Idag publicerar den medicinska tidskriften BMJ en genomgång av forskningslitteraturen kring socker och vikt. Den är gjort på uppdrag av Världshälsoorganisationen, WHO. RESULTAT: det finns en stark koppling mellan hur mycket socker vi äter och hur mycket vi väger. Ju mer socker i kosten – desto mer väger vi (mätt på gruppnivå, givetvis är skillnaden stor mellan individer). Studien tyder också på att det inte spelar någon roll om det är vitt socker eller stärkelse som vi äter. Alla snabba kolhydarater är lika illa för vikten.
Kommer rekommendationerna för socker att ändras?
När jag läste studien blev jag lite hoppfull. Det står att WHO nu håller på att undersöka om det finns någon anledningen att ändra rekommendationerna när det gäller socker. Idag är myndigheternas rekommendationer att mindre än 10 procent av vårt energiintag ska komma från socker. WHO undrar alltså om den gränsen behöver sänkas. Jag tror att detta egentligen är högst individuellt. En person som tränar eller har sockertoleranta gener kan äta 10 procent socker utan att gå upp i vikt. För andra personer funkar detta inte alls.
Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Nya forskningsrön, Okategoriserade, Hälsoeffekter av socker. Stötta mitt arbete via Patreon.
Gunnar ∙ 17 januari, 2013 kl. 14:05
Sockertoleranta gener..där sa du nåt intressant. Är det någon som kommit på hur man ska mäta detta eller vilka gener man ska titta på? Vet man överhuvudtaget varför vissa verkar tåla socker bättre?
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 17 januari, 2013 kl. 14:18
Det finns genetiska kopplingar som bland annat har med hungerskänslor att göra. Gener kopplade till typ 2-diabetes påverkar också ofta insulinfrisättningen.
≪ | ≫ |
Gunnar ∙ 18 januari, 2013 kl. 16:52
Tack för svaret. Och tack för en suverän bok..jag köpte den till min fru i julklapp och har nu också läst igenom den med stor behållning.
≪ | ≫ |
Modesty ∙ 17 januari, 2013 kl. 15:03
Har du tittat nått på hur leptin påverkas av glukos och fruktos, det finns ju fler styrande hormoner förutom insulin.
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 17 januari, 2013 kl. 17:27
Det står lite om bland annat adiponektin i kapitel 11 i boken. Jag har inte tittat så noga på leptin, vill därför inte uttala mig om det. Däremot kan man se det som att mycket glukos och fruktos i kosten leder till bukfetma, som i sin tur påverkar leptinnivåerna.
≪ | ≫ |
Emelie ∙ 18 januari, 2013 kl. 11:26
Tack för en underbar bok 🙂
// http://www.livutansocker.se
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 18 januari, 2013 kl. 12:01
Tack själv!
≪ | ≫ |
AnnFernholm ∙ 21 januari, 2013 kl. 21:45
Hej igen, Har just börjat läsa Fat Chance av Robert Lustig, och han skriver att insulin blockerar effekten av leptin i hjärnan. Mycket insulin hindrar alltså i så fall mättnadskänslor.
≪ | ≫ |
Modesty ∙ 22 januari, 2013 kl. 14:07
Just börjar läsa denna också. Jag såg att han är inbjuden att föreläsa i Oxford tillsammans med bl.a. sonen till John Yudkin och en del andra föreläsare, 13 mars – http://www.fabresearch.org/3218
≪ | ≫ |