alla hjärtans dag_2I övermorgon är det alla hjärtans dag och livsmedelsbutiker kommer att bunkra upp med geléhjärtan. På mitt och många andras jobb kommer det att stå en skål som alla småäter av. De är svåra att motstå med sin vackra röda färg. Vad gör då alla dessa geléhjärtan med de vårt riktiga hjärta som vi ju ska fira denna dag?

Under releasen för min bok gjorde vi ett experiment där den som ville fick äta tio stycken geléhjärtan och sedan undersöka vad som hände med blodsockret. Resultatet var tydligt. De som tränar många gånger i veckan får knappt någon effekt alls. Men för alla som inte hinner, orkar eller kan träna 3-4 gånger i veckan blir det annorlunda. Då stiger blodsockret upp till 9 mmol/l. För en del blir det ännu högre. Normalt ska det ligga på ungefär 4-5,5 mmol/l.

Socker kletar sig fast kemiskt i kroppen – vi blir lite äldre

I Ett sötare blod berättar jag om vad allt detta socker gör med kroppen. Bland annat kletar sig sockermolekyler fast lite här och där. Det är en kemisk reaktion som sker spontant. Alla diabetiker märker effekten av den när de mäter sitt långtidsblodsocker, HbA1c, på vårdcentralen. Läkaren kontrollerar då hur mycket socker som har satt sig fast på det röda blodproteinet hemoglobin. Samma sak händer i andra delar av kroppen. Socker sätter sig till exempel på kollagen, ett protein i kroppens bindväv som håller ihop våra organ. Detta leder till att hjärta och blodkärl blir lite stelare och åldras. Socker hamnar också på de onda LDL-kolesterolpartiklarna. LDL-kolesterolet är inte så ont egentligen. Det blir ont först när det ändrar karaktär. En anledning är att socker sätter sig fast på LDL-partiklarna.

Levern tillverkar fett av socker – det rubbar blodfetterna

Mycket socker i dieten gör också att LDL-partiklarna blir mindre till storleken. Levern producerar fett av allt överskottsocker. Det rubbar vår blodfettprofil och LDL-partiklarna blir små och tränger då lättare in i blodkärlens väggar. De fastnar där och blir till en grogrund för åderförkalkning.

I Ett sötare blod kan du läsa än mer om hälsoeffekterna av geléhjärtan och andra sötsaker. Vår kropp är helt enkelt inte utvecklad för allt det socker som nu tar fram med moderna industriprocesser. Många av de hjärtmuskelceller som du föds med ska följa dig hela livet. Jag intervjuade nyligen Jonas Frisén, stamcellsforskare på Karolinska Institutet. Han har mätt omsättningen på hjärtats muskelceller. Vi byter cirka en procent av alla celler per år. När vi blir äldre byter vi 0,5 procent. Skadade celler förnyas alltså i en väldigt långsam takt. Så det gäller att ta hand om de celler som vi har!

Njut av något gott på ”Alla hjärtans dag”

Slutligen ett tips till alla er som ändå vill äta något hjärtformat tillsammans med den ni håller av: hjärtformade parmesanchips (bilden ovan). Finriv parmesanost och lägg i en form för pepparkakshjärtan. Forma flera hjärtan på en plåt. Smält i ugnen på 200 °C i cirka 10 minuter. Servera till ett kylt mousserande vin.

Osten kommer att smälta ut lite och hjärtformen blir sällan perfekt. Vill du få den lite bättre kan du fixa till hjärtana när de börjar svalna lite. Piffa lite med pepparkaksformen.

Ät och tänk på ditt fantastiska hjärta som pumpar blodet runt i kroppen, år ut och år in. Varenda cell får all den näring och allt det syre den behöver. Det är helt sjukt att det fungerar som bra som det gör.

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Okategoriserade, Hälsoeffekter av socker. Stötta mitt arbete via Patreon.