I Ett sötare blod berättar jag om de starka kopplingar som finns mellan socker och cancer. Personer med höga blodsocker drabbas oftare av cancer och när sjukdomen slår till får den ett aggressivare förlopp.

En orsak är troligtvis att insulin eldar på kroppens tillväxtsystem och en tillväxtfaktor som heter IGF-1. Nu berättar forskare i den välansedda tidskriften Molecular Cell om ännu en molekylär mekanism som kan förklara varför socker är farligt vid cancersjukdom. Genom en rad olika experiment har de visat att glukos (socker) stimulerar cancerceller att tillverka ett ämne som heter β-catenin. Höga nivåer av β-catenin är ett dåligt tecken vid cancer. Det brukar leda till ett snabbare förlopp av sjukdomen.

Du kan läsa tidigare inlägg om kopplingarna mellan socker, insulin och cancer här:

Världscancerdagen: gör koststudier på cancer

Kolhydratrik föda och diabetes ger sämre prognos vid cancer

Vill du läsa fler liknande inlägg? Titta i kategorin Okategoriserade, Hälsoeffekter av socker. Stötta mitt arbete via Patreon.