”Jag kan äta grädde!”, utbrast min glada kollega när hon kom in i mitt rum nu på morgonen. Hennes laktosintolerans är plötsligt borta. Den kom 1997, efter en seg halsfluss och ideliga penicillinkurer under ett år. Magen ballade ur totalt. Sedan dess har hon absolut inte kunnat äta grädde.

Förrän nu. Sedan nyår äter hon en strikt lågkolhydratkost (hon vill gå ner i vikt). Till en början använde hon laktosfri grädde och yoghurt. Men en dag glömde hon köpa den laktosfri varianten och åt istället vanlig grädde. Till hennes förvåning kom ingen reaktion från magen.

Lågkolhydratdieten har gjort magen lugn. Hon slipper magknip efter maten och springer inte alls lika ofta på toa. Många som äter lågkolhydratdiet upplever detta. I kapitel 18 i Ett sötare blod kan du läsa hur fem svenska magexperter förklarar effekten.

Allt har dock inte varit en dans på rosor. Första veckan på lågkolhydratdiet tyckte hon var jobbig. Hon var trött och hade molande huvudvärk. Förmodligen för att hjärnan behövde vänja sig att bränna mer ketonkroppar och mindre socker.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.