöret flyter upp så rör om med gaffel när det har halvsvalnat. Knåda sedan till kulor och rulla dessa i den djup skål med kanel.

Ett annat alternativ till godis är Marianns chokladfudge.

Sist men inte minst – det kanske mest hippa tryffelreceptet. Syrad choklad. Sofie tipsar: Smält 70 procentig mörk choklad i vattenbad och rör ner lite smetana (rysk syrad grädde). Smaksätt eventuellt med nötter. Låt svalna tills chokladsmeten blir hanterbar. Fyll en spritspåse och spritsa ut i knäckformar. För snyggare tryfflar – använd tyll (dock svårt om man har nötter i).
 Förvaras bäst i kylen.

Saffran

Frida gör saffranskesoplättar istället för lussebullar. Själv har jag provat Birgitta Höglunds saffranskakor med mandel och kokos i. De smakar väldigt gott. Victoria har experimenterat sig fram till en saffransglass med pepparkakscrunch. Anna tipsar om paleolussekatter.

Pepparkakor

Jag har provat Birgitta Höglunds pepparkakor. De ger verkligen den härliga pepparkakssmak som man vill ha. Toji bakar sina pepparkakor med bland annat kokosmjöl. Anna tipsar om bloggen paleoskafferiet som har recept på både mjuka och hårda pepparkakor.

Annika bakar pepparkaksmuffins (12 st) så här: 2 ägg, 2 msk socker eller sötningsmedel, 2 dl mandelmjöl, 75 gr smält smör, 1 tsk bakpulver, 1 dl hackad mandel, 1 påse pepparkakskryddor. Blanda i frysta lingon och dekorerade med mandelspån. 175 °C i cirka 15 minuter.
Smaksättningen kan varieras. Det går till exempel också att ha i apelsinskal och hackad choklad.

Keso á la Malta

Marianns tipsar om att man kan göra en variant på ris á la Malta, på apelsin-, kanel- och vaniljmarinerad keso. Låter mycket spännande, tycker jag. I hennes recept är det sötningsmedel med, men det går att utesluta, skriver hon.

Gott till julskinkan

Det är gott att lägga julskinkan på bröd. Victoria tipsar om ett julbröd med kanel och kardemumma i. Jeanette H som bor i Finland, där man har ”lådor” (puddingar) på julbordet, brukar använda detta recept på kålrotslåda till skinkan och skinkspadet:

Koka 3 kg kålrötter (skalade och tärnade) i lätt saltat vatten. Mosa de mjuka kålrötterna med stavmixer och tillsätter 150 gram smör (eller lite mera). Krydda med mycket vitpeppar och lite muskot. Häll allt i en ugnsform och låt badda över natten i 70-80 graders värme. Bäst fungerar det om man har egen vedeldad bakugn hemma. Vill man kan man strö mandelmjöl på före servering och grädda i högre värme en kortare tid för att få en vacker yta.

För juldagen

Hemma hos oss har vi alltid ätit mandelformar med grädde och hallonsylt på juldagen. Birgitta Höglund tipsar här om sina hjortrongrottor. Låter inte så dumt!

Andra tips:

Ät rökt lax istället för sockergravad

Ät färsk skinka istället för sockersaltad

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.