Det är mejlet kom i veckan från en namne, Ann. När jag läste det bestämde jag mig för att starta en ny kategori av inlägg på min blogg: fina berättelser från läsare. Trevlig helg till alla!

IBS – inte stress utan för mycket kolhydrater i kosten

”Ett stort och mycket varmt tack för att du skrivit denna bok. Jag har sträckläst den och blivit både förvånad, upprörd och väldigt förbannad. Att skriva om ett så omfattande och för ”vanligt folk” krångligt ämne på ett så nyanserat, skarpt och lättbegripligt sätt är tacknämligt.

Det är också första gången jag ser ordet ” kolhydratintolerant” och jag har äntligen fått en rationell förklaringsmodell till mina magproblem. Jag har i 35 års tid besvärats av IBS-symtom i varierad grad och alltid fått höra att det är en psykosomatisk åkomma och att jag ska stressa mindre. Själv har jag ju noterat att jag får ont i magen när jag äter, oavsett om jag är i en stressad period i livet eller om det är god balans och jag känner mig harmonisk. Det senaste året har jag experimenterat med  att utesluta olika livsmedel i olika perioder och det har gett mig indikationer som gjort att jag förändrat min kost till viss del. Men själva sockrets betydelse har jag inte förstått förrän nu – när jag läst din bok.

Nu har jag ätit en ganska strikt lågkolhydratkost i en månad och jag kan inte minnas när jag mådde så bra senast. Magen är som en god vän, jag är piggare, gladare och sover bättre.

Din bok är så viktig för vår folkhälsa. Jag hoppas verkligen att de som sitter på besluten tar din granskning på största allvar och agerar utifrån det. Att med så enkla medel och till en så billig penning kunna påverka vår hälsa och vårt välbefinnande och dessutom göra stora samhällsekonomiska vinster – det vore om inte olagligt så i alla fall oetiskt att låta bli. I väntan på det får vi andra, som är måna om vår hälsa, göra vad vi kan för att sprida kunskap och använda vår konsumentkraft.”

Vill du läsa fler liknande inlägg? Stötta mitt arbete via Patreon. Följ mig på Facebook, Instagram eller Twitter.