Den här bloggen ska ju handla om vårt söta blod. Men idag vill jag dela med mig av en intressant berättelse om hur ledgångsreumatism kan utvecklas i kroppen: det kan börja med molekylära rökskador i lungorna. Speciellt hos personer med en viss genetisk känslighet.

Ett detektivarbete i världsklass

Det är bland annat den svenske reumatologen Lars Klareskog som har bedrivit ett detektivarbete i världsklass. Han delar nu det prestigefyllda Crafoordpriset (fyra miljoner kronor) tillsammans med två amerikaner. Forskarna har gjort stora kartläggningar av sina patienter för att hitta intressanta samband. Sedan har de dykt in i molekylernas värld för att förstå hur allt hänger ihop i kroppen.

Jag rekommenderar den här berättelsen till alla som är intresserade av hur kroppen kan fungera. Den säger så mycket om vilka vindlande vägar kroppens molekyler kan ta och hur lite vi egentligen vet om hur kroppen fungerar. Den säger också mycket om vad forskare som bedriver ett strukturerat arbete kan ta reda på om kroppen. Detta är vetenskap när den är som bäst!!!

Följ denna länk för att läsa hela berättelsen om årets Crafoordpris.

Och följ denna för att läsa en intervju med Lars Klareskog.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.