Brist på motion kan inte vara orsaken till fetmaepidemin i västvärlden. Den slutsatsen drar nu amerikanska forskare efter att ha studerat hur mycket Chimané, ett folk som lever på Bolivias lågland, rör på sig. De publicerar sina resultat i tidskriften Plos One.

Chimanéfolket har ovanligt friska hjärtan och få personer får diabetes. Den konventionella förklaringen brukar vara att detta jägarsamlarfolk rör sig mycket; ungefär lika mycket som en maratonlöpare varje dag. Forskarna ville kontrollera denna tes. Därför mätte de den fysiska aktiviteten hos personer som fortfarande lever det traditionella livet och personer som har flyttat närmare Bolivias städer.

De sitter sällan still – men är sällan extremt fysiskt aktiva

Slutsatsen blev att Chimanéfolket väldigt sällan sitter stilla. De rör sig mer än genomsnittsamerikanen, men de rör sig ofta lugnt. De utför sällan någon extremare fysisk aktivitet. Michael Gurven, professor antropologi vid UC Santa Barbara och ansvarig för studien, säger i ett pressmeddelande att han inte skulle definiera dem som ”mycket fysiskt aktiva”, utan snarare som ”inte stillasittande”.

De i Chimanéfolket som levde närmare städerna och som pratade flytande spanska rörde sig lika mycket som de som bodde långt bort från städerna. De hade ofta fysiskt krävande arbeten, framförallt männen. Däremot var dessa personer mer överviktiga, framförallt kvinnorna. De köpte oftare mat på marknader. Forskarna skriver att de bland annat köper: socker, matlagningsolja, bröd, torkat kött och pasta.

Slutsats: Trots att de personer som antagit en mer västerländsk livsstil var lika fysiskt aktiva som de som levde ett mer traditionellt liv, var de oftare överviktiga. Forskarnas menar att det inte är bristen på fysiskt aktivitet som gör att vi lägger på oss, utan snarare vad vi äter.

Socker spelar större roll än motion för vikten

Detta stämmer också med den bild jag har fått efter att ha granskat kostråden. Motion verkar vara viktigt för mental hälsa och mycket annat. Men en person som rör på sig blir hungrigare. Därför äter man mer.

Jag tror det spelar mycket större roll hur mycket socker och snabba kolhydrater vi äter. En kollega, som var extremt fysiskt aktiv, gick ner fem kilogram när han drog ner på sockret. Trots all aktivitet bar han alltså på onödiga kilon. De flesta personer som äter mycket kolhydrater måste motionera ganska ordentligt för att hålla vikten i schack. Ju mer socker, desto mer motion krävs generellt. Det är givetvis skillnader på individnivå – men tittat på gruppnivå gäller detta. De viktstudier där man har jämfört en strikt lågkolhydratdiet, utan kaloribegräsningar, med en lågfettdiet med kaloribegräsningar, visar att de som åt en strikt lågkolhdyratdiet går ner mer i vikt. På en strikt lågkolhydratdiet verkar man helt enkelt automatiskt äta lagom mycket.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Nya forskningsrön, Okategoriserade. Stötta mitt arbete via Patreon.