Idag har forskare från Växjö publicerat en studie där de visar att mer fett i dieten verkar skydda mot bukfetma. Forskarna följde 1782 män under 12 år. De delade in männen efter hur mycket fett de ätit. Personer som åt smör, grädde och drack standardmjölk hamnade i en högfettgrupp. De som inte åt smör, sällan åt grädde och drack lättmjölk hamnade i en lågfettgrupp. Övriga hamnade i en slags mellangrupp.

197 av männen blev under de 12 åren bukfeta. De personer som konsumerade lågfettprodukter löpte cirka 50 procents högre risk att drabbas av farlig bukfetma, jämfört med medelgruppen. De personer som konsumerade mer fett var istället skyddade mot bukfetma. Risken att utveckla bukfetma var halverad för dem som åt både smör och grädde.

Sådana här studier är egentligen väldigt svajiga rent vetenskapligt. Det är så många andra olika faktorer som kan spela in. Forskaran kompenserade för hur mycket frukt och grönt personerna åt, om de rökte, drack alkohol, motionerade med mera. Men det kan ju ha funnits andra faktorer som också spelade in, som forskarna aldrig analyserade.

Samtidigt finns det en andra studier som har gett samma resultat: att fet mjölk är kopplat till en lägre vikt. Så det borde verkligen vara dags för Livsmedelsverket att börja ifrågasätta på vilka grunder de varnar för fett i kosten.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Nya forskningsrön, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.